Προς το περιεχόμενο

Jam cafe

shadow

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Kαλησπερα,

θα ηθελα να ανοιξω μια συζητηση για ενα κολλημα που εχω φαει εδω και καιρο.

Οντας υπαλληλος για αρκετο καιρο σε πολυεθνικη κ εχοντας αηδιασει απο το ολο συστημα,θα ηθελα καποια στιγμη να κανω κατι δικο μου.Το σκεφτηκα πολυ κ πολλες φορες και κατεληξα στο καφε-λιγο μπαρ.Με αποτρεπει η ιδεα της "νυχτας" αλλα αλλο  θεμα αυτο.

Δεν θα ηθελα να ανοιξω αλλο ενα καφε-μπαρ σαν τα 100αδες που υπαρχουν εκει εξω αλλα κατι με προσωπικοτητα που εχει να πει κατι καινουργιο.Χωρος μικρος γυρω στα 70τμ.

Αυτο που με ετρωγε ειναι η συνδεση του χωρου με την ευρυτερη εννοια της τεχνης με καποιο τροπο.Γκαλερι-καφε-μπαρ υπαρχουν,θεατρο-μπαρ υπαρχουν κτλ κτλ

Κατεληξα στην ιδεα ενος jam χωρου.τι εννοω...

σκορπια οργανα στον χωρο (ηλεκτρικα κ μη) και οχι εν ειδη διακοσμησης αλλα ζωντανα τα οποια οποιοσδηποτε μπορει να χρησιμοποιησει.παρεες μουσικων,μη μουσικων,ενας μονος του κ οποιος θελει συμμετεχει κτλ.αυθορμητα ή και (?) οργανωμενα Live(?).Μπορει να υπαρχει μια σκηνη αν και λογω χωρου το βλεπω δυσκολο,μπορει κ οχι δεν το βλεπω απαραιτητο.

Εσεις θα γουσταρατε τετοια κατασταση? θα το πιανατε το οργανακι να γρατσουνισετε αν μπαινατε σε τετοιο χωρο για καφε ή ποτο ?

προσοχη δεν ψαχνω για τσαμπα μουσικους αλλα θα ηθελα να δημιουργησω ενα χωρο ελευθερης εκφρασης και αυτοσχεδιασμου.μπορει καποιος αλλος ταυτοχρονα να γουσταρει ζωγραφιζει ακουγοντας-κανει εκθεση φωτο  πχ.

τιμες ευρωπαικες φυσικα (οχι λονδινου και βιεννης!!!) που δεν θα το σκεφτεται ο φοιτητης πχ να παει για μια μπυρα.

γνωμες ?

ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι γίνεται αν μια παρέα θέλει να παίξει Α και η άλλη Β; Τι γίνεται αν η δική μου παρέα είναι ψηλομύτικη και δεν θέλει κανέναν άσχετο να τζαμάρει μαζί μας; Τι γίνεται όταν πλακώσει άσχετη μουσική παρέα και αρχίσει να παίζει πράγματα που δεν ακούγονται; Τι γίνεται όταν πλακώσει παρέα κιθαριστών και αρχίσουν "να σου δείξω αυτό το ριφ" "να μου δείξεις αυτό το ριφ";

Λίγα από τα προβλήματα οργάνωσης που θα αντιμετωπίσεις. Αφήνω απέξω βέβαια τον απλό καφε-/μπυροπότη που δεν θα ξαναπατήσει λόγω ενός από τα παραπάνω μπάχαλα...

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Ειδικα αμα ερθω εγω και παιξω θα φυγουν ολοι ;D ;D ;D ;D

Ασε που θα μαζευτουν ολα τα γατια της γειτονιας ;D ;D ;D ;D

Πολυ καλη ιδεα παντος, αλλα οντως φανταζει δυσκολα υλοποιησιμη.

.o. /o. /o\ <o\ <o> \o/ εεεεε μακαρένα!!!

Είχαμε μια παρόμοια ιδέα πριν κάτι χρόνια με κάποια φιλαράκια [σε τελείως αμπελοφιλοσοφική συζήτηση], αλλά τα "αλλά" που ανέφερε ο msmkr μπήκαν γρήγορα στο προσκήνιο. Από την άλλη, πάλι, δεν ξέρεις ποτέ πως θα κυλίσει η κατάσταση. Στην φάση του jam μάλλον κάποιος πρέπει να συντονίσει την κατάσταση, για να αποφύγεις το μπάχαλο [ότι συμβαίνει δλδ και στα jam nights]. Δεν ξέρω και τι άδεια θα χρειαστείς για την όλη ιστορία [αν πας για ηλεκτρικά όργανα]. Πάντως θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ήδη παρόμοιοι χώροι, οι οποίοι δυστυχώς είναι κάπως ανοργάνωτοι.

Συνήθως το jam χωρίζετε σε θεματικές και η διάδραση με το κοινό καθορίζει ποιός θα μείνει στη σκηνή και ποιός όχι... πάντοτε σε φιλικό κλίμα -συνήθως-.  ;D

Σχετικά με κάποια προαναφερθέντα θεματάκια...

Το jam είναι jam, αν μια παρέα μουσικών δεν γουστάρει να βάλει και άλλους στη παρέα, δεν θα επρεπε να βρισκόταν εκεί εξαρχής. Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσαν να ζητήσουν ημερομηνία για ενα δικό τους live.

Σαν ιδέα στέκει και μπορεί να υλοποιηθεί, σίγουρα θα υπάρξουν κάποια θεματάκια με τις άδειες, την οργάνωση του χώρου, την ηχομόνωση κλπ.

Άκου να δεις.

Φιλε Shadow δουλευοντας αρκετα χρονια (για τη ηλικια μου) νυχτα,το εχω συζητησει αρκετα με διαφορους αλλους ροκαδες που δουλευαμε υπο τους ηχους του "μπες μες το καμπριολε" και αλλων παρομοιων αριστουργηματων...

Υπαρχουν πολλα + και ακομα πιο πολλα -

Σαν ιδεα ειναι πρωτοτυπη,καθως δεν υπαρχουν τετοια μαγαζια στην Ελλαδα..Απλως μερικες δυσκολιες:

-Αδεια: Ακομα και να μην διοργανωνεις Live,νομιζω οτι θες αδεια για ζωντανη μουσικη  με τα οποια τρεξιματα συνεπαγεται αυτο...

-Χωρος: Χωρις stage μιλαμε για εναν χωρο που θα καθεται ας πουμε καποιος στον καναπε/καθισμα και θα παιζει???Ετσι χανεις το 50% τους χωρου στα καθισματα καθως θα χρειαζεται φυσικα μεγαλυτερο χωρο καποιος που παιζει οργανο απο εναν που καθεται και πινει καφε...Και στα μαγαζια χωρος=χρημα

Στα 70τ.μ. ας που λες αν πουμε οτι η μπαρα θα πιανει τα 10τ.μ. και αλλα 10τ.μ. θα χανεις απο διαδρομο,εισοδο/εξοδο,εισοδο σε w.c.σου μενουν 50τ.μ.Αν το καθε 4θεσιο τραπεζι σου παιρνει κανονικα 4τ.μ.)με καρεκλες και πελατες) θα πρεπει να τα κανεις κοντα στα 8τ.μ.Μιλαμε δηλαδη για 5-6 τραπεζιασε 70 τ.μ. ενω θα μπορουσες να εχεις κοντα στα 10...Δηλαδη 16 ατομα λιγοτερα...

-Χρονος: Ενας αλλος "κανονας" ειναι οτι ιδανικα πρεπει το μαγαζι να βγαζει οσο το δυνατον περισσοτερα χρηματα στον μικροτερο δυνατο χρονο...Φανταζεσαι να ερθω να πουλησεις εναν καφε και να καθομαι μετα 5 ωρες με το οργανο??Θα σου εχω "φαει" τους αλλους πελατες που θα καθοντουσαν στη θεση μου...

-Εξοπλισμος: Τα ηλεκτρικα οργανα θελουν και ενισχυτες...Και ως συνηθως ενισχυτης + υγρα = Προβληματα

-Συντηρηση: Αν ας πουμε δουλεψει το επιχειρημα(που στο ευχομαι αν τελικα το προσπαθησεις) μιλαμε πλεον για χορδες,καθαριστικα κλπ κλπ που ακομα και αν νοικιαζεις τα οργανα στους πελατες τα χρηματα θα ειναι λιγο δυσκολο να βγουν με το ρυθμο που θα πρεπει να αγοραζεις τα αναλωσιμα...Μια κιθαρα π.χ. που θα την παιζουν 8 ωρες τη μερα με χερια βουτηγμενα σε νερα,καφεδες κλπ θα θελει σιγουρα πολυ πολυ συχνα νεες χορδες

-Κοινο no.1: Απλο παραδειγμα:Φαντασου τωρα ενα μαγαζι γεματο πωρωμενα 15χρονα να αλωνιζουν πανω στα οργανα....

-Κοινο No.2: Κακα τα ψεματα οσο μεγαλυτερη "γκαμα" πελατων εχεις τοσο το καλυτερο...Με το συγκεκριμενο μαγαζι θα μαζευεις κυριως μουσικους...Και οχι παντα...Εννοω οτι αν και θα γουσταρα ενα τετοιο μερος υπαρχουν και ωρες που θελω να πιω εναν καφε χαλαρα χωρις τη φασαρια των οργανων...Οποτε εκεινη τη μερα θα παω αλλου...Για μη μουσικους δεν το συζηταμε καν....

-Θορυβος/Φασαρια no.1: Ενας χωρος με Metal,Jazz,Blues,Rock κλπ κλπ μαλλον δεν θα "ακουγεται" καλα...Και ως Ελληναρες δεν νομιζω να αργησουν οι στιγμες απειρου καλους τυπου "Χαμηλωσε ρε Μ@#$@# μεταλα","Αϊ Σιχτιρ ρε Ατεχνοι Bluezαδες","Αυτοι με τη Jazz μας ζαλισαν" και αλλα τετοια χαριτωμενα....

-Θορυβος/Φασαρια no.2: Αν καποιος εχει συνηθισει να παιζει στο τερμα πως του λες να χαμηλωσει??Αν εχεις 5-6 τετοιους στο μαγαζι??Οχι οτι δεν θα εχεις δικιο...Απλα αν κανεις 1,2,3 παρατηρησεις στο τελος θα σε πουν και Μ@#$#@...Στην τελικη θα καταληξεις σε ενα χωρο που ολοι οι ενισχυτες θα ειναι στο τερμα(για τους ακουστικους δεν μιλαω θα εχουν αυτοκτονησει ωρες πριν)που ακομα και 5w ενισχυτακια να εχεις,με 5 μαζι ας πουμε θα μιλαμε για πολυ ενοχλητικη κατασταση(καταληγοντας και παλι στο "Θορυβος/Φασαρια no.1")

Αυτα απο μενα...Ελπιζω να μη σε απογοητευσα....

I Am The Lizard King...I Can Do Anything

• Administrator

Πολύ δυνατή τοποθέτηση KTStillDrunk! Πολύ επαγγελματική σκέψη.

Σαν μηδενιστής που είμαι σε τέτοια θεματα, εκεί θα κατέληγα κι εγώ. Απ' την άλλη κοίτα πόσα νεα πραγματα συμβαίνουν γύρω μας με την απλή διαδραση του κόσμου...

Live and let Live.

Ενδιαφέρον θέμα... γενικά και στο εξωτερικό αλλά πιστεύω και στην Ελλάδα (υποθέτω) θα πρέπει να υπάρχει κάτι παραπλήσιο: χώροι με jam βραδιές, είτε κανονικότατες με μπάντες είτε με ένα-δυο άτομα σε στυλ acoustic, που όποιος θέλει ανεβαίνει στη σκηνή. Έχω πετύχει τέτοιους, έχουν ένα μικρό παταράκι με μικροφωνική και ορισμένες φορές με δικούς τους ενισχυτές και ντραμς (όχι πολλά πολλά). Τα υπόλοιπα gear από τον εκάστοτε εμφανιζόμενο/ους. Oρισμένες φορές ο μάνατζερ ζητάει ένα ντεμάκι πρώτα, ορισμένες όχι...

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου