Προς το περιεχόμενο

Ακριβές κιθάρες? Ναί γιατρέ μου, τις προτιμώ!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 230
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Ωραίο άρθρο..

Το ρεζουμέ του είναι οτι τελικά...

"I realized  that it had nothing at all to do with the guitar. It had everything to do with the guy playing the guitar."

...ή Ελληνιστί:

Ο παίχτης κάνει την κιθάρα κι όχι η κιθάρα τον παίχτη!

Αυτό φυσικά και είναι μια μεγάλη αλήθεια...

Έχει όμως μεγάλη σχέση με αυτό που προσπαθώ να πω εδω και τόσα ποστς.

Ο καταρτισμένος ταλαντούχος κιθαρίστας μπορεί να κάνει μια σχετικά φθηνή,μέτρια κιθάρα να ακούγεται καλά...

Το γεγονός όμως οτι η κιθάρα είναι μέτρια παραμένει γιατί αν ο ίδιος παίξει με μιά ανώτερη κιθάρα, μην έχετε καμμία αμφιβολία, θα ακουστεί ακόμα καλύτερα.

Ένας όχι και τόσο ταλαντούχος ή σχετικά άπειρος μουσικός θα κάνει και τις 2 κιθάρες να ακουστούν ακριβώς το ίδιο...κακά, γιατί απλούστατα δεν τό'χει (ή δεν τό'χει ακόμα λόγω απειρίας)...

Είναι λοιπόν πρέπον ένας μουσικός, οποιουδήποτε επιπέδου, να χαρακτηρίζει "συναδέλφους" του ως headstock junkies επειδή υποστηρίζουν οτι μια high end κιθάρα τους κάνει να ακούγονται καλύτερα??

Όλα αυτα τα αναφέρω γιατί έχω την αίσθηση οτι ο silot ένιωσε την ανάγκη να κάνει αυτήν την εξομολόγηση διαβάζοντας κάποια θέματα στα οποία υπάρχει τελευταία μια γενική απαξίωση (χωρίς λόγο κατά τη γνώμη μου) για τα ακριβά όργανα και όσους τα προτιμούν..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα αυτα τα αναφέρω γιατί έχω την αίσθηση οτι ο silot ένιωσε την ανάγκη να κάνει αυτήν την εξομολόγηση διαβάζοντας κάποια θέματα στα οποία υπάρχει τελευταία μια γενική απαξίωση (χωρίς λόγο κατά τη γνώμη μου) για τα ακριβά όργανα και όσους τα προτιμούν..

+1.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

+2

Και για μένα αυτό ακριβώς είναι το νόημα, για όποιον μπορεί να το καταλάβει.

Και για να το κάνω και λίγο πιο... προκλητικό, δεν πρόκειται μόνο για απαξίωση, αλλά πολλές φορές και για... κουτοπονηριά.  ;)

Και κάτι άλλο: Σε φιλικές συζητήσεις, όταν άρχισε όλο αυτό το σήριαλ της οικονομικής κρίσης, έλεγα ότι ήλπιζα ο Έλληνας θα καταλάβαινε πλέον ότι το γνωμικό "η φτήνια τρώει τον παρά", εμπεριέχει μεγάλη αλήθεια και ουσία.

Τα τελευταία 5-6 χρόνια, με την ποικιλία και τις τιμές από τα (γερμανικά κυρίως) online shops, και την "σιγουριά" της πιστωτικής κάρτας  ::) σχεδόν όλοι οι ερασιτέχνες μουσικοί που ξέρω έπεσαν στην παγίδα του να βρεθούν με... 11 φτηνές κιθάρες, 5 φτηνούς ενισχυτές και... 256 φτηνά πεταλάκια.  ::)

Σε αντίθεση, σχεδόν κανείς από τους επαγγελματίες ή, τουλάχιστον, πιο "σοβαρούς" στο άθλημα μουσικούς που γνωρίζω δεν το έκανε...

Ο ορισμός "ακριβή κιθάρα" πρέπει κατά τη γνώμη μου να μπαίνει σε εισαγωγικά, μιας και δεν υπάρχει σχετιικό αντικειμενικό κριτήριο. Προσωπικά, και αφού την έχω πατήσει και εγώ στο παρελθόν, θα συμβούλευα ακόμα και κιθαρίστες που αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται σε κάποιο "υψηλό" επίπεδο, να αποκτήσουν την πιο "ακριβή" κιθάρα που μπορούν να αντέξουν οικονομικά... και να αποκτήσουν ΜΙΑ αντί με τα ίδια λεφτά να πάρουν τρεις, και μετά να ακουμπήσουν άλλα τόσα σε μαγνήτες, γέφυρες, κλειδιά κλπ.

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Ωραίο άρθρο..

Το ρεζουμέ του είναι οτι τελικά...

"I realized  that it had nothing at all to do with the guitar. It had everything to do with the guy playing the guitar."

...ή Ελληνιστί:

Ο παίχτης κάνει την κιθάρα κι όχι η κιθάρα τον παίχτη!

Αυτό φυσικά και είναι μια μεγάλη αλήθεια...

Έχει όμως μεγάλη σχέση με αυτό που προσπαθώ να πω εδω και τόσα ποστς.

Ο καταρτισμένος ταλαντούχος κιθαρίστας μπορεί να κάνει μια σχετικά φθηνή,μέτρια κιθάρα να ακούγεται καλά...

Το γεγονός όμως οτι η κιθάρα είναι μέτρια παραμένει γιατί αν ο ίδιος παίξει με μιά ανώτερη κιθάρα, μην έχετε καμμία αμφιβολία, θα ακουστεί ακόμα καλύτερα.

Ένας όχι και τόσο ταλαντούχος ή σχετικά άπειρος μουσικός θα κάνει και τις 2 κιθάρες να ακουστούν ακριβώς το ίδιο...κακά, γιατί απλούστατα δεν τό'χει (ή δεν τό'χει ακόμα λόγω απειρίας)...

Είναι λοιπόν πρέπον ένας μουσικός, οποιουδήποτε επιπέδου, να χαρακτηρίζει "συναδέλφους" του ως headstock junkies επειδή υποστηρίζουν οτι μια high end κιθάρα τους κάνει να ακούγονται καλύτερα??

Νομίζω θα συμφωνούσε 100% ο συγγραφέας του άρθρου, και φυσικά δεν το έστειλα για να "την πω" στους ακριβοκίθαρους :)

Και ο Tuck Andress που έγραψε το άρθρο όπως λέει στο ίδιο σάιτ παίζει με δύο L-5 (του 1949 και του 1953), που όλοι ξέρουμε πόσο κάνουν  ;)

"[...] the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt."

Μαλλον τελικα μονο σε μενα φανηκε το αρθρο ολιγον ισοπεδωτικο  :-[

αυτο το κομματι εννοω

At this time I was playing a very nice old Telecaster through a Fender Twin with JBL speakers. But I soon bought the same guitar (Gibson ES-175) and amp (Acoustic) that Odell used, and copied his knob settings, strings and pick choices. I just loved his sound, as well as his playing. Guess what! I still sounded just like me

Να με συγχωρατε, ομως αλλαξε κιθαρα (και μαλιστα πηρε κιθαρα εντελως αλλου τυπου), ενισχυτη, χορδες, πενες και το σχολιο που ειχε να κανει ειναι I still sounded like me; Eνταξει, προφανως δεν θα ακουστει σαν καποιον αλλο κιθαριστα, αλλα still sounded just like me? No difference amigo? Ετσι στεγνα; Εδω την τελε αφηνω και παιζω με Λεσπολ στον ιδιο ενισχυτη κ πεταλια και ακουγομαι διαφορετικα και βλεπω χιλιες διαφορες στον ηχο, και αλλαξε τα παντα και still sounded like him?  ???

Και ο Keith Richards ειχε πει "δωσμου οποιαδηποτε κιθαρα και θα στην κανω να ακουγεται το ιδιο σε 5 λεπτα" αλλα μην τρελαθουμε: το οτι δεν ακουγεσαι σαν καποιον τριτο κιθαριστα (πχ επειδη χτυπας αλλιως τις χορδες), δε σημαινει οτι ακουγεσαι "το ιδιο" με οποια κιθαρα και ο,τι ενισχυτη και ο,τι ρυθμισεις και να παιξεις.

ΙΜΟ παντα.  :)

"I still sounded just like me."....αναφέρει στο άρθρο

Άλλο αυτό και άλλο να έλεγε..."I still sounded exactly the same."

Εννοεί οτι ακόμη και όταν πήγε και αγόρασε ολόκληρο τον εξοπλισμό του κιθαρίστα που είχε σαν πρότυπο δεν κατάφερε να ακουστεί σαν κι αυτόν, άρα..."I still sounded just like me."....

ναι γι'αυτο ακριβως η κιθαρα λεγετε...Οργανο.

Ειναι το οργανο μεσω του οποιου θα προσπαθησεις να βγαλεις τα εσω σου προς τα έξω..

Γιαυτο και ενας παιχτης ακουγετε σχετικα σχετικα όμοια με δύο διαφορετικες κιθαρες.

Γιατι μπορει να ειναι διαφορετικες η κιθαρες αλλα η αποψη του παιχτη και τα συναισθηματα του παραμενουν τα ίδια. (αυτο ειναι που τις κανει να μοιαζουνε )

Και οι δυο κιθαρες ειναι οργανα μουσικα ή αλλιως το εργαλειο που θα μετατρεψει τα συναισθηματα σου και τις  ιδεες σου σε ήχο.

Φυσικα όμως ενα ποιοτικότερο κ καλυτερο Οργανο...θα εχει σαφως καλυτερο κ ποιοτικοτερο αποτελεσμα,

Και φυσικα αν σε ενδιαφερει η μελετη...απαιτειτε ενα καλο οργανο για να ακουσεις και να παιξεις σωστα,

εγω δεν εχω προβλημα αν καποιος μου πει πως με φθηνη κιθαρα βγαζει ηχακλα, οκ και γω μαζι σου

αλλα μην ακουω οτι οσοι καναμε το σκατο παξιμαδι για να παρουμε καλα οργανα...το κανάμε αχρείαστα....

Μια δοκιμή θα έπειθε ;D

Εγω μετα απο 10χρόνια με μια JEM7dbk κατέληξα με μία suhr και με μία Ibanez PM-100

Επισης μετα απο πολλες αγορες μετανειωμενες(διαφορα πετάλια, φθηνες ακουστικές,καλώδια κτλ κτλ),,,

αποφασισα στη μουσικη να μην ξανακανω συμβιβασμους.

Οποτε εχω επιλέξειι κατι φθηνοτερο και οχι οσο ποιοτικο θα το ήθελα, μετα απο λιγο καιρο καταληγει στις αγγελίες και χαμένα λεφτα γενικότερα...

οποτε..υπομονή και σωστες επενδυσεις σε αυτο που αγαπάμε.

Στην μουσικη δηλαδη

Αφου τις αξίζει

inhttps://www.youtube.com/user/jkstigma/videos

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου