Προς το περιεχόμενο

Τελικά αξίζει η αγορά vintage λάπατου ενισχυτή?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως και στις αγορές άλλων vintage αντικειμένων (έργων τέχνης, αμαξιών κλπ), οι κιθάρες, οι ενισχυτές, τα συνθ κλπ έχουν αξίες που δεν είναι ίδιες - ορισμένες μάρκες για πολλούς λόγους πιάνουν υψηλότερες τιμές, μερικές φορές λόγω σπανιότητας, μερικές όχι (πχ. ένας σπάνιος "άγνωστος" ενισχυτής μπορεί κάλλιστα να πωληθεί φτηνότερα από έναν γνωστό/κλασσικό αλλά όχι τόσο σπάνιο - όχι, οι Sound City και Laney δεν είναι άγνωστοι αλλά εντός εισαγωγικών).

Το αν θα άξιζαν οι συγκεκριμένοι ενισχυτές δεν το ξέρω γιατί δεν τους έχω παίξει. Στο κόστος, εκτός από αυτά που σημείωσε ο SF, θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλεις και τον τεχνικό που θα τον κοιτάξει, τις λάμπες/caps/pots κλπ που θα αλλαχθούν, αν είσαι άτυχος και μετασχηματιστές... (δλδ πλήρες ρεκτιφιέ). Μπορεί δλδ να σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι εκεί που νόμιζες ότι ουσιαστικά... στον χαρίζουν. Και αν δεν μπορείς να διαπιστώσεις ο ίδιος την κατάσταση ενός ενισχυτή, να είσαι επιφυλακτικός.

"Λάπατος" κ. Ελαβντου είναι σύνθετη κανιμόθρια λέξη που προέρχεται από το α' συνθετικό "μάπα" και το β' συνθετικό "λαμπάτος" (ενισχυτής), και υποδηλώνει εν είδει λογοπαιγνίου ότι σε κάποιο λάιβ υπάρχει πιθανότητα να πάει "άπατος".  ;) Μην τον ακούς τον SF, δεν ξέρει τι λέει.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 26
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Οι παλιοι λα(μ)πατοι :) μπορει να κουβαλανε κουβαδες mojo, αλλα επισης και πολλα ή λιγα (αλλα πιθανοτατα δυσεπιλυτα) προβληματα.

Ιδιως στην περιπτωση ενος σπανιου (και οχι τοσο sought after) παλιου ενισχυτη, που εχει για παραδειγμα καμμενο μετασχηματιστη και λογω της μη ιδιαιτερης "καριερας" του δεν υπαρχει πλεον καποιο αντιγραφο (οπως υπαρχουν για ολους τους "γνωστους"), τοτε αποκλειεται να τον κανεις να παιζει 100% οπως παλια. Θα μπεις στον τριπ να ψαχνεις original ανταλλακτικο(α) και στην τελικη θα σου βγει να πληρωσεις υπερπολλαπλασια απο την αξια του για κατι που ενδεχομενως να μην ειναι και τιποτα το σπουδαιο ηχητικα...

Ι' d save my cash...  ;)

wood matters

Τι σημαίνει "λάπατος" ενισχυτής;

Ως Γιαννιώτης θα έπρεπε να ξέρεις ότι ένας λάπατος ενισχυτής είναι ...κορυφή. :D :D

http://www.uoi.gr/gr/announcements/archive/extended.php?post_id=2165

"Λαπατο" θα ελεγα εναν ενισχυτη με tube rectifier και ταξη Α Single ended, που οταν τον ζορισεις αποκρινεται σαν "λαπας", δηλαδη spongy/soft/saggy/creamy...

Επισης, θα μπορουσε να ειναι ενας μικρος ενισχυτης που τον εχουμε στα ποδια, σαν ...λαπtop  ;D

wood matters

Γενικά καταλήξεις  σε άτος  συνηθίζονται  στην Κεφαλονιά πχ Λαπάτος.

Τώρα πως το Λαμπάτος μου το γύρισε σε Κεφαλονίτικο μυστήριο… ;D ;D ;D

Πάντως, ανακεφαλαιώνοντας, επειδή δεν είμαστε οι μαγκιώροι του ντουνιά, να επισημάνω ότι μεγάλες ευκαιρίες στο κλαιειμπαίει, σπανιότατα υπάρχουν. Κόσμος πολύ το βλέπει που ξέρει και πλέον δεν είναι εύκολο. Και όσο πάει χειροτερεύει.

Μην κοιτάτε μόνο τις τιμές (τις τελικές παρακαλώ καθότι όλοι ξέρουμε τι γίνεται τα τελευταία δεύτερα στα auctions).

Βάλτε μεταφορικά, αλλαγές νομισμάτων (με rate paypal και όχι τρέχον τραπεζικό), πιθανές εκτελωνίσεις, πιθανές επισκευές, βελτιώσεις κλπ κλπ, άρα χλωμή η ευκαιρία. Και δε εννοώ την ευκαιρία 40-50 (στα 400-500) λιγώτερα από δω. Αυτά υπερκαλύπτονται από την αγωνία και το άγνωστο.

Εξαίρεση αποτελούν σε κάθε τομέα τα λεγόμενα sleepers. Τα (vintage) αντικείμενα που κατά την άποψή μας κακώς δεν έχουν μεγαλύτερη αξία για το α ή β λόγο και αργά ή γρήγορα θα πάρουν πολύ τα πάνω σε τιμές.

Ειδικά με κάποιους "γκουρού" του internet με προσωπικά site με μεγάλη αναγνωσιμότητα ή με μεγάλο status σε κάποιο πολυπληθές φόρουμ που θα πετάξουν, άλλωτε τρίχες του στυλ "η τριπλοτρίοδος τελεμούγκεν είναι αυτή που θα δώσει τα κολασμένα χαμηλά και τα αιθέρια πρίμα που όλοι περίμεναν από το μηχάνημά τους" ή τεκμηριωμένες αναλύσεις γιατί ο Βρεττανικός ντενεκές στο σεντούκι της γιαγιάς του έχει αυτό το κάτι που του Κινέζου το κολλητήρι δεν μπορεί να αναπαράγει.

Πόσοι από σας έχουν ακούσει τα Klem Echollette Μ40; Δείτε πόσο πάει ένα (με καλούς μ/σ και αλλαγμένα caps και μετατροποιημένα jacks) τώρα. Πριν δυο χρόνια ήταν στο ένα τρίτο. Για μένα βέβαια παραμένει ευκαιρία για καλό λαμπάτο ήχο. Και άλλα και άλλα έχω να σας πω..... Αλλά θα ξέρετε και σεις σίγουρα περισσότερα. Απλώς στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα.

Τότε που πετάγαν στις χωματέρες με τις σακκούλες τις λάμπες (ω ναι, συνέβαινε).

Για αυτό, δύο πράγματα πριν την αγορά από το ebay

α) Γνώση. Ακριβώς τι παίρνω από πλευράς λεπτομερειών, μοντέλων, κατάστασης, διαθέσιμων τιμών, πόσο "χτυπήθηκαν" στο παρελθόν, αν το θέλω για χρήση ή μεταπώληση, τι μπορεί να έχει και πως θα διορθωθεί κλπ κλπ

β) Υπομονή. Μεγάλο προσόν που λείπει. Ξέρω πόσα διαθέτω (όχι τι είναι μωρέ 10-20 παραπάνω), πόσα κρύβει το (α)στήνομαι και δεν ξεφεύγω. Κι αν χάθηκε, θα ξανάρθει. Εκτός κι αν χτυπάτε για την Τζοκόντα.

γ) Τύχη. Υπάρχουν περιπτώσεις λόγω τοπικής ώρας, χρονικής στιγμής αλλά περισσότερο λόγω χαζού "promo" της αγγελίας να σας τύχει το τεφαρίκι που ξέφυγε της προσοχής των άλλων. Μου έχει τύχει να δώσω για λυμένο ρημαδοπικάπ μια λογική τιμή που χαροποίησε τον ιδιοκτήτη ο οποίος στη γωνία από μια από τις φωτό των εξαρτημάτων, είχε την άκρη ενός βραχίονα που στοίχιζε όσο 3 πικάπ. Απλώς έτυχε να τον προσέξω  ;D Εχω κάνει όμως και κανα δύο μάλλον ατυχείς αγορές.

Γενικώς, μάτια ανοιχτά και αυτιά όρθια. Όπως έχει ειπωθεί και από τα παιδιά εδώ, οι τοπικές ευκαιρίες είναι πολλές. Πιστέψτε με. Πολλές  ;)

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

, οι τοπικές ευκαιρίες είναι πολλές. Πιστέψτε με. Πολλές 

ΠΑΡΑ πολλες (περυσι πηρα SF Pro Reverb του 1971 ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ με της original λυχνιες 400 ευρω),φτανει να ξερει να ψαχνει (και να "χτυπα" ) κανεις. ;)

μια βολτα απο το www.x-e.gr δεν εβλαψε ποτε κανενα....

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

ΠΑΡΑ πολλες (περυσι πηρα SF Pro Reverb του 1971 ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ με της original λυχνιες 400 ευρω),φτανει να ξερει να ψαχνει (και να "χτυπα" ) κανεις. ;)

μια βολτα απο το www.x-e.gr δεν εβλαψε ποτε κανενα....

Επειδή υπάρχουν παιδιά που ζηλεύουν (εγώ), να τονίσω ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις......... ;D ;)

Α, και αν θυμάμαι καλά αυτά που μ΄έμαθε η μάνα μου, τα λάπατα είναι χόρτα (ωραία για πίτες)  ;D

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Επειδή υπάρχουν παιδιά που ζηλεύουν (εγώ), να τονίσω ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις......... ;D ;)

Άσε αυτόν τον Pro, ακόμη τον σκέφτομαι... :( :(

Με τα λάπατα φτιάχνεται και η ωραιότερη πίτα του κόσμου (εεεε εντάξει υπερβάλω λιγάκι... ;D) η μπατσαριά. Ναι ο τόνος είναι στο Ά και όχι στο Ί. ;D

recipie_663_main_th.jpg?session-id=08b035e7a3a360510c56c475d9e43ce5

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Άσε αυτόν τον Pro, ακόμη τον σκέφτομαι... :( :(

...καποιος εκει εξω πινει μπαφους και παιζει ...Pro  ;D ;D ;D  ...κι εσυ hot rod deluxe...

αδικη κενωνια!

wood matters

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου