alderbody Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Απο τη μερα που εφτιαξα την Tele μου ειχα παντα τη σκεψη οτι το "τακουνι" του μανικιου ηταν λιγο ψηλοτερο. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα προκειμενου να μην βρισκουν οι χορδες στα ταστα να σεταρω τα βαρελακια "στο Θεο". Το κακο μ'αυτο ομως ηταν οτι παρολο που εχω Callaham compensated saddles, intonation της προκοπης δεν ειδα. Οταν ρωτησα τον Callaham μου ειπε οτι φτιαει το υπερβολικο υψος. Αν προσθεσουμε το γεγονος οτι και ο ηχος δεν με ικανοποιουσε ιδιαιτερα λογω της μεγαλης break angle και της κατ'αναγκη ψηλης ρυθμισης των μαγνητων (παντα τους προτιμω χαμηλα), το "ξυρισμα" του τακουνιου φανταζε μονοδρομος... Σχεδον αντιστοιχο θεμα ειχα και στην Swamp Ash Strat μου, αλλα οχι σε τετοιο βαθμο. Τελικα, αγορασα ενα τριβειο και επιασα δουλεια... Με προσοχη μην φαγωθουν στραβα τα Neck heels και μετα τα μανικια ειναι για πεταμα, τα "κατεβασα" μερικα χιλιοστα και στα δυο μανικια. Ουσιαστικα κατεβηκαν τοσο, οσο που μολις που εξαφανιστηκαν τα σηματα της Warmoth. Καθοτι και τα δυο ειναι παχια (1") χρειαστηκε να "γλυκανω" το σημειο που τελειωνει το τακουνι και αρχιζει η λαβη, αναγκαστικα "τρωγοντας" ελαχιστα τις κορυφες του "V" και "U" αντιστοιχα... Και να πως εγιναν: κι ενα πανοραμικο πλανο: Φυσικα ξαναεβαλα tungOil στα σημεια που τριφτηκαν. Μετα την τροποποιηση η Tele κυριολεκτικα μεταμορφωθηκε! Τα saddles κατεβηκαν σε λογικο υψος, το intonation επιτελους πετυχε και οι μαγνητες κατεβηκαν "στη θεση τους". Τωρα μου ακουγεται πολυ πιο ...Tele... ;) Στη Strat ισως το παρακανα λιγο, ισως το Neck pocket ηταν πιο βαθυ, το αποτελεσμα ηταν να μου βγει απειροελαχιστα χαμηλο. Οποτε με ενα πολυ λεπτο Neck shim ηρθε ακριβως και τωρα η κιθαρα παιζει εκπληκτικα! Εχω την εντυπωση οτι πλεον συντονιζεται πολυ περισσοτερο... :-\ Λογικα με τη μεγαλη break angle ειχα πολυ τονισμενη fundamental νοτα, αλλα γενικως μου φαινοταν λιγο αφυσικος ο ηχος και στις δυο κιθαρες. Τωρα ειναι πολυ πιο οργανικος ο ηχος, πιο "ζουμερος"... Για το shimming στη strat σκεφτηκα ενα κολπο. 8) Για να μην δημιουργειται "κενο" στο σημειο που παταει το shim και χανεται η επαφη neck heel - neck pocket, το εκανα "tapered". Δηλαδη αντι να βαλω ενα χαρτονακι υψους Α χιλιοστων, εβαλα δυο με υψος Α/2 κολλημενα μεταξυ τους με αυτο που ειναι απο κατω να εχει μεγαλυτερο πλατος απο το πανω. Ετσι δημιουργειται μια "σκαλα" και η ανυψωση γινεται βαθμιαια πετυχαινοντας καλυτερη επαφη στα ξυλα... Παρανοϊκο, εε? :o Ναι αλλα, why not? ;D Αρχικα πειραματιστηκα με πολλα "σκαλοπατια" αλλα επειδη στην περιπτωση μου δεν χρειαζεται πολυ ψηλο shim, μονο δυο χαρτακια ηταν αρκετα. (Χαρτι περιτυλιγματος απο ΙΚΕΑ, αυτο που εχουν σε μεγαλα ρολα...) Το θεμα ειναι οτι και τα δυο οργανα παιζουν καταπληκτικα και για μενα αυτο ειναι που μετραει. Τωρα αν το tapered neck shim ® ;D κανει δουλεια ή οχι λιγο με νοιαζει... ;) wood matters Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
The Genius Loci Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Πολύ καλή δουλειά! Να χαίρεσαι τις "καινούργιες" σου κιθάρες! ;) Αλήθεια όμως, γιατί δεν έκανες το αντίθετο, δηλαδή να κατεβάσεις το neck pocket? Θα μπορούσες να δώσεις και ακριβώς την κατάλληλη γωνία έτσι και να μη χρειαστεί καν shim. Για το shimming στη strat σκεφτηκα ενα κολπο. Cool Για να μην δημιουργειται "κενο" στο σημειο που παταει το shim και χανεται η επαφη neck heel - neck pocket, το εκανα "tapered". Δηλαδη αντι να βαλω ενα χαρτονακι υψους Α χιλιοστων, εβαλα δυο με υψος Α/2 κολλημενα μεταξυ τους με αυτο που ειναι απο κατω να εχει μεγαλυτερο πλατος απο το πανω. Ετσι δημιουργειται μια "σκαλα" και η ανυψωση γινεται βαθμιαια πετυχαινοντας καλυτερη επαφη στα ξυλα... Παρανοϊκο, εε? Shocked Ναι αλλα, why not? Grin Καθόλου παρανοϊκό. Μια χαρά. Πάντως επειδή απ'ότι κατάλαβα έχεις τα εργαλεία και τα "χέρια", μια "βέλτιστη" λύση για shims είναι αυτή που προτείνει ο Dan σε ένα video: ένα "ολόσωμο" shim τύπου σφήνας που καλύπτει όλο το neck pocket. Ο ίδιος το φτιάχνει από μαόνι (νομίζω...) αλλά φυσικά γίνεται από οποιοδήποτε σκληρό ξύλο. Ωστόσο νομίζω ότι όλα τα shim που βάζουμε πρέπει να είναι με κάποιο τρόπο tapered οπότε τέλεια έπραξες. ;) Μπράβο για το μεράκι και πάλι. Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
kwstas79 Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Ωραίος ο alderbody! Το κόλπο με το tapered shim το έχω κάνει στο Thunderbird εδώ και καιρό, στην ουσία έκοψα δύο κομμάτια από μια business card, ένα στενό και ένα φαρδύτερο και τα έβαλα μαζί. Ωραία πατέντα! Αν βέβαια είσαι πολύυυυυ ψείρας μπορείς να φτιάξεις κανονική σφήνα από πολύ λεπτό καπλαμά, για να έχεις την απόλυτη επαφή μεταξύ neck & body και να μην χάνονται οι... υπερπολύτιμες αρμονικές στα 3265,97Hz... ;D LEGO people live in houses made of their own flesh. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
marathon Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 ...δεν φοβάσαι όταν πιάνεις τρυπάνια και τριβεία πάνω από σώματα, μπράτσα? Τον Merphy δεν τον σκέφτεσαι? Σε Θαυμάζω... Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Superfunk Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Ωραιος αν και εγω θα χαμηλωνα το neck pocket & θα του εδινα και μια ελαφρια ΚΛΙΣΗ ωστε να εχω natural shimming ;D (το ειχα κανει σε μια τελε παλια και εσκιζε!) www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
kwstas79 Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Έξυπνο το κόλπο σου μπαρμπα-φάνκ αλλά πολύ δύσκολο να πετύχει. Ενώ αν το κάνεις ίσιο μετά βάζεις ότι shim γουστάρεις! LEGO people live in houses made of their own flesh. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
alderbody Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 OP Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Πολύ καλή δουλειά! Να χαίρεσαι τις "καινούργιες" σου κιθάρες! ;) Thanks! Αλήθεια όμως, γιατί δεν έκανες το αντίθετο, δηλαδή να κατεβάσεις το neck pocket? Θα μπορούσες να δώσεις και ακριβώς την κατάλληλη γωνία έτσι και να μη χρειαστεί καν shim. αυτο λογικα προϋποθετει router ή πολυ ψιλοδουλεια με το γυαλοχαρτο. Ασε που θα φαγωθει και το χρωμα στα ορια του Pocket... Καθόλου παρανοϊκό. Μια χαρά. Πάντως επειδή απ'ότι κατάλαβα έχεις τα εργαλεία και τα "χέρια", μια "βέλτιστη" λύση για shims είναι αυτή που προτείνει ο Dan σε ένα video: ένα "ολόσωμο" shim τύπου σφήνας που καλύπτει όλο το neck pocket. Ο ίδιος το φτιάχνει από μαόνι (νομίζω...) αλλά φυσικά γίνεται από οποιοδήποτε σκληρό ξύλο. Ωστόσο νομίζω ότι όλα τα shim που βάζουμε πρέπει να είναι με κάποιο τρόπο tapered οπότε τέλεια έπραξες. ;) To σκεφτηκα για "σφηνα" αλλα στην περιπτωση μου χρειαζομουν μονο μερικα "μικρα" ανυψωση οποτε δεν μου εκανε. Στις δοκιμες που εκανα, χρησιμοποιησα πολλα φυλλα IKEοχαρτου κολλημενα (ποτισμενα) με ...tungOil ;D , αλλα το αποτελεσμα ηταν πολυ ψηλο για την περισταση... wood matters Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
alderbody Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 OP Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Ωραίος ο alderbody! Το κόλπο με το tapered shim το έχω κάνει στο Thunderbird εδώ και καιρό, στην ουσία έκοψα δύο κομμάτια από μια business card, ένα στενό και ένα φαρδύτερο και τα έβαλα μαζί. Ωραία πατέντα! Αν βέβαια είσαι πολύυυυυ ψείρας μπορείς να φτιάξεις κανονική σφήνα από πολύ λεπτό καπλαμά, για να έχεις την απόλυτη επαφή μεταξύ neck & body και να μην χάνονται οι... υπερπολύτιμες αρμονικές στα 3265,97Hz... ;D Thanks K79! ευτυχως οι υπερπολυτιμες αρμονικες δεν χαθηκαν! ;D ;D ;D wood matters Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
alderbody Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 OP Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 ...δεν φοβάσαι όταν πιάνεις τρυπάνια και τριβεία πάνω από σώματα, μπράτσα? Τον Merphy δεν τον σκέφτεσαι? Σε Θαυμάζω... i use the force... ;D ;D ;D με προσεκτικα, μικρα βηματα ολα μπορουν να γινουν. Σιγουρα η "στραβη" παραμονευει, αλλα... wood matters Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
alderbody Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 OP Share Δημοσιευμένο 19 Νοεμβρίου 2008 Ωραιος αν και εγω θα χαμηλωνα το neck pocket & θα του εδινα και μια ελαφρια ΚΛΙΣΗ ωστε να εχω natural shimming ;D (το ειχα κανει σε μια τελε παλια και εσκιζε!) θενκσ SF! εσυ το εκανες με το χερι ή με router? wood matters Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση