Προς το περιεχόμενο

Ξύλα ηλεκτρικης κιθάρας. Μας κοροιδευουν η οχι;

sayan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μωρε και ...απο ξυλο να μην ειναι αν ...ξερς να παιζς ;D καλα θα ακουγεται  (θυμαμαι πριν απο καιρο ειχε ερθει σπιτι ο Alter & του εδωσα να παιξει με μια πλαστικη Crucianelly που εχω και που οταν την...παιζω εγω ακουγεται σαν χαλασμενη κορνα τρικυκλου ;D ;D και μολις την επιασε στα χερια του κατεβηκε ο θεος! ;D ;D

Γιατι το απλοποιεις τοσο πολυ το ζητημα?

μα γιατι ΕΙΝΑΙ απλο.ΞΕΡΕΙΣ να παιζεις και ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ απο τον ηχο σου?Ε,τοτε βγαζεις καλο ηχο.ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ?Ε, τοτε δεν βγαζεις.

Νομιζω πως απο τη στιγμη που κοιταω 2 κιθαρες οπου η μια κοστιζει 2000 και αλλη 500 € ειναι λογικο να αναρωτηθω που οφειλεται η τοσο μεγαλη διαφορα τιμης

στο εξηγησε ο Jasemeister....εγω εχω κουραστει να το εξηγω... ;D ;D

Να υποθεσω λοιπον οτι εσυ παιζεις με εξοπλισμο των 200€ συνολικα!!!

οχι αλλα εγω ΞΕΡΩ να παιζω και ΞΕΡΩ και τι θελω... ;D ;D αν και εσυ το πηγες πιο μακρια απο την κιθαρα...(εβαλες τωρα και το θεμα "εξοπλισμος"¨στο τραπεζι)

Ολοι μας προσπαθουμε να φτιαξουμε τον ηχο που ονειρευομαστε και αυτος ο στοχος δυστηχως θα περασει μεσα απο χιλια κυματα για τους περισσοτερους απο εδς μεσα.

και καλα θα κανει,απλα τονιζω οτι τα...χρονια τα παλια...(που ο κοσμος δεν ειχε πονηρια ;D) τα πραγματα ηταν πιο...απλα... ;D

εν πασι περιπτωση αν ψαξεις λιγο στο noiz θα δεις οτι το θεμα το εχουμε στην κυριολεξια ΣΚΙΣΕΙ. :)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 188
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Και όμως ο Superfunk στο εξηγεί απλά και καθαρά αλλά δεν θέλεις να τον καταλάβεις. Μία Fender του 50, σκουπόξυλο, με μαγνήτες αλλαντάλον, σπασμένη, σκισμένη, βουβή, κάνει 20.000-30.000 χιλιάρικα....και μία σημερινή κινέζικη που ηχεί καλύτερα (oh yes) κάνει 250...

Ξαναλέμε τα πράγματα είναι απλά, εμείς τα κάνουμε δύσκολα...και οι εταιρίες συνεχίζουν να πουλάνε

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Οπως θα διαπιστωσες απο τις μεχρι στιγμης απαντησεις που ελαβες καμμια τελικα δεν απανταει επακριβως και τεκμηριωμενα στο ερωτημα σου (το οποιο εχει ξανασυζητηθει περισσοτερες απο 99999999999,1 φορες). Καποιοι ορθα σου λενε οτι αν ξερεις να παιζεις θα ακουστουν ολα καλα, καποιοι σου λενε οτι δεν παιζουν ρολο και καποιοι οτι παιζουν κ.ο.κ. Οι απαντησεις ειναι τοσες οσες και τα μελη του νοιζ.

Σε αυτες τις περιπτωσεις καλο ειναι να μενεις με την αμφιβολια. Εξαλλου την απολυτη αληθεια την ξερουν μονο στο Αγιο Ορος.

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Εξαλλου την απολυτη αληθεια την ξερουν μονο στο Αγιο Ορος.

efraim.jpg

Εγω τεκνον  μου εχω τοσα πολλα φραγκα που εχω 45 Les Paul του 59 & 123 Tele του 52.....!!

Τα ξύλα, φίλε μου που κάνεις την ερώτηση, της κιθάρας και ο ρόλος τους είναι κάτι το υποκειμενικό. Τα χρήματα που δαπανάς για μια ηλέκτρική κιθάρα άλλοτε αναφέρονται σε πραγματικά κριτήρια, και κάποιες φορές σε κάποια πράγματα εμπεριέχουν την υπερβολή στην τιμολόγηση, ή τέλος πάντων τόσο την κοστολογεί ο κατασκευαστής... καλή ή κακή η τιμή για μιά κιθάρα δεν θα σου πει κανείς. π.χ custom limited strat Van Hallen 11,500 €!!!!! και Gibson J. Page signature 5.500€.

Για παράδειγμα εγώ λατρεύω τα ξύλα, και ο διπλανός μου γουστάρει να παίζει με μελαμίνες, και οι δύο είμαστε ευχαριστημένοι γιατί εκεί καταλήξαμε π.χ. Τι να κάνουμε.

Αυτό που ρωτάς δεν θα στο απαντήσει κανείς. Όχι γιατι κανείς δεν γνωρίζει, απλά ο καθένας έχει την δική του εμπειρία. Το θέμα είναι αν σου πω εγώ ναι κάνουν συμαντική διαφορά στον ήχο, εσύ είσαι σε θέση να το αξιολογήσεις???

Μάθε να παίζεις πολύ καλά το είδος που θέλεις, και μετά θα καταλάβεις αν σου κάνει μιά κιθάρα των 500 ή των 1500 Ευρώ. Έχουν δίκιο τα παιδιά που στα λένε πιό πάνω.

Σε κάθε τι καταναλωτικό αγαθό γύρω σου υπάρχει ποιότητα και τιμή. Σίγουρα ο συνδιασμός  ηλεκτρικών εξαρτημάτων και μασίφ ξύλων που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές ηλεκτικών κιθάρων ποικίλει. Σε συνάρτηση με το εργατικό κόστος, τα στάνταρντ της παραγωγής, τον ποιοτικό έλεγχο, το όνομα (που συνοδεύει την εκάστοτε κατασκευή και προιόν), παράγουν εκατοντάδες επιλογές.

In Fender Strat we trust!

efraim.jpg

Εγω τεκνον  μου εχω τοσα πολλα φραγκα που εχω 45 Les Paul του 59 & 123 Tele του 52.....!!

Μετά από αυτό ....Τέλος!!!! (θα χωνέψω το κοτοπουλάκι γελώντας τώρα....)

In Fender Strat we trust!

Το θέμα είναι τι ήχος σου αρέσει, απο μία τιμή και πάνω (που ορίζει απλώς τη σωστή κατασκευή και συναρμολόγιση) η κατανομή των ήχων πάνω στα μοντέλα είναι περίπου τυχαία for all practical purposes. Μπορεί ένας ήχος πχ που σου αρέσει βγαίνει απο LP(1500 μινιμουμ) ένας άλλος απο τελε-like κινέζικη απομίμηση των 500 ευρώ.

Καταρχήν δεν αλλάζει πάντα η τιμή ανάλογα με τα ξύλα αμα δεις, ακόμα και σε παρόμοια μοντέλα. Ο έλεγχος ποιότητας, τα ηλεκτρικά, οι μαγνήτες πάνω απ'όλα, η γέφυρα (ή το floyd ακόμα χειρότερα) κατα δεύτερο και το nut τέλος αλλάζουν πάρα πολύ και τον ήχο και την τιμή ακόμα και στην ίδια ακριβώς κιθάρα. Εγώ σε κιθάρα κουπί, με burstbuckers και άλλη γέφυρα, nut, και ένα "sweet spot" στο οποίο βάζω το volume της κιθάρας, σε κάποια settings στον tsl602 δεν βρίσκω καμμία διαφορα με τη LP που έχω. Σε άλλα settings πάλι βρίσκω και παραβρίσκω, αλλά το με τι τρόπο παιζεις εσυ και τι ήχο θες μπορεί να σημαίνει οτι και με 500 ευρώ έχεις ΓΙΑ ΣΕΝΑ καλύτερο αποτέλεσμα απο 2000.

Γενικά είναι ψιλοτυχαίο.

Εγώ για να αφήσω την ασαφολογία (η οποία όμως είναι και η πιο αληθινή) πιστεύω οτι η ιεράρχηση επιρροής στον ήχο κατα σειρά είναι:

setup-δάχτυλα-ενισχυτής-μαγνήτες-ηλεκτρικά-γέφυρα-ξύλα-nut

setup-δάχτυλα-ενισχυτής-μαγνήτες-ηλεκτρικά-γέφυρα-ξύλα-nut

σε αυτο για να πουμε και του στραβου το δικιο ΔΕΝ εχεις αδικο (μονο που θα εβαζα πρωτα πρωτα τα δαχτυλα) ;)

σε αυτο για να πουμε και του στραβου το δικιο ΔΕΝ εχεις αδικο (μονο που θα εβαζα πρωτα πρωτα τα δαχτυλα) ;)

Εδώ έχω μερικές πολύ σοβαρές απορίες:

Το μήκος των νυχιών στα δάκτυλα παίζει ρόλο στον ήχο; Αν ναι, παίζουν ρόλο και τα νύχια του χεριού που κρατάμε την πένα (ειδικά αν έχουμε ένα μάγκικο νυχάκι να καθαρίζουμε το κερί απ'τα αυτιά); Η ποσότητα της βρωμιάς στα νύχια μας δίνει πιο βρώμικο ήχο; πως θα κατανείμω τη βρώμα για να πετύχω πιο scooped ήχο;

Επίσης, είναι γεγονός ότι όταν παντρεύεσαι, αλλάζει ο ήχος και γίνεται πιο μπλουζ, όχι γιατί σε πιάνουν τα ντουζένια του έγγαμου βιου, αλλά γιατί φοράς τη χρυσή βέρα στον παράμεσο που αλλάζει την ιδιοσυχνότητα;

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Αγαπητοί μου φίλοι

Από τη μικρή μου εμπειρία αλλά και συνάμα από τις απίστευτα πολύωρες αναγνώσεις μου σε βιβλία που αφορούν κυρίως τις gibson και fender επιτρέψτεμου να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου.

Βεβαίως δίκιο έχει ο superfunk και πράγματι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο σκουπόξυλα να πωλούνται σε αστρονομικές τιμές ενώ ανατολικής προελέύσεως κιθαρίτσες να έχουν δεν θά λεγα καλύτερο αλλά σίγουρα πιο τίμιο ήχο.

Όμως θεωρώ ότι πρόκειται για εξαιρέσεις.

Γενικά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 50 (΄βλέπε fender strat n tele) το σύνολο ελαφριών ξύλων με έντονο συντονισμό  - ressonance -μετά τον ερεθισμό τους από τις παλλόμενες χορδές -  vibrations-  και η χρήση μαγνητών με υλικά απαγορευμένα σήμερα λόγο υποψιών για καρκινογενέσεις - κοβάλτιο - κλπ,

έδιναν έναν ήχο δεν θα πω καλό ή όχι, είναι όμως ο ήχος που ακούμε τόσα χρόνια από ηχογραφήσεις και για τους περισσότερους από εμάς η βασική επιδίωξη και στόχος ζωής (the holy graal tone...).

Στην περίπτωση της gibson όπως φαίνεται και από τα αναγραφόμενα στο βιβλίο the beauty of the burst..το επίσης σχετικά χαμηλό βάρος συνδυάστηκε τέλεια με τους paf μαγνήτες ενώ εδώ το ζητούμενο ήταν το μη ressonance γιαυτό και χρησιμοποιούνταν ξύλα ελαφριά αλλά μεγάλης σκληρότητας (Που σαι αγαπημένο και περιζήτητο brasilian rosewood).

Χαρακτηριστικά σήμερα το ακριβότερο μοντέλλο σε επανέκδοση του custom shop της gibson είναι η r9, gibson lespaul standard 59 reiisue. Eπειδή πέρα  από τα παραπάνω προτιμήθηκε και ο συνδυασμός μεσαίας καμπυλότητας μπράτσου (σε αντίθεση με το χοντρό του 58 και το ιδιαίτερα λεπτό του 60) και ψηλών τάστων που επέτρεπαν πιο dramatic bends.

Για να δείτε πόση σημασία δίνουν στο βάρος του ξύλου οι αμερικάνοι σας παραπέμπω στο site - μαγαζί guitarsale.com....εκεί θα δείτε να πωλούνται καμια 30ριά 59 vos σε τιμές περίπου 5000$...ξαφνικά στην σελίδα 13βρίσκω μια σε χρώμα tea burst  με εντελώς ίδια χαρακτηριστικά και έτος μοντέλου επίσης 2008 να κοστίζει 3200$ Τι γίνεται εδώ? μήπως επειδή τα νερά sto maple καπάκι δεν είναι τόσο έντονα...παίζει καποιο ρόλο κι αθτό αλλά αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε ότι η κιθάρα ζυγίζει 9,21lbs έναντι 8,30 - 8,80lbs των υπολοίπων.

Το βάρος διαφορετικό αλλά ο όγκος της κιθάρας ίδιος...διαστάσεις κλπ...άρα να μια διαφορά σε φαινομενικά ίδια όργανα...άλλα ξύλα παιδιά.

Το θέμα είναι ανεξάντλητο και ενώ δέχομαι ότι ακόμη και το custom shop και της fender και της gibson μπορούν να βγάλουν και μέτρια ή αδιάφορα όργανα πολλές φορές και να ζητάνε ...κέρατα...Ποιός αλήθεια μπορεί να εγγυηθεί την ΠΑΝΤΟΤE KATAΣΚΕΥΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΛΟ ΗΧΟ?

O john sure και ο tom anderson μεταξύ άλλων high end κατασκευαστών θα ισχυριστούν κάποιοι...κι εδώ θα συμφωνήσω...άριστης κατασκευής όργανα με μειωμένη σαφώς παραγωγή και άρα καλύτερο έλεγχο...αλλά όπως λέει κι ένας φίλος μου τυχερός συλλέκτης vintage οργάνων και ενισχυτών ...ολα καλά με τα νέα High end ΌΡΓΑΝΑ αλλά τα σφάλματα στην κατασκευή το εύκολο ξεκούρδισμα και τα χτυπήματα μαζί με τον ήχο που κακά τα ψέματα όλοι πάνω κάτω αγαπήσαμε... είναι που έχουν αυτό που λέμε...mojo

Άντε βγάλε άκρη εσύ τωρα με τα ξύλα...... ;)

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου