Προς το περιεχόμενο

Τι γίνεται μετά απο ηχογράφηση στα 192 Khz ?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Haryy:

 

χαίρομαι που έχεις διαβάσει απόψεις του Lavry και του Weiss. Προσωπικά, ενστερνίζομαι την άποψη του Lavry που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Συνοψίζοντας από το άρθρο του περί AD και DA μετατροπής, κράτησα ότι η καταλληλότερη συχνότητα δειγματοληψίας είναι περίπου στα 60 KHz, αρκετά πάνω από τα 44,1 (ή ακόμα και τα 48 KHz) έτσι ώστε τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την λειτουργία του brickwall φίλτρου αφ' ενός να μετατοπιστούν αρκετά πάνω από το μέγιστο ακουστικό όριο του ανθρώπου, και αφ' ετέρου γιατί όσο πιο μεγάλη είναι η συχνότητα δειγματοληψίας ενός μετατροπέα, τόσο μεγαλύτερη είναι πιθανότητα να κάνει λάθος. Όταν λέω λάθος, εννοώ ένα εύρος από πιθανά λάθη, όπως jitter, distortion, κ.λ.π.

 

Επειδή όμως 60 KHz, είναι μία συχνότητα που δεν είναι καθόλου διαδεδομένη και φυσικά θα υπήρχαν πολλά προβλήματα κατά την μεταφορά και μετατροπή αρχείων, και ο ίδιος ο Dan Lavry φρονεί ότι η συχνότητα θα πρέπει να είναι είτε 88,2 KHz είτε 96 KHz, και μάλιστα αν θυμάμαι καλά προτιμά την συχνότητα των 88,2 KHz αφενός γιατί είναι πλησιέστερη στα 60 Khz και αφετέρου γιατί η μετατροπή ενός 88,2 KHz δείγματος σε 44,1 είναι απλά μία διαίρεση με το 2.

 

Προσωπικά, πιστεύω ότι ένας high-end μετατροπέας έχει σαφώς λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα (υπαρκτά και όχι φανταστικά) στην μέγιστη συχνότητα δειγματοληψίας, λόγω ποιοτικότερων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και κατασκευής, άρα ίσως υπάρχει μια ανοχή. Δηλαδή, μάλλον δεν θα προτιμούσα ένα mid-end μετατροπέα (όπως πχ. RME Fireface 800) να λειτουργεί στα 192 KHz, φρονώ ότι αφενός υπάρχει απειροελάχιστη ακουστική διαφορά (σε σχέση με τα 96 π.χ.) - η οποία ΕΑΝ είναι εμφανής κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από κακή ή (στην καλύτερη περίπτωση) διαφορετική λειτουργία και αφετέρου αμφιβάλλω για την ποιότητα του ρολογιού.

 

Αντί λοιπόν να πάει κάποιος στα 192 Khz, γιατί όχι να μην πάει σε DXD/DSD format και να έχει και την δυνατότητα να παράγει ένα SACD? Ξέρω, ότι η συζήτηση μπορεί πλέον να πάρει άλλη τροπή (και να αναφερθούν οι χίλιοι μύριοι λόγοι για τους οποίους το SACD is not happening) - απλά δίνω μία κάπως διαφορετική προοπτική στο θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 93
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Για το ίδιο θέμα πριν καιρό, έφαγα -2 στο κάρμα μου, γιατί μάλωνα 5 μέρες με όλους τους "πολύξερους ηχολήπτες" που περιφέρονται εντός του site και κόβουνε τις φλέβες τους στην λογική ότι αφού δεν ακούμε πάνω από 20 khz, γράφτα όλα στα παλιά σου παπούτσια και ηχογράφησε στα 44.100 / 16bit. Τώρα βλέπω με έκπληξη, τις ίδιες γνώμες να επανέρχονται και κάποια link και γνώμες που παρέθεσα και τότε να γίνονται ξανά αντικείμενο συζήτησης. Τώρα ΞΑΦΝΙΚΑ οι AD-DA converters δουλεύουν καλύτερα στα 96khz, τα plugin κάνουν καλύτερη επεξεργασία στα 96, οι αρμονικές ακούγονται καλύτερα σε μεγάλες δειγματοληψίες, κτλ... Αλλά δεν χρειάζεται να σκάτε για τίποτα... Ο Superfunk που γράφει στα 44.100/24 τα ξέρει όλα και προτείνει δαγκωτό 44100/24, όπως και πολλοί άλλοι που διάβασαν ένα βιβλίο στην "σχολή" τους θα σας πουν ότι τίποτα δεν έχει σημασία, αφού στα 44100 καλυπτόμαστε απόλυτα και δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο για καλύτερη δυναμική, ανάλυση σήματος, ευκρίνεια κτλ. Επίσης παρατηρώ, ότι όσο ανεβαίνουν τα khz, αυξάνεται και η μεταφυσική ιδιότητα του ήχου : "Σημασία έχει η κατάθεση ψυχής..., το όραμα του καλιτέχνη..., η αγνότητα των συναισθημάτων..., μια σκουριασμένη κιθάρα παιγμένη με πάθος..., μια μύγα που κλάνει με στύλ... Έχω μία soundblaster κάρτα. Την χαρίζω για τις 44100 παραγωγές σας... Και στείλτε ένα μύνημα στην εταιρία Earthworks να σταματήσει να βγάζει και να πουλάει μικρόφωνα που ακούνε μέχρι 100Khz γιατί είναι παντελώς άχρηστα, όπως επίσης και σε όλους εκείνους που κυκλοφορούν ψηφιακά με sample rate πάνω από 48khz γιατί τζάμπα μας κλέβουν τα λεφτά... Το να έχεις έναν 500άρη σκληρό γεμάτο με σκουπίδια mp3 και ταινίες είναι sik. Το να γράφεις στα 96/24 είναι κοροίδια γιατί τα αρχεία είναι μεγάλα και σου τρώνε τον σκληρό δίσκο... Και με την λογική ότι αφού δεν το ακούω πάνω από τα 20Khz δεν μου χρειάζεται, άρα και από εδώ που είμαι και δεν βλέπω τον πύργο του Αίφελ, ούτε αυτός υπάρχει. Τι μ*****ες μας λένε τότε αυτοί οι Γάλλοι?

'Ολα είναι ατμός...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tα -2 δεν ξέρω αν τα πήρες από εκεί (αν και κάθε λίγο προσβάλλεις τον SF), το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί κάποιος να διαμορφώσει άποψη για διάφορα κομψότατα μαργαριτάρια (Xenyx, λάμπες που καίγονται σαν σπίρτα, όλα τα pods που ακούγονται ίδια κλπ κλπ) ανατρέχοντας στα προηγούμενά σου μηνύματα. Ας περάσει και από το σόου... http://www.noiz.gr/index.php?topic=166311.0

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Audiobox ηρέμησε. Το ότι δεν ακουμε πάνω από 20khz είναι βασικά αποδεδειγμένο. Το ότι ψυχοακουστικά ακούμε και σημαντικά μάλιστα πάνω από τα 20khz και άρα χρειάζονται και μεγαλύτερες αναλύσεις/sample rate είναι κάτι που πιθανόν να ισχύει αλλά υπάρχει συζήτηση και κατά το πόσο αξίζει.

Δεν λυπάται κανείς τα άφθονα gb που πλεον υπαρχουν ,ούτε είναι πιστεύω κανείς 1000% βέβαιος ότι δεν εχει νόημα. Ομως ειναι 1000% βέβαιος ότι με μια καλή ηχογράφηση σε 48/24bit έχεις ένα τέλειο για το ανθρωπινο αυτί αποτέλεσμα.

Ισως μπορει και καλυτερα.. who knows.. Μην τρελένεσαι..

:)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

αγαπητέ audiobox

 

...είναι λογικό σε ένα φόρουμ ο καθένας να έχει, να εκφράζει και να υπερασπίζεται τις απόψεις και τις πεποιθήσεις του χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν ή να διαφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες. Στην τελική,για ένα ιντερνετικό φόρουμ μιλάμε και όχι για το συνέδριο της AES.....ίσως το λάθος (όλων μας) είναι απλά ο υπέρμετρος ζήλος που δείχνουμε προς υπεράσπιση των απόψεων μας, της υποκειμενικής μας αλήθειας.

 

Προσωπικά, σε όλα αυτά τα θέματα το μόνο που πραγματικά με ενδιαφέρει (σε σχέση με το φόρουμ) είναι το να είναι ξεκάθαρο για τον αναγνώστη το που τελειώνει το επιστημονικά τεκμηριωμένο από την άποψη και πεποίθεση,να διαχωρίζεται δηλαδή εμφανώς το αξίωμα από το θεώρημα, το αποδεδειγμένο από την υπόθεση....η έως τώρα αντικειμενική αλήθειααπό την υποκειμενική αλήθεια του καθενός (χωρίς αυτό να αποκλείει ότι σε λίγα χρόνια ή μήνες η σημερινή υπόθεση ή άποψη μπορεί να μετατραπεί σε αποδεδειγμένη και αντικειμενική πραγματικότητα)

 

 

...τώρα στο συγκεκριμένο θέμα προσωπικά όπως έγραψα και στο πρώτο μου ποστ, οι απόψεις μου παραμένουν οι ίδιες όπως διατυπώθηκαν και στο τότε θέμα.

 

:)  

 

 

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως σας βρίσκω περισσότερο καταδεκτικούς στο θέμα 96/24 από ότι την προηγούμενη φορά. http://www.noiz.gr/index.php?topic=166311.0 .Θείο SF, sorry δεν σου την πέφτω, απλά σε γαργαλάω που και που. Και εκεί ακριβώς θέλω να καταλήξω, που τελειώνει το θέμα επιστήμη και αρχίζει η φιλοσοφία. Γιατί η επιστήμη δεν τελειώνει στα 44100. Απλά μας βολεύει για την εποχή που ζούμε.

'Ολα είναι ατμός...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Oλα οσα ακουγονται ειναι σωστα.

Μελετουσα παλια ψυχοακουστικη και ακουμε/νιωθουμε πανω απο τα 20kHz.

Θα το θεσω απλα:

Το θεμα ειναι Η ΟΥΣΙΑ.

Η μουσικη ειναι η ουσια. Τα αλλα ειναι τα μεσα. Η αναζητηση της υπερτατης ποιοτητας σαν αυτοσκοπος ειναι... σκ@τ@.

Το πνευμα ειναι κατι που δεν αλλαζει.

Σε ολη την ΤΕΡΑΣΤΙΑ δισκοθηκη μου ζητημα να εχω 5-6 καλα hi-fi (με τα σημερινα δεδομενα) τραγουδια. Κι εχω πολλες hi-fi παραγωγες.

Τα lo-fi διαμαντακια μου ειναι αμετρητα.

Εχω τοσα cds. Τοσα χρονια ακροατης, ποτε δεν εμεινα παραπονεμενος απο τον ηχο, 16-bit κλπ.

Βεβαια μιλαμε παντα για wav, η συμπιεση σε mp3 οντως υποβαθμιζει αισθητα την ποιοτητα.

Πολλοι κανουν το λαθος να θεωρουν το ανθρωπινο αυτι αλανθαστο κριτη. Αγνοουν το οτι προσαρμοζεται στις διαφορετικες συνθηκες, οπως π.χ. και το ματι. Τι λεμε τωρα, χρονια μελετης ψυχοακουστικης εφαγα...

Αυτο που δεν αλλαζει ποτε ειναι η ουσια.

Γι'αυτο σηκωθειτε και βγειτε να τζαμαρετε λιγο εξω, αφ'ενος γιατι το θεμα αυτο στερειται ουσιας, και αφ'ετερου γιατι η μουσικη ειναι η ΠΡΑΞΗ.

Και να παιζεις με αλλους ανθρωπους αντι να καθεσαι να συζητας για ρυθμους δειγματοληψιας, αυτο, φιλοι μου, ειναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

 

φιλικα...

-.OLD SCHOOL BROTHERS, OLD SCHOOL SISTERS, unite.-

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κι όμως όχι child of Story . Η αλήθεια είναι στους Sex Pistols! ΓΚε γκε?

;D :o

 

Σορρυ δεν κρατήθηκα, κατα τα άλλα έχεις απόλυτο δίκιο για όλα αλλά εντάξει, δεν είπαμε ότι χάσαμε και το νόημα, ετσι κουβεντα κάνουμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

A. Μολις με εβγαλες ψευτη για κατι που μολις εγραψα. Thanks !!!

Β. Το πιστευεις οτι το προηγουμενο ποστ ηθελα να το αρχισω "o tugito εχει δικιο"? Το εσβησα μιας και ολες οι αποψεις ειναι σωστες, μην κανω και διακρισεις... :)

Γ. ΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΚ ΡΕ !

 

Καλα το σωστο θα ηταν να λεγαμε "ροκ", αλλα μιας και εγινε ιμιτασιον, λεμε "πανκ", μιας και εμαθε απο τα παθηματα του ροκ και ειναι πιο... duracell απο αποψη εκφυλιστικων τασεων.

 

Δ. (σχετικο με το θεμα)

 

Οπως ειχε καποτε πει ο Tζονι ο Σαπιος:

 

"Κιθαρες και ενισχυτες που κοστιζουν οσο οι μισθοι ενος ετους? Ακριβοπληρωμενοι μανατζερς και δυσθεωρητες εταιρειες δισκων? (προσθετω) Τσακωμοι για τα 192 kHz?

Κανε την δουλεια σου με ο,τι εχεις...    ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ !!!"

 

Κουβεντα καλο ειναι να γινεται, απλα προσπαθω να δινω και την (κατ' εμε) σωστη γραμμη, μωρε...

:-*

-.OLD SCHOOL BROTHERS, OLD SCHOOL SISTERS, unite.-

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Ακριβοπληρωμενοι μανατζερς και δυσθεωρητες εταιρειες δισκων?

 

...δεν σου φαίνεται λίγο περίεργο έως ειρωνικά γελοίο που αυτό το είπε ένας τύπος, δημιούργημα ακριβωπληρωμένου μάνατζερ και δυσθεώρητης δισκογραφικής?

 

 

 

edit: με την ουσία όσων γράφεις συμφωνώ απόλυτα :)

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου