Προς το περιεχόμενο

Ατιμη υγρασια...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά άλλο η διαστολή ενός υλικού καθεαυτού, ανεξαρτήτως της υγρασίας, και άλλο η διαστολή λόγω, προσθήκης ή απώλειας υγρασίας.

 

Τέλοσπάντων ψειρίζω κ εγώ...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 27
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

  • Moderator

...

Τέλοσπάντων ψειρίζω κ εγώ...

 

 

Κάθε άλλο.... κάνεις πολύ καλά και επισημαίνεις κι εσύ ότι άλλο πράγμα η συστολή-διαστολή λόγω αλλαγών της θερμοκρασίας και άλλο η αλλαγή των διαστάσεων (και των μηχανικών ιδιοτήτων) του ξύλου λόγω απώλειας ή προσρόφησης νερού.

 

Τώρα.... για υγρασίες σε χώρους, ταβάνια που ιδρώνουν, τοίχους που στάζουν και τέτοια πρέπει να διευκρινήσουμε το εξής: Αυτά δεν είναι "υγρασία". Αυτά είναι διαρροές. Δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ούτε με εσωτερικές μπογιές ούτε με φελούς ούτε με ρικοφόν. Θέλει έλεγχο από μηχανικό και ριζική παρέμβαση το σπίτι που τα παρουσιάζει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οσον αφορα τους τοιχους που ιδρωνουν.. οταν εχεις μια μονημη υγρασια τις ταξεως του 60-70% επι 8 μηνες τον χρονο... ε ειναι λογικο εαν δεν ειναι καλη η μονοση να ιδρωνουν οι τοιχοι... δεν προκειται για διαρροη.. πιστεψε με..

 

αγγλια ειναι αυτη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Οσον αφορα τους τοιχους που ιδρωνουν.. οταν εχεις μια μονημη υγρασια τις ταξεως του 60-70% επι 8 μηνες τον χρονο... ε ειναι λογικο εαν δεν ειναι καλη η μονοση να ιδρωνουν οι τοιχοι... δεν προκειται για διαρροη.. πιστεψε με..

 

αγγλια ειναι αυτη

 

Είναι λογικό μόνο με βάση τη δική σου λογική. (Την οποία σε συμβουλέψω να "δουλέψεις" λίγο.)

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτο που θα σε συμβουλευα (σα μεγαλυτερος κιολας) θα ηταν να μην εισαι απολυτος... ποσο μαλλον απο την στιγμη που δεν εχεις βρεθει στο πρωην σπιτι μου και δεν εχεις ζησει 35 χρονια στο "μεγαλο νησι" aka UK..

 

δεξου το γεγονος οτι μπορει να εχεις δικιο για την διαρροη αλλα μπορει να ειναι και η υγρασια..

 

αλλωστε και εγω μπασιστας ειμαι... και τα μπασα μου διαμαρτιρονταν εντονα.. μολις αλλαξα σπιτι, ολα εφτιαξαν... εξου και γιατι δεν εχω τπτ αλλο να προτεινω στο φιλτατο με το προβλημα περα απο το προφανες... Μετακομισε... ε δεν ειναι και τοσο ευκολη λυση..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Ακούστε να δείτε... τελευταία φορά.

Η υγρασία είναι μια πολύ συγκεκριμένη έννοια.. δεν είναι κάτι το απροσδιόριστο.

Οταν έχουμε 70% υγρασία στον αέρα μια πόλης και υποθέτοντας ότι περιοδικά ανοίγουμε τα παράθυρά μας να αερίσουμε το σπίτι αυτό που συμβαίνει είναι ότι και η υγρασία του αέρα στο σπίτι μας γίνεται 70%.  (Κι εμείς τόσο έχουμε εδώ πολλές φορές ....στο μακρόστενο νησί a.k.a. Κρήτη στο οποίο έχω ζήσει 21 χρόνια).

 

Ας κάνουμε το εξής νοητικό πείραμα. Κατασκευάζουμε ένα τοίχο τον οποίο με κάποιο τρόπο καταφέρνουμε να στεγνώσουμε τελείως π.χ. αφήνοντάς τον 6 μήνες σε έρημο της  Aριζονα. Στη συνέχεια, παίρνουμε τον τοίχο και τον τοποθετούμε στο σπίτι του κακού σκυλιού στην Αγγλία. Μετά από (π.χ.) 1 μήνα "έκθεση" σε υγρασία 70%, ο τοίχος θα έχει προσροφήσει κάποια ποσότητα νερού και θα έχει φτάσει σε μια ισοροπία με το περιβάλλον. Αν περιμένουμε άλλο ένα μήνα ΤΙΠΟΤΑ δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί έχουμε φτάσει (ήδη από τον περασμένο μήνα) στην κατάσταση ισορροπίας όπου ο τοίχος προσροφά νερό με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο στεγνώνει. Αν βρέξουμε τον τοίχο μας με έναν κουβά νερό, αυτός θα υγρανθεί, και σιγά σιγά θα στεγνώσει μέχρι να φτάσει στο ίδιο σημείο ισορροπίας που λέγαμε προηγουμένως.

Νερά από μόνος του ο τοίχος.... δεν θα βγάλει. Το να πιστεύουμε ότι θα βγάλει νερό ο τοίχος από τη φυσική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι σαν να πιστεύουμε ότι μια ζεστή μέρα, αν βγάλουμε έξω ένα ποτήρι νερό αυτό κάποια στιγμή θα βράσει ("επειδή έμεινε ώρες ολόκληρες στον ήλιο....")

 

Ο τοίχος λοιπόν, μέσω της φυσικής υγρασίας της ατμόσφαιρας δεν θα "αρχίσει να στάζει". Θα αρχίσει να βγάζει νερά και να στάζει και να μουχλιάζει αν κάπως βρέχεται. Π.χ. αν μικρο-ρωγμές στην εξωτερική του επιφάνεια επιτρέπουν στο νερό (της βροχής ή της αποχέτευσης!!! (<----μου έχει τύχει)) να διεισδύει στο εσωτερικό του, να υγραίνει όλοκληρη τη μάζα του και κατ' επέκταση και την εσωτερική του επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση ευνοείται η ανάπτυξη μούχλας που εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές των τοίχων. (Γιατί κοντά σε γωνίες/ενωσεις με άλλους τοίχους ή ταβάνια και πατώματα? )

 

Προσθέτοντας "μονωτική" μπογιά σε έναν από αυτούς τους τοίχους μπορεί πράγματι να μειώσει η να εξαφανίσει την εμφάνιση μούχλας (λόγω των χημικών που περιέχει) και πράγματι να στεγνώσει η επιφάνεια του τοίχου που βλέπουμε και αγγίζουμε. Ομως η πραγματικότητα δεν είναι πολύ διαφορετική από πριν. Το νερό εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας ... ένα δέκατο του χιλιοστού κάτω από το στρώμα της μπογιάς. Τελικά, θα διοχετευθεί ως επι το πλείστον μέσα στο σπίτι δια μέσω οποιουδήποτε μικροανοίγματος.... στα σοβατεπί, στα κουφώματα στην ένωση με το πάτωμα, κάτω απο το πάτωμα (αν είναι ξύλινο) κλπ κλπ.

Σαφώς, σε αυτή την περίπτωση η υγρασία μέσα στο σπίτι ανεβαίνει καθώς οι τοίχοι "στεγνώνουν" μέσα σε αυτό. Η μόνη λύση είναι να αφήνεις περιοδικά την υγρασία του χώρου σου να εξισώνεται με αυτή του περιβάλλοντος (π.χ. ανοίγοντας τα παράθυρα μισή ώρα την ημέρα .... κατά προτίμηση σύντομα και αφού έχουν θερμανθεί οι τοίχοι και γεικώς τα πράγματα μέσα στο σπίτι.)

 

Επίσης, τα όργανα καταπονούνται περισσότερο από τις μακροχρόνιες αλλαγες της υγρασίας (π.χ. 6 μήνες ξηρασία - 6μήνες υγρασία) παρά από την ίδια την τιμή της υγρασίας.

 

Τέλος, αν το σπίτι είναι υγρό, το πιο πιθανό είναι ότι μέσα στη θήκη της κιθάρας έχει ακόμα μεγαλύτερη υγρασία ειδικά αν τείνουμε να ιδρώνουμε όταν παίζουμε και να την βάζουμε στη θήκη της αμέσως μετά.

 

Βάσει των ανωτέρω, βάζουμε τις κιθάρες σε βάσεις, εκτεθειμένες στο χώρο που ζούμε κι εμείς και αυτές δεν έχουν πρόβλημα. Αν η ατμόσφαιρα γίνεται ζεστή, υγρή και αποπνικτική, θυμόμαστε να ανοίγουμε και κανένα παράθυρο και για τη δική μας υγεία αλλά και για να μην ρυθμίζουμε τα trussrod συνέχεια.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιτα να δεις, δεν ειπε κανενας οτι εαν αφησεις το νερο στον ηλιο καποια στιγμη θα βρασει... ουτε εαν το αφησεις στο κρυο καποια στιγμη θα παγωσει.. δεν χρειαζεται να περιγραφει η υγρασια με ρυθμους απορροφησης/εξατμησης κλπ...

 

Οπως καποια στιγμη αναφερθηκε, κανοντας ενα καυτο ντουζ με κλειστη τη πορτα η υγρασια στον χωρο ανεβαινει πολυ... επειδη συνιθιζω να κανω ντουζ με καυτο νερο... και ενιοτε με κλειστη την πορτα, δημιουργειται κυριολεκτικα ομιχλη... αυτη η ομιχλη ομως, μολις πεσει ελαχιστα η θερμοκρασια γιατι η θα ανοιξω παραθυρο και θα μπει κρυος αερας η πολυ απλα θα βγω απο το μπανιο και θα αφησω την πορτα ανοιχτη τεινει να εξαφανιζεται και να βρεχει τα παντα στο μπανιο.. η αισθηση που αφηνει ειναι ιδρωμενοι τοιχοι, καθρεπτες, πετσετες και μια μουρμουρα απο την γυναικα μου να φωναζει οτι τωρα θελει σφουγγαρισμα ολο το μπανιο...

 

με αλλα λογια.. το ιδρωμα των τοιχων δεν συνεπαγεται δημιουργεια νεου νερου λες και ειναι καποια θαυματουργη διαδικασια.. αλλα μετατροπη της υγρασιας λογο διαφορας θερμοκρασιας...

 

σωστα ειναι αυτα που λες Mr.Hariliatron αλλα ξαναλεω, δεν ειναι αναγκη να γινετε πρωσοπικο μοιραζοντας συμβουλες... μπορεις να διαφωνισεις μαζι μου, χωρις ομως να με μειωσεις εμμεσα αμφισβιτοντας την λογικη μου.. δεν την θεωρεις σωστη? ΟΚ! κανενα προβλημα... κρατα ομως την προσωπικη σου κριση για τον εαυτο σου... σε φορουμ βρισκομαστε.. ο καθενας λεει την γνωμη του (ως προς το θεμα, και οχι ως προς τους ομιλιτες) και απο εκει και μετα ο αναγνωστης συμφωνα με την δικη του κριση και αυτος βγαζει συμπερασματα..

 

υ.γ. Στο μακροστενο νισι βρισκομαι και εγω! Παραδεισος! ευγε!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου