Προς το περιεχόμενο

Boutique pedals=Μυθος ή κουφαθηκα?

mick77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δείτε και αυτό το παλαιότερο θέμα του Bloody Sunday:

http://www.noiz.gr/index.php?topic=167179.msg309051#msg309051

Το ειχα δει τοτε ,κουφο έτσι ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 43
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Κι εγω  επιφυλασσομαι να γραψω πολλα γιατι και για μενα ειναι το αγαπημενο κομματι του music tech, αλλα οσο πιο συνοπτικα γινεται, η απαντηση ειναι η αυτονόητη που αναφέρθηκε,οτι " καλο ειναι αυτο, που κανει καλά τη δουλειά του".

Απλο, προσωπικο παραδειγμα : μ'αρεσουν τα lofi effects, πάντα έψαχνα καποιο πετάλι που να ακουγεται σαν "χαλασμένο",και για να το πετυχω κατα καιρους , εψαχνα σε φτηνα πολυεφέ κρινοντας απο τις ΚΑΚΕΣ κριτικές που ειχαν. Οποτε , αυτόματα η συζήτηση διαχωρίζεται εκ πρώτης όψεως σε 2 κλαδους : τι χρειαζόμαστε ηχητικά ως προς τη χρήση που θα κάνουμε και τι χρειαζόμαστε ποιοτικά ως προς την εννοια της υψηλής πιστότητας (σε hi-fi terms).

Σε πολύ γενικές γραμμές, ενα πετάλι επιδρά στον ήχο της κιθάρας σε 3 τομείς του ήχου : το πλάτος (ένταση), τη συχνότητα (φάσμα) και τη φάση. Το πως το καθενα απο αυτα επηρεάζει το ηχητικο αποτέλεσμα είναι ένα κομματι της εξίσωσης και το πώς αυτό το αποτέλεσμα το επεξεργάζεται και το αντιλαμβανεται το ανθρώπινο αυτί είναι το υπόλοιπο μέρος (ψυχοακουστική). Υπό αυτή τη σκοπιά δεν υπάρχει τρόπος να βγάλουμε συμπεράσματα για το "ποιο πεταλι ειναι καλύτερο" γιατι το αποτέλεσμα θα ειναι παντα ενα με μουσικό περιεχομενο και το προσωπικό γουστο του καθενος θα καθορισει την ακριβη διάταξη των στοιχείων που αποτελούν εναν ηχο.

Φυσικα και υπάρχουν διαφοροποιησεις και "βελτιώσεις" σε ενα πεταλι : Τυχαινει να εχω μετρησει ενα απλο Boss CS-3 και ενα modded και οι διαφορες ειναι αξιοσημείωτες. Το οτι γινονται αντιληπτες απο ενα εκπαιδευμενο αυτι είναι δεδομένο για εμένα, αλλα σε καμμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε διαφοροποιήσεις σε καλύτερο ή χειρότερο, γιατί μπορεί κάποιος (ή οι περισσότεροι) να προτιμήσει το "χειρότερο". Και σε καμμία περίπτωση δεν δεχομαι την πρόταση "εγω επιλεγω αυτό γιατι ακουω καλύτερα απο σενα και καταλαβαινω οτι ειναι καλύτερο".Η ορθη χρηση της προτασης γινεται με αντικατασταση του "καλυτερο" με "μ'αρεσει περισσοτερο".

Απλο, προσωπικο παραδειγμα : μ'αρεσουν τα lofi effects, πάντα έψαχνα καποιο πετάλι που να ακουγεται σαν "χαλασμένο",και για να το πετυχω κατα καιρους , εψαχνα σε φτηνα πολυεφέ κρινοντας απο τις ΚΑΚΕΣ κριτικές που ειχαν. Οποτε , αυτόματα η συζήτηση διαχωρίζεται εκ πρώτης όψεως σε 2 κλαδους : τι χρειαζόμαστε ηχητικά ως προς τη χρήση που θα κάνουμε και τι χρειαζόμαστε ποιοτικά ως προς την εννοια της υψηλής πιστότητας (σε hi-fi terms).

Το οτι γινονται αντιληπτες απο ενα εκπαιδευμενο αυτι είναι δεδομένο για εμένα, αλλα σε καμμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε διαφοροποιήσεις σε καλύτερο ή χειρότερο, γιατί μπορεί κάποιος (ή οι περισσότεροι) να προτιμήσει το "χειρότερο". Και σε καμμία περίπτωση δεν δεχομαι την πρόταση "εγω επιλεγω αυτό γιατι ακουω καλύτερα απο σενα και καταλαβαινω οτι ειναι καλύτερο".Η ορθη χρηση της προτασης γινεται με αντικατασταση του "καλυτερο" με "μ'αρεσει περισσοτερο".

Με... κουφανες!!!

Νομιζα οτι δεν υπηρχαν αλλοι (τοσο) Lo-Fi Brothers εδω μεσα ;)!!! 

-.OLD SCHOOL BROTHERS, OLD SCHOOL SISTERS, unite.-

Τελευταιως, ειναι ιδιαιτερα trendy μηδενιστικες αποψεις. Πολυ φοβαμαι μαλιστα οτι σε ορισμενες περιπτωσεις, ενας ανιδεος η καινουργιος στο χωρο της μουσικης τεχνολογιας, μετα απο την 4η η 5η αναγνωση μερικων εκ των γραφομενων (και σε αυτο το φορουμ) θα κατεληγε στο συμπερασμα οτι οσο πιο φτηνο ειναι κατι τοσο καλυτερο ειναι. Οσο λιγοτερες περγαμηνες εχει τοσο ποιοτικοτερο ειναι. Αν και σαφεστατα εχω στην κατοχη μου παμπολλα φτηνα πεταλακια, κιθαρες κ.λ.π οταν πλεον τυχαινει το φτηνο και συνηθες να ειναι  παντα κατα κανονα καλυτερο του ακριβου και του εξεζητημενου τοτε καποιο λακκο εχει η φαβα.

Ολοι μας εχουμε διαβασει "ιστοριες τρομου" για Τσεχες που παιζουν καλυτερα απο CS, για multieffects που σε κανουν να πετας τα πεταλακια σου στο ρεμα, για pro ενισχυτες που τρωνε λαχανο hiwatts κ.ο.κ ομως η μεχρι τωρα δικη μου εμπειρια την οποια εμπιστευομαι περισσοτερο απο τα γραφομενα και του εμπειροτερου φορουμιστα ειναι οτι ΣΥΝΗΘΩΣ τα λεγομενα boutique πεταλακια ειναι καλυτερα. Αν τωρα τυχει καποιο μη boutique πεταλακι να ταιριαζει στα προσωπικα μου γουστα  τοσο το καλυτερο (αποδειξη τα 4 βαρετα boss πεταλακια της πεταλιερας μου). Και επειδη επαναληψη μητηρ πασης μαθησεως....ενα boss bd2 modded by Keeley (150$) ειναι 100$ καλυτερο απο ενα απλο bd2(50$)?  Oχι, αλλα παντως στο 80% του ανθρωπινου πληθυσμου σιγουρα θα ακουγεται καλυτερα.

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Ολοι μας εχουμε διαβασει "ιστοριες τρομου" για Τσεχες που παιζουν καλυτερα απο CS, για multieffects που σε κανουν να πετας τα πεταλακια σου στο ρεμα...

Εμένα ακόμη και μετά από 2 χρόνια που έχουν περάσει, η άποψή μου για αυτά τα "υπερεκτιμημένα multieffects" παραμένει η ίδια.

Δεν μου λείπει ΚΑΝΕΝΑ από τα 15 πετάλια μου...

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Απλο, προσωπικο παραδειγμα : μ'αρεσουν τα lofi effects, πάντα έψαχνα καποιο πετάλι που να ακουγεται σαν "χαλασμένο",και για να το πετυχω κατα καιρους , εψαχνα σε φτηνα πολυεφέ κρινοντας απο τις ΚΑΚΕΣ κριτικές που ειχαν.

Ξεκινα να φτιαχνεις ενα noiz ovd και μετα προσπαθησε αλλα σχεδια απο fuzz. Πιστεψε με, οι κολλησεις ενος αρχαριου και ο γενικος τροπος κατασκευης ειναι ΤΟ κλειδι για lo-fi ηχο.

Δεν είναι μούφες τα μπουτίκ (οκ, είναι ακριβά, αυτό είναι το μείον τους), αλλά ούτε και για πέταμα τα "απλά" πεταλάκια π.χ. τα boss. Η αλήθεια βρίσκεται στην μέση.

waist-main_Full.jpg

LEGO people live in houses made of their own flesh.

Ξεκινα να φτιαχνεις ενα noiz ovd και μετα προσπαθησε αλλα σχεδια απο fuzz. Πιστεψε με, οι κολλησεις ενος αρχαριου και ο γενικος τροπος κατασκευης ειναι ΤΟ κλειδι για lo-fi ηχο.

το θεμα ειναι να ειναι και αξιοπιστο ομως. Ενα πεταλι που μια λειτουργει, μια οχι, πεταλια που βγαζουν τυχαιους ηχους (σαν circuit-bending) και δεν ελεγχονται δεν με ενδιαφερουν. Thnx για το tip, αλλα μια χαρα την εχω βρει με το fuzz factory και φιλτρα :)

Δεν είναι μούφες τα μπουτίκ (οκ, είναι ακριβά, αυτό είναι το μείον τους), αλλά ούτε και για πέταμα τα "απλά" πεταλάκια π.χ. τα boss. Η αλήθεια βρίσκεται στην μέση.

waist-main_Full.jpg

Αν τα μπουτίκ,λόγο τιμής,βρίσκονται στη κορυφή εγω είμαι με αυτά.... :P :P :P

Όλα είναι στα αυτιά μας.Εγώ έχω ένα bad monkey που το κάνω πολύ κέφι και λογο eq το προτιμώ απο κάποια άλλα παρόμοιου τύπου ενώ άλλοι το θεωρούν φτηνιάρικο.Το vox satchurator άλλοι το κράζουν εγώ πάλι το θεωρώ απο τα καλύτερα lead πετάλια.Αυτό που θέλω να πω είναι οτι όλα παίζουν.

Τώρα αυτό του οτι δίνεις παίρνεις στις μέρες μας είναι λίγο μύθος ειδικά αν αναλογιστουμε τις διαφορες σε κοστος εργασιας απο χώρα σε χωρα.Το μόνο που θεωρώ αντικειμενικό στα πετάλια είναι η ποιότητα κατασκευης και υλικών τα οποία δεν έχουν να κάνουν πάντα με τη τιμή τους και κάποιες φορές ουτε με τον ήχο.

και κάτι για το λινκ του bloody.Το βίντεο το θεωρώ,και γενικά τέτοιου είδους βίντεο, πολύ άδικο και παραπλανητικο.Δεν μπορεις να συγκρίνεις πετάλια με αυτό το τρόπο(αναμεσα σε δυο και ο νικητης παίζει με το επόμενο...) και με μόνο μια ρυθμιση τους.Ειδικά κάποια απο τα συγκεκριμμένα τα χαντακώνει.

never compromise tone for features....

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου