Superfunk είπε:
εμενα παλι ολες οι late 70's tele (απο παλιο βαρυ...καλο δεσποτακι) μου ακουγονται μετρια μπροστα σε αυτες που εχω φτιαξει (ολες απο ultra light swamp ash), εχουν μεν sustain & πολλα πριμα (παντελως αχρηστα σε μια τελε) αλλα δεν εχουν "αερα" & twang (που ειναι και το ζητουμενο)
Καθολου παραξενο!Και εμενα καλυτερα μου ακουγονται αυτες που φτιαχνω εγω! ;D
καθε ειδος κιθαρας εχει και το .....ιδανικο βαρος της...
Μπρος στα καλλη,τι ειν'ο πονος?
παντως εχω παιξει με αρκετες Lite Ash & οπως και στις Baja (αλλα και σε ολες τις κιθαρες μαζικης παραγωγης) καποιες ηταν πολυ καλες,καποιες μετριες και καποιες μαπα.
Εγω συνεχιζω (για παντα ;D ) να φωναζω οτι το καθε οργανο ειναι ατομο!
μαλλον δεν εχεις προσεξει ΤΙ υποστηριζουμε
(δηλ.οτι απλα δεν μπορεις να προσδωσεις "μαγικες ηχητικες" ιδιοτητες σε ενα ΕΙΔΟΣ ξυλου (maple πριμο,μαόνι μπασο κτλ) λογω των τρομερων διαφορων σε καθε ξεχωριστο δεντρο/ξυλο και οτι το σημαντικοτερο ειναι το βαρος και το resonance του καθε σωματος/μπρατσου ανεξαρτητα απο το ειδος του ξυλου
)
Τοτε,σωστα (και για μενα) το υποστηριζετε!Σιγουρα μαγικες ιδιοτητες σε ΕΙΔΗ ξυλων δεν υπαρχουν,
ειδικα αν αυτα εχουν φτασει στο οριο της παλαιωσης.
Τοτε μονο φαινεται το πραγματικο φασμα συχνοτητων κ (οποιων) αρμονικων τους που αντιδρα το καθε κομματι.
Εως τοτε ομως,και οσο τα οποια ξυλα ειναι ακομη "φρεσκα" σχετικα με τον χρονο της (μεταθανατιας) ζωης τους,
θα υπαρχουν υποστηρικτες των "ηχητικων ιδιοτητων" των...ΕΙΔΩΝ!
(πχ,το μαονι ειναι "μεσαιο" ξυλο λεει...ποιο απ'ολα ρωταω εγω?Εχει 300 ειδη! ;D )
Το βαρος μας δειχνει και την πυκνοτητα (και κατ'επεκτασιν την εσωτερικη δομη)
το resonance ομως εξαρταται απο το ιδιο το κομματι!
@yann, SF (και όποιον άλλον προκύψει): Παιδιά sorry, αλλά δεν προσωπικά δεν αντέχω να διαβάσω για ν-οστή φορά μια κόντρα σχετικά με το αν τα ξύλα παίζουν ή όχι ρόλο!!! :-X
Ειλικρινά, δε βαριέστε ΠΟΤΕ; :-\
Οσο το ξυλο ειναι η πρωτη υλη για κατασκευη οργανων,και οσο δεν ξεκαθαριζουν καποια πραγματα,
θα υπαρχουν παντα αναφορες και συζητησεις γυρω απο αυτο!
Προσωπικα εχω "ψωνιο" με τα ξυλα,αφου ειναι απο τα μεγαλυτερα δωρα της φυσης!
Καναμε απλως μια αναφορα εδω,μην το κουρασουμε!
-off topic-
Ερωτηση:
Μπορω να ανεβασω φωτο απο βιβλιο,αναφεροντας βεβαια "πηγη" και φωτογραφο?
(για αλλο θεμα,οχι εδω)