Προς το περιεχόμενο

Η προσέγγιση της δισκογραφίας απο μουσικής πλευράς...

Nikolas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αρκετές δυνατές τοποθετήσεις. 8)

Είμαι της γνώμης πως είναι ζαριά μεγάλης σημασίας το πώς θα μπει το χ, ψ συγκρότημα στο studio και με ποιόν τρόπο θα δουλέψει.

Κάποιες φορές (στις ιδανικές περιπτώσεις για τους εκτός group εμπλεκόμενους ;D) η ταυτότητα του ήχου είναι πολύ συγκεκριμένη και δείχνει ήδη το δρόμο που θα ακολουθηθεί...

...για όλες σχεδόν τις υπόλοιπες, ο κανόνας δείχνει ότι επιλέγεται η ασφαλής (?) πεπατημένη της άτεγκτης, "μοναχικής" ηχογράφησης.

Προσοχή, δε την υποβαθμίζω: Στα σωστά χέρια και σίγουρη και..."άχαστη" είναι.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως δουλειά των μουσικών (ή έστω του έμπειρου, "ξεκούραστου" αυτιού που καλό είναι να υπάρχει κοντά τους) είναι και το να έχουν ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά των προσεγγίσεων και να διαλέξουν αυτό που υπηρετεί καλύτερα το έργο τους και την άποψη τους.

Όχι το πιό εύκολο, ούτε το πιό φτηνό.

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 39
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Αυτό θα ήταν και κάτι που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο λάιβ... είναι σαν να χάνει ένα μεγάλο τμήμα από την ιδιαιτερότητά του σαν τραγούδι.

ακριβώς

• Guru

Αν υποθέσουμε ότι ένα group έχει γράψει ένα τραγούδι για... συμφωνική ορχήστρα (βλέπε πάμπολλα metal groups, καθώς και Radiohead με τα έγχορδά τους). Προφανώς για να βγει ζωντανά θέλει... ορχήστρα, ή τουλάχιστον 4-5 πληκτράδες απο πίσω να παίζουν. Εκεί είναι που δε ξέρω τι να πω και τι να υποθέσω πως είναι 'σωστό'. Γιατί, φυσικά η live απόδοση θα ωχριά μπροστά στο στο ηχογραφημένο υλικό, αλλά και πάλι δε πρόκειται για μαγικό στουντιακό τρικ...

Και, όχι, Νικο, δε μιλάω για 'εντεχνη μουσική, αλλά για τραγούδια, ποπ/ροκ/οτι θες πές τα.

Νικόλα,

έχεις δει το "Bohemian Rhapsody" λάιβ; Θέλει όμως Balls να πεις "δεν μπορούμε κύριοι, αλλά ορίστε..."

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

• Guru

βέβαια το έχω δει... (σε ΤΙΒΙ, όχι ζωντανά, ζωντανά) και σε πολλές ηχογραφήσεις, ώντας μεγάλος φαν των Queen. Οι τύποι βάζαν την ηχογράφηση στο χορωδιακό μέρος. Δε μπορούσαν να το αποδώσουν, και δεν ήθελαν να έχουν μια χορωδία στην άκρη για αυτό το τραγούδι μονο. Βρήκαν όμως κάποια λύση, περιορισμένη, για ένα τραγούδι.

Αν υποθέσουμε ότι ένα group έχει γράψει ένα τραγούδι για... συμφωνική ορχήστρα (βλέπε πάμπολλα metal groups, καθώς και Radiohead με τα έγχορδά τους). Προφανώς για να βγει ζωντανά θέλει... ορχήστρα, ή τουλάχιστον 4-5 πληκτράδες απο πίσω να παίζουν. Εκεί είναι που δε ξέρω τι να πω και τι να υποθέσω πως είναι 'σωστό'. Γιατί, φυσικά η live απόδοση θα ωχριά μπροστά στο στο ηχογραφημένο υλικό, αλλά και πάλι δε πρόκειται για μαγικό στουντιακό τρικ...

Και, όχι, Νικο, δε μιλάω για 'εντεχνη μουσική, αλλά για τραγούδια, ποπ/ροκ/οτι θες πές τα.

για μένα δεν έχει σημασία τι "μπορεί να πει κανείς" live... After all.... η μουσική είναi που έχει σημασία. Προσωπικά δε θα πήγαινα να ακούσω live μία μπάντα που μου αρέσει με σύνθετες studio παραγωγές γιατί θα ήξερα πως θα ήταν απογοητευτικό το αποτέλεσμα. Αν θέλω live πηγαίνω να δω live AC/DC, Motorhead.... Σπίτι θα ακούσω και Radiohead και KoRn και industrial/metal/folk/electro/classical... αλλά live από αυτούς ξερω τι να περιμένω...

Ακόμα και σε μπάντες που ο τραγουδιστής είναι θηρίο ανήμερο στο studio αλλά σάπιος στο Live, κι εκεί ακόμα δεν με ενοχλεί. Για μένα το studio είναι που μετραει. Στο live θα πάω για πολλούς λόγους ένας εκ των οποίων είναι η απόδοση των τραγουδιών. Αλλά όχι ο μόνος. Τι κι αν οι Skid Row αλλάζανε τα κομμάτια και ο Bach δεν έβγαζε φωνή... τι κι αν ο ήχος του Dimebag χωρίς τα overdubs ήταν άδειος... ποιός νοιάζεται? :P

Gimme Kramers! More Kramers!!! I WANT THEM ALL!!!

Για τα δυο βίντεο που έβαλε ο Μπλου λες? Με εμένα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο... πολύ περισσότερο μου αρέσει η στουντιακή εκτέλεση, η οποία είναι αρκετά πρωτότυπη έτσι όπως ακούγονται τα περισσότερα σαν να είναι ηχογραφημένα ανάποδα.

Mα είναι ηχογραφημένα ανάποδα :D

Αυτο το πραγμα δε νομιζω οτι παιζεται live με καποιον τροπο :)

http://www.citizeninsane.eu/likespinningplates.html

Καλό θα ήταν πάντως να διαχωρίσουμε το mainstream pop από το καφροροκ  ;D καθώς στην πρώτη περίπτωση οι υπερ-παραγωγοί (των LIVE  ;) ) φροντίζουν ώστε να μη λείπει τίποτα  ;D

Το θέμα με το Rock είναι ότι πας να ακούσεις μια μπάντα και όχι ένα super-star με δεκάδες σεσιονάδες από πίσω.  ;)  Τα επιτυχημένα γκρουπ λοιπόν το λαμβάνουν υπόψη αυτό και πράττουν ανάλογα στους δίσκους ώστε να γουστάρεις και στα live. Αν δούμε ποια γκρουπ είναι τα top στα live νομίζω το διαπιστώνουμε εύκολα αυτό.

Από εκεί και πέρα ότι έχει δουλευτεί καλά αποδίδει και καλά. Π.χ. τα unplugged είναι πολλές φορές τζετ- να μια διαφορετική Live προσέγγιση.

Και μια πρόταση: Oxygene Live In Your Living Room του Γιαννάκη Μιχαλάκη. Live αναλογικά, 3D και τα μυαλά στα κάγκελα  :o ;D

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου