Προς το περιεχόμενο

Pimp my desk!!!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

γιατι τελικα δε δοκιμαζεις να αλλαξεις και τα ICs?

Ειναι το ευκολοτερο και φθηνοτερο μοντ απ'ολα οσα εχεις αναφερει  :)

Μπορεις απλα να αλλαξεις μονο τα ICs στο master section και σε κανα 2 strips απλα για να συγκρινεις το signal path και το summing. Μπορει ο ηχος να μην αλλαξει τρομερα (εξαρταται απ το design) αλλα θα βελτιωσει το S/N ratio.

Αν δεν 'ακουσεις' διαφορα, τοτε απλα παρε καποια measurements 'πριν και μετα' απ' την αλλαγη και συγκρινε τα.

Τι ICs εχει η κοσνολα σου? Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν πολυ καλα replacements me kalytera specifications.

Προσωπικα θα ξεκινουσα απο το σχεδιασμο ενος πολυ καλου PSU. Καλο ειναι να υπολογισεις απο την αρχη το current draw σου. Preamps, rotors kai LEDs ειναι ισως τα πιο 'current hungry' devices.

Επισης εξαρταται και απ το τι rotors θα χρησιμοποιησεις.

Απ 'οσο ξερω τα coreless εχουν χαμηλοτερο noise αλλα απαιτουν περισσοτερο current.

καλη χρονια! (μιας και αν τα κανεις ολα αυτα μια χαρα μου ακουγεται η χρονια  ;) )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 20
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

• Guru

από IC's τα input modules (που με ενδιαφέρουν) έχουν TL072 & NE5532

Σε σχέση με το PSU....θεωρείς ότι θα είναι πρόβλημα το όλο upgrade να έχει δικό του ανεξάρτητο PSU?...εννοώ σε σχέση με το υπάρχον της κονσόλας

check my website
https://www.mixingnik.com

Θα μπορουσες ισως να δοκιμασεις μια low noise version του TL072, οπως το TL072IP. Η αλλαγη μπορει να γινει πολυ ευκολα, εχει σχετικα χαμηλο κοστος και αν δεν σου αρεσει μπορεις ευκολα να το επαναφερεις στην αρχικη του κατασταση.

• Guru

thanks Odis13  ;)

διάβασα και για το TL2072 το οποίο υποτίθεται είναι "αντικαταστάτης" του 072......

...αυτό που ψιλοκατάλαβα από την περιήγηση μου στο διαδίκτυο είναι πως δεν είναι λογικό να περιμένεις ουσιαστική βελτίωση από τους άμεσα συμβατούς αντικαταστάτες σε αυτό το θέμα και από την άλλη για να βάλεις κάποια όντως καλύτερα op amps θα πρέπει να επέμβεις δραστικά στο pcb .......υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες και πετυχημένες λύσεις αλλά όπως είναι απόλυτα φυσικό, οι τύποι που τις σχεδίασαν δεν αποκαλύπτουν το πως και τι...καθώς το εμπορεύοντε (και πολύ καλά κάνουν)  ;)

Σκέφτομαι λοιπόν αν έχει πραγματικά νόημα η αλλαγή με το παραπλήσιο.....φυσικά η δοκιμή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν....αρκεί να μη βγει καπνός  ;D ;D ;D ;D

έντιτ - θα πρέπει εδώ να πω πως δεν έχω κάποιο θέμα με το πως "ακούγεται" η κονσόλα σε ότι αφορά θόρυβο κλπ κλπ....απλά θα προτιμούσα τα inputs να είχαν κάτι παραπάνω....πχ το ιδεατό για εμένα θα ήταν αν μπορούσα να παρακάμψω και τα 2 ic's της εισόδου και να τα "αντικαταστήσω" με ένα discrete op amp όπως πχ το JLM99V ή το Purple Audio ......άραγε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο,σε ξεχωριστό pcb φυσικά....και αν ναι....υπάρχουν περιορισμοί σε θέματα απόστασης, τροφοδοσίας κλπ κλπ....???? ...ε?....ε? καταπληκτικοί συμφορουμίτες?  ;D ;D :) :)

check my website

από IC's τα input modules (που με ενδιαφέρουν) έχουν TL072 & NE5532

TL072>

http://www.digchip.com/datasheets/download_datasheet.php?id=980724&part-number=TLE2072ACD

νομιζω πως και τα OP275, OPA2604, OPA2134 κανουν δουλεια...

υπαρχουν και άλλα, αλλα καλυτερα να δεις τα data sheets.

NE5532>

Για τα NE5532 δεν ειμαι σιγουρος. Καλυτερα να παρεις και μερικα 5532 samples απο αλλες εταιρειες  και να συγκρινεις.

Οπως ξαναειπα δεν ειναι 100% οτι θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα αλλα αξιζει να το δοκιμασεις. Υπαρχει επισης περιπτωση να εχεις διαφορετικο dc sto output, οποτε γινεται πιο περιπλοκο και καλυτερα να το παρατησεις γιατι μετα πασ για νεο PSU, PCB κτλ  :)

Σε σχέση με το PSU....θεωρείς ότι θα είναι πρόβλημα το όλο upgrade να έχει δικό του ανεξάρτητο PSU?...εννοώ σε σχέση με το υπάρχον της κονσόλας

Σιγουρα ειναι ευκολοτερο να εχεις ανεξάρτητο PSU. Θεωρητικα,  καλυτερα να σχεδιαζες ενα PSU αλλα δε νομιζω οτι αξιζει τοσο πολυ το χρονο και το χρημα.

Ισως ομως να θες να σκεφτεις το ενδεχομενο να εχεις common ground για τα 2 PSUs.

• Guru

θενξ και σε σένα warpie....ρίξε μια ματιά και στο έντιτ από πάνω :)

....με ψήσατε...θα παραγείλω υλικό για να κάνω μερικές δοκιμές και βλέπουμε

...για τα 2 τροφοδοτικά τα τυχόν θέματα με την γείωση σκέφτομαι.....υπάρχει και μια σχετική μόντα για τις soundcraft και την γείωση τους....

check my website

Τα είπαμε λίγο και με μερικά πμ, τα γράφω όμως κι εδώ για να υπάρχουν αν χρειαστεί και για κανέναν άλλο που ψάχνεται, αφού είναι αρκετά γενικά:

Οι διάφοροι opamps (τελεστικοί ενισχυτές) που χρησιμοποιούνται στα διάφορα κυκλώματα ήχου που μας ενδιαφέρουν (και στην κονσόλα σου) είναι στο πλείστο των περιπτώσεων pin-compatible με άλλους τύπους. Απλά χρειάζεται να γνωρίζεις τί τύπος είναι όσον αφορά τον αριθμό των τελεστικών που περιέχει. Υπάρχουν 8-pin ολοκληρωμένα με 1 τελεστικό και με 2 τελεστικούς, ο TL072 έχει 2 (ο αντίστοιχος 8-pin με 1 τελεστικό είναι ο TL071).

Διάφοροι τύποι που μπορείς να δοκιμάσεις στη θέση του TL072 ως έχει: ΝΕ5532, LM833, LM358, TLC272, TL062, MC4558, OPA2132, LT1364, LM4562. Θα σταθώ ιδιαίτερα στους LM833 που συμπαθώ πολύ και στον ΝΕ5532 που έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά και χαμηλό κόστος. Η σειρά ΟΡΑ2xxx έχει επίσης πολύ καλή συμπεριφορά στο audio, δεν έχει τύχει να τη δοκιμάσω πάντως. Πρόσφατα ανακάλυψα και τον LM4562 που ισχυρίζεται ότι είναι ένας hi-fidelity, ultra low-noise, high performance dual opamp και απότι βλέπω στο datasheet του, όντως πρέπει να είναι. Δεν τον έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά όλα του τα χαρακτηριστικά είναι πολλές κλάσεις ανώτερα από τον TL072 (και μάλλον αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τιμή του, περίπου στα 5€ απότι είδα...)

Παραθέτω και ένα απόσπασμα από κάποιο πμ μας

Εμπειρικά, πρώτος επιλαχών είναι το NE5532 αλλά ίσως να σου φανεί κι αυτό λίγο "πλαστικό". Η σειρά ΟΡΑ2xxx ενδείκνυται για audio εφαρμογές και μάλλον θα τη συνιστούσα επίσης. Δεν έχει τύχει να τη χρησιμοποιήσω, αλλά δεν έχω ακούσει κακά πράγματα. Ανάμικτες κριτικές έχω ακούσει για το LM833, το οποίο έχω χρησιμοποιήσει και μου έχει αρέσει πολύ. Ίσως να είναι λίγο ευαίσθητο στην υπόλοιπη σχεδίαση, γιατί πρόσφατα το δοκίμασα σε ένα διαφορετικό κύκλωμα και δε μου άρεσε τόσο. Ίσως γι αυτό να έχει πάρει και ανάμικτες κριτικές, ανάλογα με τη σχεδίαση που το άκουσε ο καθένας. Από την άλλη, αυτό ίσως να είναι και ο "χαρακτήρας" που μπορεί να ψάχνεις. Δοκίμασε. Το LT άκουσα επίσης ότι είναι καλό αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Το ΤL062 μοιάζει λίγο με το 072, αλλά μου ακούγεται λίγο πιο "vintage" (όσο μπορεί να είναι ένα IC). Τα υπόλοιπα θεωρούνται περισσότερο γενικής χρήσης, αλλά παίζουν μια χαρά και σε audio. Aπλά δοκιμάζεις...

(Βλέποντας πάλι τα datasheets τους, βλέπω τώρα ότι και τα νούμερα είναι σχεδόν σε όλα υπέρ του LM833 από το TL072, συν το γεγονός ότι με λίγο χαμηλότερο slew rate που έχει θα ακούγεται μάλλον λιγότερο harsh από το 072... για δοκίμασέ το, εμένα πάντως μου αρέσει και συνήθως αυτό χρησιμοποιώ)

Αρβύλες...

nice info Babtua! thanks

Δεν εχω ακουσει τον LM4562. Αν τυχει και τον δοκιμασεις πες μας τη γνωμη σου  :)

νικοδημε>> σχετικα με discrete op ampς, δεν εχω εμπειρια οποτε δε μπορω να σου πω τη γνωμη μου. Λογικα δε βρισκω το λογο να μη δουλευει αλλα αν εχω μαθει κατι απο τα ηλεκτρονικα ειναι οτι η θεωρια δε συμβαδιζει παντα με τη πραξη  :)

εχω ακουσει αρκετα καλα λογια και για τον LAZ25 αλλα παλι δεν εχω προσωπικη εμπειρια.

off topic>> Αν εχει κανεις εμπειρια απο discrete circuits ας μου στειλει ενα πμ  :)

Δουλευω σ'ενα προσωπικο project (all discrete) αυτο τον καιρο (και για τα υπολοιπα κανα 2 χρονια οπως φαινεται) και δειχνει αρκετα καλα μεχρι τωρα αλλα ακομα εχω καποια κενα. Στη φωτο ειναι το frequency response μεχρι στιγμης...

νικοδημε, σορρυ για το hijack αλλα δεν ηθελα να ανοιξω καινουργιο τοπικ μονο για αυτο  :)

tone_ctrl.thumb.png.80afb7a61c6de4b6ae70800e51da3528.png

off topic>> Αν εχει κανεις εμπειρια απο discrete circuits ας μου στειλει ενα πμ  :)

Δουλευω σ'ενα προσωπικο project (all discrete) αυτο τον καιρο (και για τα υπολοιπα κανα 2 χρονια οπως φαινεται) και δειχνει αρκετα καλα μεχρι τωρα αλλα ακομα εχω καποια κενα. Στη φωτο ειναι το frequency response μεχρι στιγμης...

Το frequency response είναι σχεδόν ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε κάποιον opamp. Όταν ακόμα και οι φτηνότεροι/χειρότεροι opamps έχουν τιμές gain/bandwidth product της τάξης των 1-10ΜΗz, καταλαβαίνεις ότι δεν έχει και τόση σημασία.

Επεξηγηση για να μη λεμε τεχνικα και ακαταλαβιστικα: η τιμη gain/bandwidth product είναι ένα από τα (πολλά) χαρακτηριστικά ενός opamp. Ορίζει έμμεσα τί bandwidth θα έχει ένας opamp σε μια συγκεκριμένη σχεδίαση. Δεν δίδεται μόνο το bandwidth γιατί δεν είναι σταθερό, είναι άμεσα συνδεδεμένο και αντιστρόφως ανάλογο της απολαβής (ενίσχυσης) του opamp. Συγκεκριμένα, η τιμή gain/bandwidth product είναι το γινόμενο της απολαβής επί το bandwidth στη συγκεκριμένη απολαβή. Έτσι, για παράδειγμα, ένας opamp με gain/bandwidth product ίσο με 1MHz, έχει bandwidth 1MHz για ενίσχυση x1, 500kHz για ενίσχυση x2, 50kHz για ενίσχυση x20 κ.ο.κ

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι συνήθως δεν ανεβάζουμε απολαβή στους τελεστικούς σε πολύ μεγάλα νούμερα (συνήθως μερικές δεκάδες) γιατί μαζί αυξάνει και ο θόρυβος, καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμα και σε φτηνούς/μέτριους κλπ opamps το bandwidth σίγουρα θα είναι πάνω από 20kHz...

EDIT: Κάτι ακόμα που θυμήθηκα για το bandwidth. Όσον αφορά την καμπύλη του (αν είναι flat ή έχει βυθίσματα, εξάρσεις κλπ), από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε heavy negative feedback για να κατεβάσουμε την απολαβή του opamp από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες (open-loop AC gain) σε μερικές δεκάδες (σκέτο, όχι δεκάδες χιλιάδες!), η όποια διακύμανση μπορεί να υπήρχε εξομαλύνεται σε απόλυτο flat. Τα καλά του negative feedback...

Αντιθέτως, σημαντικοί παράγοντες στον ήχο και γενική συμπεριφορά ενός opamp είναι το CMRR (common mode rejection ratio - η ικανότητα να απορρίπτει κοινό σήμα στις 2 εισόδους του, ο ιδανικός θα έπρεπε να τείνει στο άπειρο, στην πραγματικότητα παίζει σε τιμές αρκετών δεκάδων ως 100+ dB), το PSRR (power supply rejection ratio - η ικανότητα να απορρίπτει διακυμάνσεις στην τροφοδοσία του), το Slew Rate (από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη χροιά, καθορίζει την ταχύτητα απόκρισης) και διάφοροι άλλοι (noise, offset voltage/current, input/output impedance κλπ). Πολλοί οι παράγοντες και οι αλληλεπιδράσεις τόσες πολλές που είναι αδύνατον να προδιαγράψεις πώς θα ακούγεται κάποιος (είτε έτοιμος, είτε discreet). Είναι απλά θέμα δοκιμής - το βάζεις, σου αρέσει, το κρατάς - δε σου αρέσει, βάζεις αλλον...

Αρβύλες...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου