Προς το περιεχόμενο

Απαιτήσεις Laptop & MacBook για μουσική επεξεργασία και ηχογράφηση

sub8routine

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderator

Επαγγελματικό μηχάνημα είναι αυτό

http://www.sun.com/servers/coolthreads/t5440/

Τα MAC και τα PC είναι consumer products.

Εγώ πάντως πριν 3 χρονια χρειαζόμουν ένα πολύ δυνατό μηχάνημα για αριθμητικούς υπολογισμούς. Είχα budget γύρω στα 3000. Είδα τα sun (με solaris) τα τότε MAC pro (νομίζω ήταν η τελευταία γενιά με τους dual G5) και τα PC (με XP).

Τα PC, ήταν ΠΟΛΥ γρηγορότερα από τα άλλα δυο και αποφάσισα να δαπανήσω γύρω στα 2500 για τον "top" Fjitsu-Siemens της εποχής.

Μετά απο 1.5 χρόνο "υπηρεσίας" (και 2 format) το μηχανάκι άλλαξε ρόλο και βρίσκεται σβηστό κάτω από ένα τραπέζι. Απλά ανάβει 1-2 φορές τη βδομάδα που χρειάζεται να χρησιμοποιήσω συγκεκριμένο hardware (έναν PCI controller για μια camera).

Ηταν ο ακριβότερος υπολογιστής που έχω χρησιμοποιήσει. Μου στοίχησε 150 ευρώ για κάθε μήνα που το χρησιμοποίησα. Το dual G5 ακόμα θα το είχα. Που είναι το πολύπλοκο?

Ναι, και τα MAC και τα SUN είναι -κατά κανόνα- πιο ΑΡΓΑ από τα "δυνατά" PC. Ακόμα και με windows.

(Επισυνάπτω ένα πρόχειρο benchmark).

Αλλά δεν αγοράζεις επαγγελματικό μηχάνημα με βάση μόνο τις επιδόσεις. Αν ήταν έτσι, όλα τα ταξί θα ήταν hyundai coupe.

Εν ολίγοις, ΠΡΑΓΜΑΤΙ στα 1000 ευρώ αγοράζεις consumer υπολογιστή.

Αλλά ή παίρνεις MAC και παίζεις ή παίρνεις PC και το ντύνεις μοκέτες/κατεβάζεις utilities να αναβοσβήνεις τον ανεμιστήρα/ κατεβάζεις ASIO drivers/βάζεις-βγάζεις hardware/sftware με τη σωστή σειρά/ ζητάς βοήθεια σε fora/ και παίζεις κι όλας. 

Και κάτι ακόμα: Εδώ μιλάμε για καλώδια των 100 Ευρώ και πετάλια των 300. Γιατί η διαφορά των 100-300 για ένα σοβαρό υπολογιστή είναι τέτοιο taboo?

(Βαρέθηκα να είμαι politically correct στο ζήτημα.  ;D)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 50
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Το ενδεχόμενο να παίρνεις  PC και να παίζεις (απλά) δεν σου έχει περάσει καθόλου από το μυαλό; Δεν είναι όλοι newbies στο στήσιμο ενός PC  ;)

Εγώ απ' την άλλη, που δεν ήμουν ποτέ politically correct σε αυτό το ζήτημα (πάντα ισχυριζόμουν ότι τα mac είναι πεταμένα χρήματα), οφείλω να κάνω μία παρέμβαση, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας μου με τα νέα mac.

Η απάντηση στο ερώτημα για το αν τα 100-300 ευρώ είναι ταμπού, είναι προφανής και έχει δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος είναι ότι (όπως άλλωστε λέει και η ίδια η ερώτηση) με 100-300 ευρώ μπορείς να αγοράσεις καλώδια ή πεταλάκια, αλλά (θα συμπλήρωνα εγώ) μπορείς να αγοράσεις αξιοπρεπέστατες κάρτες ήχου (με 200-300 ευρώ), οπότε γιατί να μην τα χρησιμοποιήσεις για κάτι τέτοιο;

Το δεύτερο σκέλος είναι ότι δεν μιλάμε για διαφορές των 100-300 ευρώ αλλά για διαφορές των 300-1500 ευρώ, ανάλογα με τη κλάση των μηχανημάτων που συγκρίνονται. Θα επιχειρηματολογούσα πολύ σοβαρά, ότι κάθε μακ που πουλιέται, θα χρειαστεί περίπου 30-40% επιπλέον της τιμής που αρχικά δίνεις για δαύτο, προκειμένου να του προσθέσεις μερικά βασικά και απαραίτητα πράγματα, όπως μνήμη και εξωτερικό σκληρό για backup, και εξωτερικό cd-rom και εξωτερική κάρτα ήχου. Η λέξη-κλειδί είναι το "εξωτερική" διότι - ειδικά στην περίπτωση του iMac που ζαχαρώνουν οι περισσότεροι noizάδες - δεν υπάρχει τρόπος να τοποθετήσεις νέα περιφερειακά στο εσωτερικό του μηχανήματος. Η διαφορά τιμής λοιπόν είναι αυτή που γράφω εγώ (θα έπρεπε να το ξέρω, άλλωστε αφού όλα αυτά τα πλήρωσα τους τελευταίους μήνες) και όχι αυτή που αναφέρει ο harilatron.

Η μεγάλη διαφορά όμως, βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες, άλλωστε αυτές είναι που καθορίζουν τη σχέση μας με τον εξοπλισμό μας, έτσι δεν είναι;

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Mac δεν με ικανοποίησε, καθώς διαρκώς ερχόμουν αντιμέτωπος με τη διαπίστωση ότι (στο κάθε τι) οι επιλογές μου είναι λιγότερες απ' όσες είχα στα PC.

Ήθελα ασύρματο ποντίκι για να αλλάξω το άθλιο που πήρα μαζί με τον iMac; Υπάρχει μόνο ένα(1), σχετικά ακριβό της Logitech που να λειτουργεί με το Mac ΚΑΙ να έχει το επιπλέον μήλο-κουμπί στο πληκτρολόγιο.

Ήθελα σοβαρό DAW; Βεβαίως, υπάρχουν τα εξής... τρία(3), για να διαλέξετε (ενώ έχουμε καμιά εικοσαριά στο PC).

Ήθελα να μη παίζω τα αρχεία μου με το άθλιο i-Tunes; Μα... δεν υπάρχει άλλος player (κανά δύο που είχαν ξεκινήσει, το κλείσανε το μαγαζί όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει αγορά και ότι η Apple δε συνεργάζεται για να λυθούν τα δεκάδες αρχικά bugs του λειτουργικού συστήματος Leopard). Στο PC έχουμε επίσης δεκάδες players.

To ίδιο ίσχυε για ΚΑΘΕ τομέα λογισμικού που με ενδιαφέρει. Βεβαίως υπάρχουν οι θαυμάσιες λύσεις λογισμικού open source που (επιτέλους) τρέχουν και στο Mac, αλλά... αυτά τα έχω και ως Linuxάς, σε PC των 500 ευρώ, δε χρειάζεται να δώσω 2.500 χιλιάρικα για το Mac. Oi Μακάδες (και η Apple) ποζάρουν με το ευφυολόγημα ότι "τι τα θέλετε ρε παιδιά τα πολλά DAW, αφού το Logic είναι το καλύτερο", αλλά ξεχνάνε ότι αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να εναποτίθεται στο καταναλωτικό κοινό, όχι στον παραγωγό. Είναι σα να πας να πάρεις πορτοκάλια και ο μανάβης να προσπαθεί να σε πείσει ότι τα ακτινίδια έχουν περισσότερη βιταμίνη C, επειδή δεν έχει πορτοκάλια να σου πουλήσει.

Αφήνω για το τέλος, την θλιβερή διαπίστωση ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα "κρυφά" κοστολόγια απόκτησης ενός Μακ, μπορούν να είναι ακόμη μεγαλύτερα: π.χ. αρκεί να πας να δεις τις τιμές που δίνει η ίδια η Apple για τα τσιπάκια μνήμης: είναι τόσο απαράδεκτες που κανείς δεν αγοράζει πρωτότυπα τσιπάκια ΑΛΛΑ, επειδή το να βάλεις διαφορετικά τσιπάκια καταλύει την εγγύηση, όλοι τα φυλάνε σε ένα κουτάκι για να τα ξανατοποθετήσουν πριν στείλουν το μηχάνημα για επισκευή ή σέρβις. Επίσης - στη δική μου περίπτωση - έφαγα ΣΤΗ ΜΑΠΑ το άθλιο πρόβλημα με το firewire τσιπάκι (το οποίο η γελοία Apple, ακόμη δεν παραδέχεται), το οποίο μου κόστησε επιπλέον 800 ευρώ για αντικατάσταση του εξοπλισμού (RME Fireface 400) που ΔΕΝ λειτουργούσε με το Mac.

Τώρα, κάτι παράπλευροι ισχυρισμοί για την "ποιότητα" του λογισμικού που η Apple δίνει μαζί με τα μηχανήματά της, φαντάζομαι ότι είναι κατανοητό ότι ειδικά η Apple αν μπορούσε να βγάλει έστω και ένα ευρώ πουλώντας κάτι, τότε ΠΟΤΕ δε θα το χάριζε. Δηλαδή, το Garageband είναι λογισμικό της πλάκας, το οποίο στην ελεύθερη αγορά μόνο σα συνοδευτικό φθηνών καρτών θα άντεχε (χμμμ, ίσως και όχι, τώρα που το σκέπτομαι), αλλά οι Μακάδες κατουρηθήκαν από τη χαρά τους όταν το πρωτοείδαν... από εκεί να καταλάβεις σε τι φάση ήταν οι άνθρωποι.

Και για όποιον αναρωτιέται τι έκανα με το Μακ, η απάντηση είναι ότι τον έχω αυτή τη στιγμή ακριβώς δίπλα μου, να παίζει το ρόλο του development server (χάρη στο unix υπέδαφος του λειτουργικού του συστήματος, ΑΥΤΟ τουλάχιστον το κάνει πολύ καλά) και ελπίζω να μη χαλάσει για τα επόμενα τρία χρόνια μπας και αποσβέσω το κτηνώδες κόστος του. Εν' τω μεταξύ, δίνοντας 1500 ευρώ, έφτιαξα ένα απολύτως αθόρυβο, απολύτως εκπληκτικό (πες τους ρε Alchemist) PC, το οποίο τρέχει Vista 64bit σα το γάργαρο νεράκι, και το οποίο αν χαλάσει θα το φτιάξω μόνος μου με περίπου 200 ευρώ καθότι τόσο κάνει το ακριβότερο component που περιέχει.

:)

+1 για τον χαριλατο...

2 χρονια παντρεμενος με MacBook Pro.

εκανα 3 δισκους, με μια digi003,και δανεικα μικροφωνα,προενισχυτες απο φιλους.

πληρωμενες ωρες σε στουντιο για recording,και ενα προσεγμενο δωματιο στο σπιτι για το mixing.

εβγαλα 10000+ και δεν σταματησε  ΠΟΤΕ  ΠΟΤΕ  ΠΟΤΕ να δουλευει

και ουτε προκειται να με προδωσει ποτε.

θα συνεχισει να με ταιζει χωρις να παραπονιεται για τιποτα...

Λες να ειμαι απλα κολοφαρδος???

Το ενδεχόμενο να παίρνεις  PC και να παίζεις (απλά) δεν σου έχει περάσει καθόλου από το μυαλό; Δεν είναι όλοι newbies στο στήσιμο ενός PC  ;)

Φίλε manosx, επειδή σε βλέπω διαβασμένο, να σε ρωτήσω κάτι?

Χωρίς καμμία παρεξήγηση και καμμία διάθεση αντιπαράθεσης (γιατί και εγώ έχω βαρεθεί αυτή τη κουβέντα)...

Εαν πάμε τώρα, οι δύο μας, στο Πλαίσιο, στο Multirama, που  έχει keyboars των 100 ευρώ, και βάλουμε δίπλα δίπλα ένα οποιοδήποτε Mac και ένα οποιδήποτε Pc, με ποιό λες ότι θα παίξουμε ΑΜΕΣΩΣ μουσική? Και εννοώ μέσα στο κατάστημα και εάν θέλεις χωρίς σύνδεση Internet για να κατεβάσουμε οποιοδήποτε (έστω και free) πρόγραμμα.

Καμμιά φορά ξεχνάμε ότι όλοι δεν είναι experts στα στησίματα μηχανημάτων και απλά θέλουν να ρίξουν καμμιά πενιά

Υ.Γ Διαφωνώ ότι χρειάζεσαι "30-40% επιπλέον της τιμής που αρχικά δίνεις για δαύτο, προκειμένου να του προσθέσεις μερικά βασικά και απαραίτητα πράγματα, όπως μνήμη και εξωτερικό σκληρό για backup, και εξωτερικό cd-rom και εξωτερική κάρτα ήχου"...χρόνια τώρα έπαιζα με ένα G4 (χωρίς έξτρα μνήμες, έξτρα κάρτες, έξτρα δίσκους...) λαμπατέρ και ευχαριστιόμουν μουσική. Όποιος αμφιβάλλει, ας μου ζητήσει δείγματα (απλά τώρα που έχω εξωτερικούς πρέπει τα ψάξω) ή ας έρθει να δεί το παλιό (10ετίας G4) που ακόμα παίζει άνετα μουσική.

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Υ.Γ Διαφωνώ ότι χρειάζεσαι "30-40% επιπλέον της τιμής που αρχικά δίνεις για δαύτο, προκειμένου να του προσθέσεις μερικά βασικά και απαραίτητα πράγματα, όπως μνήμη και εξωτερικό σκληρό για backup, και εξωτερικό cd-rom και εξωτερική κάρτα ήχου"...χρόνια τώρα έπαιζα με ένα G4 (χωρίς έξτρα μνήμες, έξτρα κάρτες, έξτρα δίσκους...) λαμπατέρ και ευχαριστιόμουν μουσική. Όποιος αμφιβάλλει, ας μου ζητήσει δείγματα (απλά τώρα που έχω εξωτερικούς πρέπει τα ψάξω) ή ας έρθει να δεί το παλιό (10ετίας G4) που ακόμα παίζει άνετα μουσική.

Άντε να δώ πότε θα καταλάβεις ότι τα δεδομένα που δίνω δεν αφορούν τον G4 που αγόρασες πριν δέκα χρόνια, αλλά τον οποιοδήποτε iMac θα πάει κάποιος να πάρει ΣΗΜΕΡΑ. Αφού το λέω ξεκάθαρα, δεν το λέω;

Επίσης, άντε να δω πότε θα καταλάβεις ότι το ζητούμενο δεν είναι να παίξει κάποιος μουσική πριν φύγει από το Πλαίσιο ή το Multirama, γιατί στη προέκταση αυτής της λογικής, θα έπρεπε και ο γραφίστας να πει "θέλω και εγώ να μπορώ να φτιάνω μακέτες πριν ακόμη φύγω από το Πλαίσιο" οπότε τότε θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν του κάνει ΚΑΝΕΝΑΣ υπολογιστής. Δηλαδή όταν αγόρασες για πρώτη φορά Μακ (και δεν υπήρχε το Garageband) αυτό το κριτήριο χρησιμοποίησες για να τον αγοράσεις; Όχι βέβαια.

Όσο για τη notion να "ρίξουμε καμιά πενιά" ας ΞΑΝΑθυμήσω ότι αυτό δεν χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑΝ υπολογιστή, σωστά;

Να το πω και εγώ αλλιώς: Είναι το Garageband καλύτερο από το Logic ή το Cubase επειδή είναι προεγκατεστημένο; Δε νομίζω. Έτσι και τα PC, το ότι χρειάζονται σετάρισμα δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερα.

Και όσο για τις πενιές...

http://www.museresearch.com/receptor2_komplete_inside.php

Η ίδια η Apple διαφημίζει επί χρόνια τους υπολογιστές της σαν αντικείμενα lifestyle και όχι προσανατολισμένα για επαγγελματική χρήση. Είναι εμφανές μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο μονοπώλιο των Mac στις επαγγελματικές εργασίες εδώ και αρκετό καιρό.

Γενικώς, η απόλυτη "επαγγελματικότητα" σε ένα εργαλείο όπως οι υπολογιστές είναι πολύ σχετικό ζήτημα και νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί κανείς να βρει μόνο σε μηχανήματα συγκεκριμένης κατηγορίας με το ανάλογο τίμημα (π.χ. Mac Pro και high-end branded workstation PCs τύπου Dell Precision).

οχι για ολα τα μοντελα ,τα power mac παλια και τα mac pro σημερα μονο lifestyle δεν προοθουν μπορειτε να επισκεφτειτε το site της apple , και προσωπικα δεν εχω δει σε μεγαλο studio ηχου ή εικονας ή επεξεργασιας - γραφιστικης σελιδοποιησης η οτιδηποτε εχει να κανει με τεχνικο/μηχανικο τμημα επιχειρησης να δουλευουν με pc ή σπασμενα προγραμματα(εντος κ εκτος ελλαδος). επισης δεν νομιζω οτι ειναι τυχαιο οτι μερικα απο τα πιο επαγγελματικα προγραμματα βγαινουν μονο για mac platforms

εκτοσ φασης

Όσο για τη notion να "ρίξουμε καμιά πενιά" ας ΞΑΝΑθυμήσω ότι αυτό δεν χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑΝ υπολογιστή, σωστά;

Σωστός, όπως σου έχω πεί το 80% του κιθαριστικού μου χρόνου, είναι με μια ακουστική

Άντε να δώ πότε θα καταλάβεις ότι τα δεδομένα που δίνω δεν αφορούν τον G4 που αγόρασες πριν δέκα χρόνια, αλλά τον οποιοδήποτε iMac θα πάει κάποιος να πάρει ΣΗΜΕΡΑ. Αφού το λέω ξεκάθαρα, δεν το λέω;

Επειδή, ξερεις ότι εκ πεπειθήσεως είμαι πάντα μια γενιά πίσω, θέλεις να μου πείς ότι, ας πούμε, ένας τέτοιος (χωρίς καμμία προσθήκη, εκτός από ένα μικρό σε μεγάλο καρφί για τους κιθαρίστες)

http://store.rainbow.gr/cgi-bin/WebObjects/RWApp.woa/3/wo/VMF7YObA2PVzsNuDD2QlK0/1.0.7.10.11.9.0.3.0.0.0.0.0.13

δεν κάνει αυτά που έκανε το παλαιό μου G4?

Δεν ειρωνεύομαι, απλά παραξενεύομαι.

Μην ξεχνάμε ότι, όπως λέει ο Yameth, δεν έχει νόημα το τι έχεις αλλά το πως το χρησιμοποιείς.

Δηλαδή όταν αγόρασες για πρώτη φορά Μακ (και δεν υπήρχε το Garageband) αυτό το κριτήριο χρησιμοποίησες για να τον αγοράσεις; Όχι βέβαια.

Όχι, όταν πρωτοαγόρασα MAC, ήταν τότε που μόνο οι Mac είχαν Ελληνικές γραμματοσειρές και ειδικά γραφιστικά προγράμματα (ας μην ξεχνάμε ότι η Adobe όταν ξεκίνησε δεν έγραφε για Pc).

Αλλά θα μου επιτρέψεις να είμαι συναισθηματικά δεμένος με το Garageband, γιατί χάρις σε αυτό έπιασα ξανά ηλεκτρική κιθάρα μετά από 20 χρόνια που τα είχα παρατήσει, και έφτιαξα και το www.customshop.gr που ξανάπιασα αερογράφους που τους είχα παρατήσει από τότε (το 87) που ανακάλυψα το Photoshop

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Δεν ειρωνεύομαι, απλά παραξενεύομαι.

Ούτε εγώ ειρωνεύομαι, άλλωστε θα έπρεπε να ήμουν θρασύτατος για να είμαι είρων όταν είναι δεδομένο ότι τον ήπια και εγώ ο ίδιος.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου