Προς το περιεχόμενο

Καμπίνα 2Χ8" + 2Χ10"

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

Ψάχνοντας στα διάφορα ανταλακτικά που έχω, ανακάλυψα 4 ηχεία.

Δεν γνωρίζω μάρκα, αλλά για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι έχω σημειώσει πάνω σε αυτοκόλλητο τα χαρακτηριστηκά τους.

Έχουμε λοιπόν 2 8ίντσα 75Wrms 35Hz-18Khz 8Ω και 2 10ιντσα 100Wrms 22Hz-18Khz 8Ω.

Μετά θυμήθηκα οτι έχω ένα Marshall 8008 2X80W στα 8Ω τελικό (τρανζίστορ) και σκέφτηκα να φτιάξω μία καμπίνα.

Το ερώτημα είναι, αν βάση του σχεδίου που παραθέτω τα λίτρα είναι αρκετά για μία "compact" 4αρα. Η καμπίνα επίσης θα έχει και 2 reflex στο εμπρός μέρος ή θα είναι half-closed απο πίσω.

Η οδήγηση απ'τον ενισχυτή θα είναι stereo με ένα 8" και ένα 10" ανά πλευρά.

Όλες οι γνώμες και οι προτάσεις δεκτές.

Υ.Γ: Τα υλικά της καμπίνας θα είναι μάλλον (δεν τα έχω αγοράσει ακόμα) κόντρα-πλακέ πάχους 1,2εκ περίπου με μόνωση υαλοβάμβακα.

Cabinet2x8-2x10.thumb.png.fd83b7ae51f84ab520f2c6ca2343441f.png

Lyrics: Wasted Time Between Solos!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 21
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Για να φτασεις χαμηλα σε hz θελει παραπάνω μελέτη.

Αφου ειναι κ για κιθαρα αν δεν σε ενδιαφερουν τα μπάσα αστην ανοιχτη τελειως ή οπως ειπες ημικλειστη.Ουτε ρεφλεξ ουτε τπτ δεν χρειαζεται να κανεις.Απλα σε πολυ χαμηλες δεν θα κανεις τπτ αλλα δεν λεει κατι αν δεν το χρειαζεσαι.

Συνηθως βαζουν κλειστη κ ρεφλεξ οταν πρεπει να φτασει χαμηλα.Σε subwoofer και hifi ηχεια.Καλα ειναι κ για κιθαρονι αλλα μην αγχωνεσαι.

Ριξε μια ματια εδω

http://colomar.com/Shavano/index.html

http://www.subwoofer-builder.com/index.htm

Α κατι αλλο για τον υαλοβαμβακα που ειπες.Πηγαινε σε ενα leroy merlin ή οπου θες ή κανε παραγγελια online και βαλε ricofon.Αυτο με τον υαλοβαμβακα δεν το χω ξαναδει...

Κοντρα πλακε ειναι κλασσικο.Αν θες δοκιμασε κ mdf που δεν θα χεις περιεργα κολπα με τον ηχο κ τις ανακλασεις μεσα στο κουτι.Ετσι λενε τουλαχιστον.

Α κατι αλλο για τον υαλοβαμβακα που ειπες.Πηγαινε σε ενα leroy merlin ή οπου θες ή κανε παραγγελια online και βαλε ricofon.Αυτο με τον υαλοβαμβακα δεν το χω ξαναδει...

Βασικά υαλοβάμβακα είχαν και έχουν τα περισσότερα ηχεία που έχω δεί ως μόνωση, γι'αυτό είπα να βάλω και εγώ. Το ricoffon το ξέρω, αλλά θα ανεβάσει το κόστος, πράγμα που προσπαθώ να αποφύγω, θα έχει όμως μεγάλη διαφορά με τον υαλοβάμβακά? Αν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ίσως και να το κάνω.

Λέγοντας MDF, εννοείς το πεπειεσμένο χαρτί ή κάτι σαν το νοβοπάν?

Το κόντρα πλακέ θα συνεισφέρει (λίγο ή πολύ) στον ήχο της καμπίνας ενώ το MDF έχει πολύ μεγαλύτερο damping factor ακόμα και σε λεπτά φύλλα. Αν θες να είσαι on the safe side, βάλε MDF που δουλεύεται και πολύ πιο εύκολα. Με το κόντρα πλακέ μπορεί να βγει πολύ καλός ήχος, μπορεί και μάπα και δεν το ξέρεις εκ των προτέρων.

Αν είναι για μπάσο, κάντο όπως λες: closed back με bass reflex και ρικοφόν μέσα. Αν είναι για κιθάρα, εγώ θα το άφηνα open-backed και χωρίς ρικοφόν (ειδικά αν ήταν MDF), ή έστω ημί-κλειστή. Εκτός αν θες να παίζεις super-duper heavy γκα-γκα power chords, οπότε πας στη σχεδίαση μπάσου παραπάνω...

Και +1 για ρικοφόν, μακριά από υαλοβάμβακα, είναι επιβλαβής. Το ρικοφόν δουλεύεται και πιο εύκολα...

Αρβύλες...

αν καταλήξεις σε κλειστή καμπίνα, θέλει ΜΕΛΕΤΗ για να βγουν οι σωστές διαστάσεις με βάση τις παραμέτρους Small-Thiele (sp?) του μεγαφώνου, υπάρχουν και ελεύθερα τέτοια εργαλεία σχεδίασης

αν καταλήξεις σε ανοικτή ή ημι, δεν θέλει μελέτη, θέλει απλά πολύ στιβαρή κατασκευή

MDF σίγουρα αντί για κόντρα πλακέ

υαλοβάμβακα έχουν όντως πάρα πάρα πολλά ηχεία, και στο χώρο του hifi

Babtua, αυτό δηλαδή που προτείνεις είναι MDF χωρίς μόνωση και open back?

Βασικά τρελά γκάζια δεν παίζω, αλλά είμαι λίγο πριν απο αυτό που λένε Hi-Gain σε μερικούς ήχους.

Εγώ είπα να βάλω μόνωση για να "φάω" τυχόν 11άρια 12άρια + (KHz) που μπορεί να προκύψουν και για να έχει πιο μαλακό attack στα μπάσσα.

Είναι λάθος?

MDF σίγουρα αντί για κόντρα πλακέ

Χμ, και εσύ λες το ίδιο ε?

αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις θα σου κοστίσει αρκετά σε χρόνο, κόπο και χρήμα, είναι κρίμα να μην ξεκινήσεις με τα σωστά υλικά

αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις θα σου κοστίσει αρκετά σε χρόνο, κόπο και χρήμα, είναι κρίμα να μην ξεκινήσεις με τα σωστά υλικά

Ο κόπος και ο χρόνος δεν με απασχολούν ιδιαίτερα, το κόστος πόσο μπορεί να φτάσει απο τη στιγμή που έχω τα: Ηχεία, Γωνίες για την καμπίνα, Jack Plate και σχάρες για τα ηχεία, κόλλες, βίδες, χρώματα, βερνίκια.

Δεν έχω ιδέα για το τίμες παίζουν στα συνθετικά ξύλα και στα μονωτικά υλικά.

βάλε και το ύφασμα/κάρπετ που θα το σκεπάσεις, και κάποια καρούλια ίσως για να μην βγάζεις τη μέση σου, και κάποιες λαβές αριστερά/δεξιά

βάλε και την άδεια από την πολεοδομία...

δεδομένου ότι αγοράζεις φιρμάτη 4*12 με περίπου 225Ε, θα σου πρότεινα να ΜΗΝ ψάξεις ΤΩΡΑ το οικονομικό γιατί μπορεί να διαγράψεις το πρότζεκτ

Δεν είναι τόσο τραγικά τα έξοδα. Εγώ θα το έκανα με 16άρι MDF, open-back (ή έστω half-open) αν ήταν για κιθάρα και καθόλου padding εσωτερικά (ούτε ρικοφόν, ουτε υαλοβάμβακα, ούτε τίποτα).

Πάντως, τώρα που το καλοσκέφτομαι, αν ήταν να το κάνω stereo όπως σκοπεύεις, θα το έκανα λίγο πλατύτερο, κοντά στα 100cm για καλύτερο διαχωρισμό.

Για closed back (και ειδικά για bass reflex) χρειάζεται πολύ μελέτη με Thiele Small parameters κλπ (που δεν έχεις).

Αρβύλες...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου