Προς το περιεχόμενο

Προενισχύτριες λάμπες...και λειτουργικότητα καθεμίας..


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

 

Ειχα ακουσει απο κάποιον γνώστη σε θέματα ενισχυτών λαμπάτων, οτι οι προενισχύτριες λάμπες παίζουν διαφορετικό ρόλο η καθεμία σε εναν ενισχυτη..Δηλαδή, για παράδειγμα:

 

-η πρώτη προενισχύτρια αφορά το βρώμικο κανάλι του ενισχυτή

-η δεύτερη προενισχύτρια αφορά το equalizer του ενισχυτή

-η τρίτη αφορά το reverb ,και πάει λεγοντας..αναλογα πάντα με το πόσες προενισχύτριες έχει ο εκάστοτε λαμπάτος..

 

Δεν θυμάμαι αν όντως ειναι αυτή η σειρά με την οποία μου τα έιχε πει ή κάποια αλλη..

Ισχύει κάτι τέτοιο?

Και αν ναι...Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σειρα για τις λειτουργίες αυτες?(δηλαδη η  1η  αφορα το gain,η 2η το eq,..,μπλα,μπλα..)

Η μήπως σε κάθε ενισχυτή ανάλογα με την εταιρεία μπορεί να υπάρχει και διαφορετική σειρα ?

 

π.χ. σε εναν Marshall dsl 401 ποιά θα ήταν αυτή η σειρά?

 

Ευχαριστώ :)

οι λαμπάτοι ενισχυτές γιορτάζουν των φώτων..:p

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το έγραψες και μόνος σου τί κάνουν οι προενισχύτριες λυχνίες: είναι... προενισχύτριες!

 

Δεν υπάρχει κανόνας για το πώς θα είναι διαμορφωμένο το σύστημα, είναι ανάλογα με τη σχεδίαση του κάθε ενισχυτή. Έτσι:

 

- η πρώτη προενισχύτρια μπορεί να είναι στο καθαρό κανάλι, στο βρώμικο κανάλι ή και απλώς buffer...

- η δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, ν-οστή μπορεί επίσης να είναι στο καθαρό, στο βρώμικο ή και buffer πάλι, για EQ. Παρεμπιπτόντως, σπανίως χρησιμοποιείται EQ stack στο feedback μιας λυχνίας, όπως γίνεται συνήθως στα solid state κυκλώματα. Το tone stack μπαίνει σε σειρά ανάμεσα σε δύο βαθμίδες και συνήθως μαζί του (μετά από αυτό) μπαίνει και μια τρίοδος σαν buffer, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η τρίοδος παίζει ενεργό ρόλο στο EQ καθαυτό. Γι αυτό το λόγο επίσης τα EQ των λαμπάτων δεν είναι τόσο δραστικά και ακραία όσο (ίσως) κάποιων solid state. Όντας σε σειρά, το roll-off (συχνότητα αποκοπής) των φίλτρων του είναι πιο "μαλακό" (6db/oct) σε αντίθεση με φίλτρα tone που μπαίνουν σε negative feedback στα solid state και μπορούν να έχουν (ανάλογα με την τάξη του φίλτρου) 12, 18 ή και παραπάνω db/oct (oπότε και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το συγκεκριμένο τρανζίστορ ή op-amp έχει ενεργό ρόλο στο εν λόγω φίλτρο).

- κάποια λυχνία μπορεί όντως να είναι στο κύκλωμα οδήγησης του reverb, μπορεί και όχι (υπάρχουν ενισχυτές που έχουν solid state reverb κύκλωμα).

- υπάρχει επίσης πιθανότητα κάποια λυχνία ναι είναι στο κύκλωμα τροφοδοσίας. Αυτή δεν είναι τρίοδος (ενισχύτρια) αλλά δίοδος λυχνία και ανορθώνει το εναλασσόμενο ρεύμα της πρίζας σε συνεχές. Και εδώ όμως μπορεί να υπάρχει solid state κύκλωμα (γέφυρα ανόρθωσης με διόδους) αντί λυχνίας.

- για ενισχυτές με τελικό σε διάταξη push-pull (ζεύγη τελικών λυχνιών), χρειάζεται και μια λυχνία που θα επιτελεί την εργασία phase-splitting. Ουσιαστικά παίρνει το σήμα στην είσοδό της και βγάζει δύο εξόδους με το σήμα στη μία και το ανεστραμμένο (από άποψη φάσης) σήμα στην άλλη (συν κάποιο impedance matching).

 

H γενική σχεδίαση είναι δηλαδή PREAMP-(REVERB)-(PHASE-SPLITTER)-AMP με το EQ να υπάρχει κάπου μέσα στο PREAMP, το τροφοδοτικό που ίσως να έχει δίοδο λυχνία (αλλά δεν παίρνει μέρος στο signal chain), και τα στοιχεία σε παρένθεση να είναι προαιρετικά (δεν έχουν όλοι reverb, και phase-splitter έχουν μόνο οι push-pull). Αλλά το πόσες, ποιες και πού λυχνίες χρησιμοποιεί το κάθε στάδιο, είναι θέμα σχεδίασης...

 

(PS: 25 σήμερα, Καλά Χριστούγεννα!)

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισης καποιες λυχνιες κανουν διαγνωμικη διασπαση 3 προς 1 ανατρεποντας το ποζιτρονιακο δυναμικο πεδιο επιτυγχανοντας ετσι μικροσωματιδιακη διαπλοκη υπεραγωγιμων υλικων και ετσι κομπρεσσαρουν το φασμα συχνοτητων με αποτελεσμα τον καλο ηχο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μμμμ... ναι, συγνώμη για την τεχνική μου ορολογία, απλά δίνω έναυσμα για παραπάνω αναζήτηση στο internet ή και αλλού, αν όντως ο φίλος ενδιαφέρεται να μάθει κατι τι παραπάνω σχετικά με το ερώτημά του...

 

(δεν γίνεται να εξηγηθούν όλα σε ένα απλό ποστ)

 

Ο καλός ήχος σε σχέση με τη μικροσωματιδιακή διαπλοκή πάντως, ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, είναι σε αργαστηριακό in vitro επίπεδο για την ώρα. Οι κακεντρεχείς θα το μπουν mojo... ;D

Αρβύλες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οταν λένε για τον ιδιο ενισχυτη,

πως μια λαμπα πχ 12αχ7 ειναι πιο hot απο κια αλλη 12αχ7

Τι εννοουνε?

Πως ξερουμε πόσο hot πρεπε να ειναι?

inhttps://www.youtube.com/user/jkstigma/videos

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να κανω και εγω τις ερωτησουλες μου....... ;D

ποιες λαμπες ειναι για high gain και ποιες για καθαρα?........κλπ...κλπ ::)

RUN FOREST....RUN!!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χρόνια πολλά σε όλους!

 

Να συνεχίσω και εγώ τις ερωτήσεις με μία απορία για ένα φαινόμενο που η άγνοια μου, του έχει δώσει μεταφυσικές χροιές. Στον ενισχυτή μου (marshall JVM), αλλάζοντας τις προενισχύτριες, παρατήρησα πως αλλάζοντας διαδοχικά την τρίτη (από το marshall forum: V3A: Cathode Follower: Drives Tone Stack, V3B: Cathode Follower: Drives FX Loop), μόνο 2 από τις 5 καινούργιες (tungsol) σε αυτή την θέση κρατούσαν την ένταση του ενισχυτή στα παλιά επίπεδα. Οι υπόλοιπες 3 την έριχναν και κάτω από το μισό. Τι απαιτήσεις μπορεί να έχει αυτή η θέση για να έχει τόσο δραματικό αποτέλεσμα η αλλαγή? Να σημειώσω πως οι τρεις "μη-κατάλληλες", στις άλλες θέσεις δεν είχαν τόσο εμφανές αποτέλεσμα, απλά έκαναν τον ήχο λιγότερο γκαζωμένο. Να υποθέσω πως οι μεν κατάλληλες θεωρούνται γκαζωμένες ενώ οι μη κατάλληλες είναι καθαρές?

 

ΥΓ1: Τελικά, κατέληξα να χρησιμοποιήσω ένα συνδυασμό των μαμίσιων και μιάς καινούργιας Tungsol σαν πρώτη και μιάς παμπάλαιης Fender στην τρίτη θέση. Ότι νάναι δηλαδή.

ΥΓ2: Και εντελώς συμπτωματικά, διαβάζω τον superfunk σε διπλανό thread να λέει τώρα πως οι fender δεν είναι και ότι καλύτερο.  ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου