Προς το περιεχόμενο

Fender, Gibson, Ibanez, ESP, Cort... Τελικά που διαφέρουν;


StefanosK27

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απ'οτι βλέπω, ο ήχος που ψάχνεις είναι απο το 0 έως το 10000, θέλεις ένα όργανο να μπορείς να παίξεις όλα αυτά που προανέφερες και να μην μπλεχτείς με 2-3 όργανα και να χρειάζετε να αλλάξεις ανάλογα με το στύλ που θα παίζεις.

Αυτά που έχουν προτείνει μέχρι τώρα είναι όλα καλά και οι Schecter είναι αξιόλογες κιθάρες, αλλά και οι Fender, Gibson, Ibanez κλπ κλπ.

Το να διαμορφώσεις τον ήχο σου ανάλογα με το στύλ του κομματιού μέσα απο μία κιθάρα θέλει κάποιες προϋποθέσεις, αυτές είναι:

Ένα καλό όργανο με μέτριο-ελαφρύ βάρος στο σώμα και προσανατολισμό σε Ash, Alder, Light Mahogany ξύλα που είναι πιο γενικά ως προς τον ήχο τους.

Δες εδώ για τα ξύλα:

http://www.warmoth.com/Guitar/Bodies/Options/BodyWoodOptions.aspx

Το μάνικο αν και έχει να κάνει με το χέρι του καθένα, ένα C type με μέτριο radius και Jumbo τάστα θα σου είναι πιο ευκολόπαιχτο και ξεκούραστο. Απο ξύλα θα σου πρότεινα να είναι βασικά maple για πιο (όπως είπαν παραπάνω) "All Around" ήχο και η ταστιέρα...χμ, maple περισσότερα πρίμα και πιο slick αίσθηση, rosewood πιο μαλακός ήχος με έμφαση στα καθαρά μπάσσα.

Οι Μαγνήτες, θα σου πρότεινα κάτι σε medium-low output humbuckers για τον ένα και μοναδικό λόγο οτι είναι πιο "εύπλαστοι" στον ήχο απο medium ή high output μαγνήτες. Αυτοί θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα αθόρυβο όργανο με δυνατότητα να φτιάξεις τον τελικό σου ήχο (απο 0 έως 10000 που λέγαμε) απο τον ενισχυτή και τα όποια εφφέ θα έχεις.

 

Ένα παράδειγμα των παραπάνω, χωρίς να σου λέω, πάρε αυτά ντε και καλά είναι αυτά εδώ. Φυσικά υπάρχουν και άλλες κιθάρες και μαγνήτες με αυτά τα χαρακτηρηστικά, απλά για να έχεις μία εικόνα αυτών που έγραψα.

 

http://www.thomann.de/gr/fender_70_classic_strat.htm

(Η κιθάρα που λέγαμε)

 

http://www.thomann.de/gr/dimarzio_dp117w.htm

(Αυτούς θα τους έβαζα πάνω και κάτω, 93mV έξοδος)

 

http://www.thomann.de/gr/dimarzio_dp116hs2.htm (Αυτόν θα τον έβαζα στη μέση, 90mV έξοδος)

 

Γνώμη μου πάντα, η τελική επιλογή είναι δικιά σου

Lyrics: Wasted Time Between Solos!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 71
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

http://www.thomann.de/gr/fender_70_classic_strat.htm

(Η κιθάρα που λέγαμε)

 

Ας έχει υπόψη ο φίλος ότι η κιθάρα έχει 7.25 radius και vintage (μικρά) τάστα.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι το ξέρω απλά το είπα για τα ξύλα περισσότερο.

Ορίστ μία με Jumbo τάστα και 9.5" radius

http://www.thomann.de/gr/fender_highway_one_strat_mn_hb.htm

Lyrics: Wasted Time Between Solos!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες, τις μελετώ προσεχτικά!

 

Πάντως και απο δικιά μου εμπειρία καλό είναι να του δώσουμε κάποιες κατευθυνσεις.Και το λεω με το σκεπτικό οτι αν παίζει τόσα χρόνια με μια squier σε χάλια ενισχυτή δεν θα πολυεκτιμήσει σωστά πολλές παραμετρους.Κοινώς θα ενθουσιαζεται με πολλά πράματα καθαρά λόγο ελλειψης έκθεσης του αυτιού του σε καλό εξοπλισμό.

 

Έχεις απόλυτο δίκιο φιλε σε αυτό που λες. Αυτό φοβάμαι και εγώ, μην ενθουσιαστώ με κάτι μέτριο.

 

Τώρα με τους μαγνήτες δεν ξέρω τι ακριβώς παιζει. Οι τυπου "γεφυρας" ας πουμε (les paul) τι ιδιαιτεροτητα εχουν; Η Squier μου παντως εχει εναν διπλο (προφανως φτιαγμενη από αυτον που την αγορασα) και παντα στον διπλό παιζω με γκάζια.

 

 

 

Γενικα, απο τις περιγραφες των πραγματων που σου αρεσουν, μπορω να φτιαξω 2 ομαδες

 

-Συγχρονο indie/post rock (οποτε η στρατοκαστερ με αντιστοιχο λαμπατο φενδερ ειναι μανουλα)

 

- Progressive Metal (εδω θα χρειαστεις ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικη προσεγγιση και μαλλον πολυ περισσοτερα χρηματα) Το θεμα ομως ειναι: ειναι το progmetal βασικη προτεραιοτητα σου? Απ' οτι μπορω να καταλαβω, μαλλον οχι.

 

Όλοι εχετε απόλυτο δίκιο οτι δεν μπορω να τα εχω ολα από μια και μονο κιθαρα. Αν λοιπον πρέπει να βάλω προτεραιοτητα, τοτε αυτη θα ήταν ο ηχος του progressive rock/metal (Porcupine Tree, Gordian Knot, Opeth - ακουστε τα ακουστικα τους μερη, εχουν τέλειο ηχο, Fates Warning κλπ).

 

Για τα τεχνικα που μου λετε δεν τα πολυξερω, εχετε καμια σελιδα με γενικες info;

 

Για τις Cort δεν μου ειπε κανεις τιποτα; Γενικώς αξίζουν; Πάντως έχουν πολυ ομορφα designs και η αληθεια είναι ότι θα ηθελα να ξεφυγω από το κλασικο Strat σχημα.

 

 

Keep on posting (in the free world)!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απ'ότι βλέπω τώρα, οι Akerfeld (Opeth) και Wilson (Porcupine Tree) χρησιμοποιουνε πολυ PRS. Μου αρεσουν πολυ εμφανισιακως και διαβαζω σε άλλα forums ότι οι κιθαρες της "λένε πολλά". Οι τιμες τους ειναι λιγο τσιμπιμενες βέβαια ,(στο thomann) αλλά υπάρχουν και στο budget μου. Ξερετε κανεναν που να τις φερνει Ελλαδα; Γενικώς τι γνώμη εχετε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλές οι PRS, πρέπει όμως να δοκιμάσεις πρώτα, γιατί δεν έχουν ούτε τη fender κλίμακα (25.5") αλλά ούτε και την LP (24.7"). Να σου υπενθυμίσω όμως, πως χωρίς τον κατάλληλο ενισχυτή/πολυεφφέ/πεταλιέρα/πετάλια/rack/οτιδήποτε ο ήχος που θες δεν θα βγεί απλά με μια καλή κιθάρα. Το αντίθετο μπορεί να γίνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλές οι PRS, πρέπει όμως να δοκιμάσεις πρώτα, γιατί δεν έχουν ούτε τη fender κλίμακα (25.5") αλλά ούτε και την LP (24.7"). Να σου υπενθυμίσω όμως, πως χωρίς τον κατάλληλο ενισχυτή/πολυεφφέ/πεταλιέρα/πετάλια/rack/οτιδήποτε ο ήχος που θες δεν θα βγεί απλά με μια καλή κιθάρα. Το αντίθετο μπορεί να γίνει.

 

Τι είναι η κλιμακα; Το μηκος του μπρατσου; Το κατανοώ οτι ο ηχος που ακουμε απο τα cd περναει από τα... χίλια μιρια, μια ιδεα ομως την περνουμε. Από εφφέ έχω μια Zoom 707 II η οποια κάποια στιγμή θα μεταμορφωθεί σε Boss Gt-10, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναί, ουσιαστικά είναι το πόσο "απλώνεται" η ταστιέρα (ΠΟΛΥ χοντρικά). Το μήκος, όπως είπες. Γενικά, επειδή το θέμα "επιλογή κιθάρας" απλώνεται σε πολλές παραμέτρους, γι'αυτό και η πρόταση να δοκιμάσεις πρώτα όσες περισσότερες μπορείς, έτσι ώστε μετά να μπορέσουμε κι εμείς να σε βοηθήσουμε παραπάνω, αλλά να'χεις κι εσύ μια ιδέα παραπάνω ώστε να ξεκαθαρίσεις τι είναι το κάθε τι.

 

Και φυσικά πρέπει να ληφθούν υπόψην παράγοντες όπως η κλίμακα που προανέφερα, το neck profile, το όλο πάχος του μπράτσου, ο αριθμός ίσως των τάστων κλπ., πέραν του απλά τι ήχο θέλεις να βγάλεις.

 

Ένα παράδειγμα. Αν σε βόλεψε η Ibanez που είχες παίξει, και έχεις συνηθίσει και με τη squier, μάλλον είσαι περισσότερο εξοικειωμένος με 25.5" κλίμακα, και ίσως η κλίμακα μιας LP να μη σε βολέψει. Υπάρχει επίσης διαφορά και στο πάχος των μανικιών ανάμεσα στην Ibanez και τη squier. Οι Ibanez είναι γενικώς γνωστές για τα λεπτότερα μανίκια τους (πράγμα που τις κάνει αρεστές σε πολλούς shred-oriented κιθαρίστες), ενώ οι fender/squier έχουν ένα σχετικά παχύτερο, πιο rounded profile που με τη σειρά του βολεύει άλλους κιθαρίστες.

 

Υπάρχουν ΠΑΑΑΡΑ πολλές κιθάρες που μπορούν να σε βολέψουν, οπότε για μένα το καλύτερο αυτή τη στιγμή είναι να δοκιμάσεις κυριολεκτικά όσες περισσότερες μπορείς και να δώσεις περισσότερη προσοχή στο κατά πόσον σε βολεύει η κιθάρα και όχι τόσο ο ήχος, μια που ο ήχος είναι κάτι που φτιάχνεται πολύ πιο εύκολα, είτε με το modelling μιας πεταλιέρας, είτε με μια αλλαγή μαγνητών, με ένα EQ, οτιδήποτε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια Χαρά σε όλους!

 

Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω κάτι. Παρακολουθώ το θέμα. αλλά δεν είδα κάπου -εκτός βέβαια και αν μου διέφυγε, πιθανό- να αναφέρεται το εξής.

 

Φίλε holdyourlight, μήπως θα έπρεπε να λάβεις υπόψη ότι 10 χρόνια παίζεις με μία squier, η οποία σίγουρα είναι κοντά στην κατασκευαστική λογική της fender, αυτο το όργανο έχεις μάθει -αυτό εμπιστεύεσαι- και κυρίως αυτό έχεις συνηθίσει; Ισως πρέπει να συμπεριλάβεις στους περιορισμούς σου , για να καταλήξεις και πιο έυκολα, το πως αισθάνεσαι μία κιθάρα στα χέρια σου.

 

Και αν μπορείς να το δεις με αυτή την σκοπιά, θα βοηθούσε να σκεφτείς τον εαυτό σου σε μια μπάντα. Μπορείς π.χ. να αφήσεις τον άλλο κιθαρίστα -αν υπάρχει- να ξυρίζει αλλογοουρές με τα γκάζια του και εσύ να κάνεις τα δικά σου ή τουμπαλιν.

Και σε ένα περιβάλλον μπάντας οι ηχητικές απαιτήσεις ,όσο πολυμορφη και να είναι η μπάντα, είναι πιο συγκεκριμένες -χωρίς να είναι απόλυτο αυτό- από αυτές που έχουμε εμείς από τον εαυτό μας.

 

σκέψου λίγο και την κιθάρα σαν εργαλέιο (άχαρο). Πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά του εκεί που το χρειάζεσαι και κύρίως να σε βολεύει.

Αυτά τα ολίγα από εμένα.

 

Ξαναχαιρετώ σας όλους μιας και αυτό είναι το πρώτο post μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου