Προς το περιεχόμενο

Casio CZ-101 και Breath Controller (ΒC3 + Midi Solutions Breath to Midi)

korg_nikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει καταφέρει κανείς να ελέγξει τη γεννήτρια ήχων του Casio CZ-101 με Breath Controller με απευθείας σύνδεση πάνω στο Casio CZ-101 ήτοι:

Midi Out (Casio) σε Midi In (Midi Solutions Breath to Midi Box)

Midi In (Casio) σε Midi Out (Midi Solutions Breath to Midi Box)

BC3 (Breath Controller) σε Breath Input (Midi Solutions Breath to Midi Box)

Χρησιμοποιώντας αυτή τη σύνδεση σε διάφορα όργανα πετυχαίνω έλεγχο με το BC3 αλλά στο Casio CZ-101 όχι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι από εσάς έχετε δει Video σε You Tube κτλ διάφορων τύπων που παίζουν με Casio CZ-101 και Breath Controller δεν παίζουν με τους ήχους του Casio αλλά το χρησιμοποιούν ως Controller για να ελέγξουν άλλη γεννήτρια (πχ Triton). Σε αυτήν την περίπτωση στη σύνδεση midi παρεμβάλεται το Midi Solutions Breath to Midi Box και τότε γίνεται έλεγχος Breath κατευθείαν στην γεννήτρια (έστω Triton) η οποία όμως "τριγκάρεται" απο το Casio. Φαντάζομαι γίνεται αντιληπτό οτι αυτός ο έλεγχος δεν αφορά καθόλου τη γεννήτρια του Casio CZ-101

Έχει καταφέρει κανείς να ελέγξει κατευθείαν το Casio CZ-101;

ΜΦΧ

Νίκος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Guru

το Volume είναι αυτό που με ενδιαφέρει

Πολύ ωραία.

Αφού παρεμβάλεις το Midi Solution Breath > Midi θα αναθέσεις τον volume controller [CC07] που σ'ενδιαφέρει στο Midi Solution και είσαι έτοιμος. Αν θες μπορείς να βάλεις τον Expression [CC11].

Αν δεν δουλέψει, τότε κάτι είναι κλειστό στο Midi Receive του Casio.

Υ.Γ.

Συγνώμη. Γιατί ρωτάς; Αφού τα ξέρεις αυτά.

Mανώλη καταρχήν ευχαριστώ που ασχολείσαι.

Τα έχω κάνει ήδη όλα αυτά και επίσης ανέφερα οτι με τις ίδιες ρυθμίσεις το συνδέω σε άλλα όργανα και δουλέυει ακριβώς όπως θέλω. Έχω προγραμματίσει επίσης 16δικά το Midi Solutions που ούτως ή άλλως έρχεται Default προγραμματισμένο να ελέγχει το Volume στο κανάλι 1 αλλά και πάλι δεν δουλεύει.

Δεν μπορώ να ξέρω αν το Casio έχει κλειστό το receive σε συγκεκριμένο controller/παράμετρο αφού το μόνο που μπορείς να κάνεις από το Menu του είναι να διαλέξεις κανάλι εκπομπής/λήψης και να θέσεις Midi ENA (Enabled) ή Midi DIS (Disabled) που φαντάζομαι ισχύει για όλες τις παραμέτρους χωρίς να κάνει Midi Filtering. Εγώ έχω επιλέξει Εnabled (άρα υποθέτω οτι όλα τα Receive είναι ανοιχτά) κι έχω δοκιμάσει και στα 16 κανάλια παρόλο που το Midi Solution παρέχει έλεγχο στα 4 πρώτα αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία.

Οι μόνες λογικές εξηγήσεις που δίνω αφού έχω δοκιμάσει διάφορα καλώδια κι έχοντας τσεκάρει τα midi outs διάφορων οργάνων που σύνδεσα στο midi in του Casio είναι οι εξής.

1. Κάτι έχει γίνει και το Casio δεν λαμβάνει Volume/Expression Control Change μηνύματα.(Λιγότερο πιθανό)

2. Κατασκευαστικά δεν υπάρχει δυνατότητα για Receive τέτοιου τύπου midi μηνύματος (Volume/Expression). Σε αυτό συντελεί και η χρονολογία κατασκευής του (1984) η οποία με κάνει να πιστεύω οτι τότε προφανώς οι κατασκευαστές επέλεγαν όποιον controller ήθελαν σε ό,τι έχει να κάνει με midi transmit/receive διότι δεν είχε συνταχθεί ακόμα το General Μidi πρωτόκολλο. Νομίζω το έχω ξαναγράψει εδώ αν θυμάμαι καλά αλλά είναι κάτι το οποίο υποθέτω από μόνος μου.

Για αυτό το λόγο περισσότερο ζητάω να μάθω για το αν το έχει κάνει κανείς παρά για το πώς γίνεται για να μην παιδεύομαι και παιδεύω κόσμο άδικα.

• Guru

Νίκο,

Απ'ότι κοίταξα εδώ http://www.textfiles.com/music/cz-101.imp

Το CZ-101 δεν ακούει controllers. :'(

Μήπως έχεις κανένα αναλυτικότερο midi implementation chart του CZ-101;

Μόνο αυτό έχω που απ' οτι βλέπω επιβεβαιώνει αυτό που έστειλες κι εσύ. Μόνο pitch bend και trigger modulation (μόνο ως vibrato) όσον αφορά χρήσιμους προς εμένα Controllers. Note number ναι αλλά το velocity έχει πάει περίπατο και για After Touch ούτε λόγος.

Τέλος πάντων τώρα τουλάχιστον γνωρίζουμε οτι δεν υπάρχει λόγος να το ψάχνω άλλο.

Για ένα πράγμα προβληματίζομαι. Ζαχαρώνω ένα Scale Converter (Kelfar AK-2 Pro) για να το χρησιμοποιήσω με το CZ-101 αλλά επειδή και αυτό λειτουργεί με midi απαιτεί Local Control Off/On. Το θέμα είναι οτι το Casio λαμβάνει Local Control Off αλλά δεν στέλνει. Το ερώτημα είναι τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση. Θα δουλέψει το AK-2 ή όχι;

• Guru

Νίκο, αυτό το Implementation του Casio είναι πάρα πολύ γενικό. Δεν αναφέρει τις SysEx εντολές, Address Map κλπ. Πρέπει να λείπουν σελίδες. Συγνώμη δεν μπορώ έτσι να σε βοηθήσω.

Όσο για το AK-2 Pro, χωρίς να είμαι σίγουρος (ρώτησέ το) πρέπει να λειτουργεί μόνο μέσω SysEx. Ρώτησέ το για σιγουριά.

Αυτό που δούλευε Dual Mode (SysEx & Note Bending (mono)) ήταν μόνο το Roland ASC-1. Δεν γνωρίζω εάν έχουν καταφέρει να κάνει το ίδιο (Note Bending) και το AK-2 Pro.

Μανώλη δεν λείπουν σελίδες, απλά σου έστειλα μόνο τη σελίδα που αναφέρει πράγματα σχετικά με midi. Το Chart που έστειλες εσύ είναι ο,τι πιο λεπτομερές έχω δει κι εγώ για το όργανο. Έχω ρωτήσει για το ΑΚ-2 Pro και ο ίδιος ο Kelfar μου λέει οτι προαπαιτούμενο είναι στη default κατάσταση το όργανο να έχει Bend Range (+/-2) (?????? Απορώ γιατί) και να υποστηρίζει Local Control off/on. Τώρα για το τελευταίο αν θα πρέπει να δέχεται μόνο ή και να στέλνει περιμένω απάντηση ακόμα από το πρωί.

Από ότι μου λέει ο τύπος το AK-2 λειτουργεί με επιτυχία στα περισσότερα όργανα μετά το 90 και μάλιστα οτι το προτιμούν χρήστες που έχουν αποκτήσει σχετικά πρόσφατα μεταχειρισμένο το D50 και δεν μπορούσαν να συνηθίσουν στο ιδιαίτερο παίξιμο του με μόρια.

Σε ευχαριστώ και πάλι Μανώλη

Το Roland ASC-1 υπάρχει διαθέσιμό πουθενά;

• Guru

Τελικά το κοίταξα. Το AK-2 Pro λειτουργεί και σαν το ASC-1. Δηλαδή και τα δύο mode (SysEx & Note Bending). Γι'αυτό και σου είπε ότι το Bend Range πρέπει να είναι +/-2.

Τώρα, για την δική σου περίπτωση που δεν δέχεται SysEx (για Scale Tuning) το CZ-101, πρέπει αναγκαστικά να δουλέψεις το AK-2 Pro σε Note Bending Mode.

Οπότε:

α) ενεργοποιείς το Note Bending (ή όπως αλλιώς το ονομάζει ο Καρίμ ο Ποντικός ή "Ποντίκης" στα ευγενικά Ελληνικά)

και

β) στο CZ-101 βα) ρυθμίζεις το Bending στα +/-2 και ββ) ενεργοποιείς και το Local στη θέση OFF για να: ββα) μην κάνει note loop back και βββ) να αναγνωρίζει τις νότες το AK-2 Pro.

Συγνώμη αν σε κούρασα.

Υ.Γ.

Το ASC-1 μόνο σε μεταχειρισμένο αν το βρείς.

Το AK-2 Pro λόγω νεότερης τεχνολογίας διαθέτει το Windows User Interface. Η τιμή του όμως είναι λιγάκι τσουχτερή, αν σκεφτείς ότι σε ορισμένα Roland/Yamaha είναι "built in" αυτά τα options. Ακόμα και στα Fantom μέσω των Pads.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου