Προς το περιεχόμενο

Youtube, η γνώμη σας;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Guru

Λοιπόν,

Δε ψάχνω βιντεάκια απο youtube glory κλπ, όχι!

Κάτι άλλο έχω στο μυαλό μου! ;)

Περνάω αρκετή ώρα μπροστά στον Η/Υ, με τα παιδιά μαζί, συνήθως και βλέπουμε μουσικά κλιπς απο το youtube. Επιπλέον, πολλές φορές ακολουθώ τα λινκς, ή παίζω τα embedded βίντεο όταν γίνονται ποστς σχετικά σε διάφορα φόρα. (κι εδώ και αλλού).

Και αναρωτήθηκα. Δεν είναι "λιγάκι" πειρατεία αυτό; Δηλ, αν πάει ο χρήστης και βάλει ένα βίντεο των... Pink Floyd, αυτό δεν είναι παράνομο;

Παρόλ'αυτά, οι εταιρίες έχουν αγκαλίασει το φαινόμενο (φυσικό ήταν) και τα βίντεο απο τις εταιρίες φτάνουν τα πολλά εκατομύρια views (με αποκορύφομα το "girlfriend" της Avril με περι τα 100,000,000!!!!!)

Άρα οι εταιρίες αγκαλίαζουν το youtube, και σίγουρα τα συγκροτήματα (έχω μιλήσει προσωπικά με τους Locomondo (Έλληνες) και τους Muse (όχι Έλληνες  :P) και οι δύο μου είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ότι αποτελεί διαφήμηση! Όχι ότι 2 συγκροτήματα αποτελούν σοβαρό δείγμα για στατιστικό έλεγχο, αλλά τέλος πάντων κάτι λέει και αυτό. Μη ληφθεί δηλ, ώς επιχήρημα το παραπάνω και μου ξεκινήσετε "κι εγώ ξέρω την Έφη Σαρρή που ΔΕΝ γουστάρει..." κλπ!  ;D

Και συνεχίζω τον ειρμό των σκέψεών μου: Αν μπορώ να έχω, όποτε θέλω μάλιστα, τη μουσική που θέλω στον Η/Υ μου είναι απαραιτήτως κακό να την κατεβάσω κι όλας; Αφού το iPhone μου επιτρέπει να βλέπω youtube στο δρόμο, γιατί πρέπει να περιοριστώ; Και αφού υπάρχουν πολύ διαδεδομένα (που δεν παίζει ρόλο η δημοτικότητα), αλλά και απολύτως νόμιμα, που σου πετάνε το plug in στο mozilla και κατεβάζεις βίντεο απο το youtube, τι είναι ακριβώς σωστό και τί νόμιμο; τί είναι λογικό και τη ανήθικο;

Προς περεταίρω σημείωση κι επειδή ξέρετε, μπαγάσες μου, ότι εγώ επικοινωνώ με όποιον μπορώ μέσω e-mail (ακόμη και τα ΕΛΤΑ ;D), είχα στείλει παλαιότερα ένα e-mail στην εταιρία xxxxxx (κλασσική μουσική, μη δώσω και το όνομα, προσωπική αλληλογραφία ήταν), για το αν είναι νόμιμο να φτιάχνει κάποιος mp3 απο κάποιο αγορασμένο CD, και τι σκεφτονται οι ίδιοι. Ηδού η απάντηση:

Dear Nikolas,

The strict answer is that it is not legal to transfer a digital sound

recording from the CD to a MP3 player or the like, even if this is for

personal use. This is due to the way in which the Copyrights Designs and

Patents Act 1988 (and its predecessors) were drafted. The reality, as

you know, is rather different from this position, and the authorities

are trying to find a way in which to amend the legislation and the

commercial framework so as to allow people to carry their music on an

alternative platform (usually an i-pod or the like).

So, the strict answer to any formal request to make a copy of a disc has

to be "we are unable to give that permission". I'm sure, given the

trouble you have taken to write, that you appreciate the spirit in which

the "formal" answer is given. We are not in the business of making

trouble for loyal customers such as you who, for the sake of

convenience, wish to transfer, temporarily, the music they have bought

to one other medium only.

I hope this helps

With best wishes

H εταιρία βρίσκεται στην Αγγλία, επι τι ευκαιρία...

εεε λοιπόν, ως άνθρωπος που έχω πάνω απο 400 CD (όλα αγορασμένα), μουσικός που βγάζω το ψωμί μου απο την μουσική, και ηθικά εντάξει (ακόμη και ΟΛΑ τα samples μου είναι αγορασμένα και τα κάνω πλακάκια λόγο του www.CGEmpire.com με τις μισές εταιρίες της αγοράς), δηλώνω καθαρά ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ!

Για να μην έχουμε καμμία παρεξήγηση, κατ'ουδένα λόγο δεν είμαι υπέρ της πειρατείας (του στυλ "εκεί είναι δε θα με πιάσουν, ας το αρπάξω"). Δε βλέπω δικαιολογία για την πειρατεία εκτός δύο:

α. Άγνοια

β. Απληστία

Ευχαριστώ. Πάω για ψώνιας για κανα παντελόνι τώρα και σε 1-2 ώρες που θα έχει φτάσει το θέμα στη σελίδα 69, τα ξαναλέμε! ;)

Νικόλας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 55
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Είναι γνωστό πλέον πως με το internet, και ίσως ακόμα περισσότερο του youtube, η δουλειά των δισκογραφικών έχει πέσει κατά πολύ. Είχε γίνει μια παρόμοια συζήτηση με το τελευταίο album των radiohead, οι οποίοι το είχαν διαθέσιμο εντελώς free στην ιστοσελίδα τους, κι αν ήθελες άφηνες και τον οβολό σου. Είχε επίσης αναφερθεί τότε πως αυτή θα είναι και πιθανότερη μέλλουσα τακτική των περισσοτέρων συγκροτημάτων.

Πέραν αυτού, πραγματικά πιστεύω πως το youtube είναι όντως διαφήμιση, και μάλλιστα από τις καλύτερες που θα μπορούσε να έχει ένα συγκρότημα. Σκέψου πως παλιότερα η διαφήμιση για διάφορα συγκροτήματα ήταν το tape trading. Ουσιαστικά κάπως έτσι είναι και τώρα, απλά οι κασσέτες αντικαταστάθηκαν από youtube videos.

Ωστόσο, κάθε συγκρότημα (τουλάχιστον απ'αυτά που ακούω εγώ), έχει περιορισμένο αριθμό video clips σε σχέση με τη δισκογραφία του. Είναι ουσιαστικά ένα clip ενός τραγουδιού από κάθε του album (χοντρικά και πολύ μπακάλικα). Οπότε εαν κάποιου του αρέσει, ίσως πάει να αγοράσει και το CD, ή έστω να κατεβάσει (προφανώς παράνομα) τη μουσική του. Μέχρι να μοιράζουν δωρεάν CDs τα συγκροτήματα αυτο δεν το κόβω να σταματάει. Φυσικά υπάρχουν και οι diehard fans, οι οποίοι θα αγοράσουν και το CD, γιατί απλά γουστάρουν να'χουν και τα CD.

Τέλος, πιστεύω πως κάθε συγκρότημα (και μιλάω για μπάντες, όχι για φούσκες και δημιουργίες δισκογραφικών τύπου Lavigne κλπ.), τα λεφτά του τα βγάζει από τα live, και όχι από τις πωλήσεις των δίσκων του. Στα live, είτε ο άλλος το είδε απ'το youtube, είτε το κατέβασε, είτε αγόρασε κανονικά το CD σου, ε θα'ρθει να σε δεί.

Αυτά.  :)

Περνάω αρκετή ώρα μπροστά στον Η/Υ, με τα παιδιά μαζί, συνήθως και βλέπουμε μουσικά κλιπς απο το youtube.

Παράτα την οθόνη και να παίζετε περισσότερο........... ;D

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

• 2 μήνες αργότερα...

Μια χαρά είναι το youtube. Και την διαφήμισή του την κάνει και ωθεί τους καταναλωτές να αγοράσουν τον δίσκο εφ' όσον τα singles τους άρεσαν! Πολύ απλά είναι το νέο μουσικό ραδιόφωνο καθώς μπορείς από μόνος σου να διαλέξεις τι θ ακούσεις, σε προσωρινή βάση. Στο ραδιόφωνο σου κοτσάρουν απλά μια π*π*ρ**, τώρα ίσως πετύχεις κάτι που να αξίζει.

Αυτό που με ενοχλεί σε τέτοιες συζητήσεις, είναι ότι πετιούνται διάφοροι και προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι ζούμε ιστορικές εποχές, μία περίοδο χρυσής απελευθέρωσης από τη δυναστεία των δικαιωμάτων στο καλλιτεχνικό έργο, την απαρχή μίας περιόδου ελεύθερης πρόσβασης σε όσα τραγούδια/ταινίες/βιβλία μας κάνει κέφι, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουμε κανέναν.

Όταν είσαι ΤΟΣΟ παραπληροφορημένος, λογικό είναι να θεωρείς το YouTube σαν κάτι σημαντικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι μία ασύλληπτης κλίμακας αθλιότητα, η οποία μάλιστα καταφέρνει να μπαίνει διαρκώς μέσα (οικονομικά) παρά το γεγονός ότι έχει την πρώτη ύλη της δωρεάν.

Όλοι αυτοί που επιμένουν ότι πρέπει να διδαχθούμε "κάτι" από το γεγονός ότι οι Radiohead ή ο Prince δίνουν ένα άλμπουμ τους δωρεάν, καλά θα κάνουν να πάνε να δούν ότι στο YouTube δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ βίντεο του Prince, διότι τα κυνηγάει με κακιά λύσα, αφαιρώντας το audio από την εικόνα, θυμίζοντας ποια είναι η πραγματικότητα γύρω από το θέμα.

Το ότι άλλοι μουσικοί δεν έχουν τα μέσα και την οικονομική δύναμη να το κάνουν αυτό (ή πολύ απλά βαριούνται να ασχολούνται) ΔΕΝ σημαίνει ότι εγκρίνουν αυτό το αίσχος. Εκτός από εσένα Νικόλα, ο μόνος άλλος που έχει εντοπίσει αυτά τα ζητήματα εδώ στο noiz είμαι εγώ, και μάλιστα πέσανε πάνω μου να με φάνε, υπερασπίζοντας το δικαίωμα του τζαμπατζή να θέλει να παραστήσει τον ενημερωμένο.

Όπως βλέπεις, το θέμα δεν έφτασε τις 69 σελίδες όπως φοβόσουν, διότι απλούστατα, εδώ στο noiz η ευαισθησία για θέματα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σχεδόν μηδενική, κάτι εκπληκτικό αν αναλογιστείς ότι υποτίθεται ότι περιβαλλόμαστε από δημιουργούς... Περιμένεις τώρα να... σκεφτούν; Ακόμη στο εξωτερικό νομίζεις ότι βρίσκεσαι;

:)

Mea Culpa

Όπως βλέπεις, το θέμα δεν έφτασε τις 69 σελίδες όπως φοβόσουν, διότι απλούστατα, εδώ στο noiz η ευαισθησία για θέματα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σχεδόν μηδενική, κάτι εκπληκτικό αν αναλογιστείς ότι υποτίθεται ότι περιβαλλόμαστε από δημιουργούς... Περιμένεις τώρα να... σκεφτούν; Ακόμη στο εξωτερικό νομίζεις ότι βρίσκεσαι;

:)

Όπως επίσης, η εκ προοιμίου μείωση του συνομιλητή σου και η παγιωμένα επιθετική σου στάση σε ένα ζήτημα με το οποίο καλώς ή κακώς έχεις μία εμμονή και ταυτόχρονα είσαι απόλυτος, κάνει την οιαδήποτε απόπειρα διαλόγου, μια άκαρπη άσκηση.

;D

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Τελικά δεν είναι ένα θρεντ για το youtube καθαρά, αλλά για την πειρατεία γενικότερα, με το youtube αφορμή.Σωστά?

Κill the wise one!

Αν μπορώ να έχω, όποτε θέλω μάλιστα, τη μουσική που θέλω στον Η/Υ μου είναι απαραιτήτως κακό να την κατεβάσω κι όλας; Αφού το iPhone μου επιτρέπει να βλέπω youtube στο δρόμο, γιατί πρέπει να περιοριστώ; Και αφού υπάρχουν πολύ διαδεδομένα (που δεν παίζει ρόλο η δημοτικότητα), αλλά και απολύτως νόμιμα, που σου πετάνε το plug in στο mozilla και κατεβάζεις βίντεο απο το youtube, τι είναι ακριβώς σωστό και τί νόμιμο; τί είναι λογικό και τη ανήθικο;

Αυτοκίνητο έχεις (και εσύ και ο Eyeprotocol)? Δεν σε είδα όμως να μην το χρησιμοποιείς για τη προστασία του περιβάλλοντος...Τι θέλω να πω, κάθε εποχή (με ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη) έχει τα αρνητικά (για κάποιους) και τα θετικά της (πάλι για κάποιους). Σε προηγούμενο post όπως θυμάσαι περιέγραψα το παράδειγμα του πρώτου Photoshop και το πως το ότι ήταν "μη κλειδωμένο" απογείωσε πολλά επαγγέλματα (με παράλληλα οφέλη). Ίσως τα πράγματα δεν είναι όπως τα βλέπουν τα αθώα μάτια μας. Ένα άλλο παράδειγμα το Napster...όταν θελήσανε οι δισκογραφικές το έκλεισαν. Για να μην κλείνουν το Youtube έχουν τα οφέλη τους...(σκέφτηκες πόσα φράγκα θα έδιναν σε διαφήμιση ή δημόσιες σχέσεις που βέβαια αφαιρούμε τις πωλήσεις cds αλλά προσθέτουμε συναυλίες και merchandising...ΚΑΝΕΙΣ εδώ μέσα δεν μπορεί να κάνει το λογαριασμό).

λογικό είναι να θεωρείς το YouTube σαν κάτι σημαντικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι μία ασύλληπτης κλίμακας αθλιότητα, η οποία μάλιστα καταφέρνει...παρά το γεγονός ότι έχει την πρώτη ύλη της δωρεάν.

Για μένα ΕΙΝΑΙ σημαντικό το YouTube, γιατί ήταν μια ηλήθια ιδέα (ελάτε, έχω μια αποθήκη, βάλτε τα πράγματά σας μέσα, τα δείχνετε και σε άλλους...), με την πρώτη ύλη της δωρεάν, και κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια να πουληθεί σε ένα αστρονομικό ποσό (θυμίστε μου σε ποιόν και πόσο παρακαλώ)...εάν δεν είναι αυτό μπίζνα ποιό είναι?

Το ότι άλλοι μουσικοί δεν έχουν τα μέσα και την οικονομική δύναμη να το κάνουν αυτό (ή πολύ απλά βαριούνται να ασχολούνται)...

Οι U2 ας πούμε...βαριούνται και δεν ασχολούνται...ας μην το σχολιάσω...εδώ ο Edge δεν κουρδίζει μόνος του την κιθάρα!

μάλιστα καταφέρνει να μπαίνει διαρκώς μέσα (οικονομικά)...

Παρόλ'αυτά, οι εταιρίες έχουν αγκαλίασει το φαινόμενο (φυσικό ήταν) και τα βίντεο απο τις εταιρίες φτάνουν τα πολλά εκατομύρια views (με αποκορύφομα το "girlfriend" της Avril με περι τα 100,000,000!!!!!)

Αποφασίστε, το ένα αντικρούει το άλλο, με 100,000,000 views, τα κέρδη είναι ασύστολα!

Νομίζω ότι τέτοια θέματα είναι καταδικασμένα να γυρνάνε γύρω-γύρω

Εγώ νομίζω ότι έαν οι εταιρίες θέλουν να προστατέψουν κάτι, μπορούν να το κάνουν.(Βρείτε μου ξεκλείδωτο ο Ethno της Motu ας πούμε ή το Voices of Passion της Εastwet)... Προφανώς βέβαια ότι κλειδώνει, πάντα ξεκλειδώνει...αλλά όταν ξεκλειδώνει, έχει κάποιο λόγο.

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Όπως επίσης, η εκ προοιμίου μείωση του συνομιλητή σου και η παγιωμένα επιθετική σου στάση σε ένα ζήτημα με το οποίο καλώς ή κακώς έχεις μία εμμονή και ταυτόχρονα είσαι απόλυτος, κάνει την οιαδήποτε απόπειρα διαλόγου, μια άκαρπη άσκηση.

Νομίζω ότι "δικαιοδοτούμαι" να λέω αυτά που λέω διότι έχω σχεδόν πενταετή εμπειρία ως συμμετέχοντας στο φόρουμ, με την έννοια ότι πολλές-πολλές φορές με έχουν υβρίσει γι' αυτό το θέμα. Επίσης, κάνεις λάθος στην αξιολόγησή σου ότι έχω εμμονή: ποτέ δεν έχω ανοίξει εγώ θέμα για τα πνευματικά δικαιώματα, οπότε στα μάτια μου είναι σαφές ότι μάλλον όλους τους υπόλοιπους απασχολεί.

Mea Culpa

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου