Προς το περιεχόμενο

Ξύλα ηλεκτρικης κιθάρας. Μας κοροιδευουν η οχι;

sayan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από την εμπειρία μου (παίζω 6 χρόνια ηλ. κιθάρα) θα σου πώ ότι τα ξύλα είναι η αφορμή που ζητάνε οι εταιρίες για να απογειώσουν την τιμή μιας κιθάρας.Βεβαίως και το ξύλο παίζει ρόλο στο πως θα ακούγεται η κιθάρα.Οι τιμές των ξύλων όμως είναι ελάχιστα διαφορετικές μεταξύ τους(ρώτα έναν ξυλουργό να σου πει αν θες).Η ποιότητα του ήχου ΔΕΝ εξαρταται απο το ξύλο διότι καθε ένα είναι διαφορετικό και βεβαίως εξαρτάται και απο τι θες εσύ.Πάλι προσωπικα εχω δοκιμάσει ΠΟΛΛΕΣ ακριβές κιθάρες.Ε λοιπόν για παραδειγμα δεν βρήκα ουσιαστικη διαφορα ανάμεσα σε μια jackson dk1 dinky  με σωμα απο alder και στην κιθάρα που έχω τιν dk2 dinky  με το ίδιο σωμα και τον ίδιο bridge μαγνήτη.Ασε που εχουν και οι δυο rosewood ταστιέρα.Η πρώτη έβγαινε στα 2300 ευρά και η δικιά μου στα 700.Διαφορές υπήρχαν μονο στο playability σαφώς...Οι δυο αυτες κιθάρες θα μπορουσαν να έχουν το ίδια κοστος αλλα η προτη εχει το πλεονέκτημα του ονόματος αφου είναι και καλα usa made...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 188
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

δεν θα μιλησω για διαφορες αλλα μονο θελω να σας πω κατι για τα λεγομενα flame, curly Κ δεν συμμαζευεται maple!

μην τρωτε το παραμυθι οτι ειναι σπανια κ πολυ ακριβα ξυλα!

να φανταστειτε οτι ολοι οι ξυλουργοι τα ΠΕΤΑΝΕ διοτι δουλευονται πολυ πιο δυσκολα απο τα αλλα ξυλα γιατι ειναι πολυ σκληρα.

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

19 σελίδες π@π@ρολογίες...αν αλλάξω βίδες στο pickuard θα αλλάξει ο ήχος? Μα προφανώς αφού θα αλλάξει η μάζα του οργάνου...

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Μιας και αναφερθήκαν τα pickguard, θέλω απλά να πω ότι όταν στην δικια μου άλλαξα το πλαστικό pickguard με rosewood άκουσα τεράστια διαφορά.

Θα ήμουν όμως τουλάχιστον αφελής αν πίστευα ότι η αλλαγή οφείλεται στο υλικό του pickguard και όχι στο ότι κατα την αλλαγή του pickguard βγήκαν οι μαγνήτες απο τη κιθάρα και ξαναμπήκαν σε τελείως διαφορετικά ύψη απο ότι πριν....

Θα ήμουν όμως τουλάχιστον αφελής αν πίστευα ότι η αλλαγή οφείλεται στο υλικό του pickguard και όχι στο ότι κατα την αλλαγή του pickguard βγήκαν οι μαγνήτες απο τη κιθάρα και ξαναμπήκαν σε τελείως διαφορετικά ύψη απο ότι πριν....

Μπράβο ρε μάγκα, πές τα...γιατί θεοποιήσαμε και τα ξύλα

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

δεν θα μιλησω για διαφορες αλλα μονο θελω να σας πω κατι για τα λεγομενα flame, curly Κ δεν συμμαζευεται maple!

μην τρωτε το παραμυθι οτι ειναι σπανια κ πολυ ακριβα ξυλα!

να φανταστειτε οτι ολοι οι ξυλουργοι τα ΠΕΤΑΝΕ διοτι δουλευονται πολυ πιο δυσκολα απο τα αλλα ξυλα γιατι ειναι πολυ σκληρα.

τα flame maple & bird's eye maple ειναι στην ουσια "αρρωστα"  ξυλα &  γενικα εχω παρατηρησει οτι οσα μπρατσα ειχα και ηταν φτιαγμενα απο τετοιο ξυλο ηταν πολυ λιγοτερο σταθερα απο τα συνηθισμενα straight grain.Φυσικα και ηχητικα δεν εχουν καποιο "προβαδισμα" σε σχεση με το απλο maple (απλα για καποιους,οχι για εμενα σιγουρα μια και μου θυμιζουν...ντιβανοκασελλες ;D,ειναι πιο ομορφα και για αυτο πιο ακριβα) 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

τα flame maple & bird's eye maple ειναι στην ουσια "αρρωστα"  ξυλα &  γενικα εχω παρατηρησει οτι οσα μπρατσα ειχα και ηταν φτιαγμενα απο τετοιο ξυλο ηταν πολυ λιγοτερο σταθερα απο τα συνηθισμενα straight grain.Φυσικα και ηχητικα δεν εχουν καποιο "προβαδισμα" σε σχεση με το απλο maple (απλα για καποιους,οχι για εμενα σιγουρα μια και μου θυμιζουν...ντιβανοκασελλες ;D,ειναι πιο ομορφα και για αυτο πιο ακριβα) 

κ εγω δεν τα γουσταρω καθολου!

χτυπανε στην εμφανιση γιατι αυτο χτυπανε κ την τιμη!

εγω απλος ηθελα να τονισω οτι ουτε πιο ακριβα ειναι ουτε σπανια(γιατι εχω ακουσει πολλες τετοιες ιστοριες)

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Nα σας πω κ την δικη μου εμπειρια

Ξεκινησα με μια απομιμηση stratocaster μια Samick.

Στη συνεχεια θυμα marketing αφου πηρα μια Fender Stratocaster USA  1995 μοντελο χαρισα την SAmicκ. Η Samick ειχε maple ταστιερα ενω η original ειχε rosewood. Στη Samick ηταν λες κ ειχα περασει τη ταστιερα με βαζελινη. Τοσο πολυ γλιστραγε. Μακαρι να την ειχα ολα αυτα τα χρονια.

Μετα παλι θυμα marketing (or.floyd rose,custom pickguard, μαγνητες , τελικα εφτιαξα ενα set noiseless Kinman) πεταλια (απο 12ε Behringer dist+od se ts-9,ds-1,isp decimator,mplampla ~110ε το ενα me mods)

Ηοly grail ηχο δεν ειχα στο μυαλο μου, απλα ηθελα εναν καλο ηχο χωρις πολυ noise.Ο ηχος μου σκιζει , αλλα θα προτιμουσα να ειχα αναβαθμισει τη Samick γιατι ειχε maple ταστιερα κ γλιστρουσαν τα δακτυλα.

Το βασικο ελατωμα της Strato μου ειναι οτι παντα ο λαιμος ηταν καμπανα ευθεια ισως καποιο καιρο κ πιο σφιγμενη , κ χρειαζεται relief ο λαιμος της. Μετα απο τοσα χρονια συνιθισα τα ψευτοτρυξιματα στη μι-λα μπασες κ δεν ασχολουμαι. Ουτως η αλλως δε βγαινουν στον ενισχυτη, μονο οταν παιζω unplugged (καθημερινα δηλαδη ^^).

Διαφορετικο ηχο δεν εβλεπα διαφορες στις unplugged ωρες μου οσους μηνες ειχα κ τις 2. Οτι ψευτοδιαφορα κ αν υπηρχε plugged in θα ειχα τον ιδιο ηχο (απο τις ρυθμισεις του Q) αλλα με τη maple θα επεζα πιο ξεκουραστα κ ισως λιγο πιο γρηγορα. Η original ομως ειναι πιο tuned in οργανο , σωστα ζυγισμενο οπου την αφηνεις καθεται (ζωνη ορθιος) κ πιο βαρυ (+καλο +κακο)

ΠΣ: Oτι διαφορα κ ΑΝ θα μπορουσαν να εχουν στον ηχο τα ξυλα μιας κιθαρας , στην τελικα αυτη η διαφορα δεν υφισταται εφοσον αλλαζουμε τις ρυθμισεις του Q κ τις κανουμe (οσο μπορει ο καθενας με το gear του) οτι θελουμε

Υπαρχουν παντως ακριβα και σπανια ξυλα, που οντως τα βρισκεις πολυ δυσκολα σε μεγαλα κομματια για να τα βαλεις π.χ. καπακι σε οργανο, ενω μερικα ειναι και σπανια λογο του οτι τα δεντρα ειναι σπανια και απαγορευεται η κοπη τους. Σιγουρα αυτα τα ξυλα δεν ειναι τα flame maple κτλ, και σιγουρα το κυριο ζητουμενο απο την χρηση τους ειναι ενα διαφορετικο αισθητικο αποτελεσμα. Ρωτηστε και τους αμοιρους τους μπασιστες!  ;D

Τωρα αν εχουν ηχητικη διαφορα και χαρακτηρα... και ποιος νοιαζεται? Παιξε ενα οργανο, σου αρεσει? Παρτο! Σου αρεσει και δεν σου αρεσει ο ηχος του? Παρτο και παλι και με αναλογη αλλαγη στα ηλεκτρικα κατα 90% θα φτασεις εκει που θελεις.

Σου αρεσει ενα οργανο εμφανησιακα και το θελεις για τη συλλογη σου χωρις να εχεις την δυνατοτητα να το παιξεις?  ;D

Παρτο και παλι για να νιωθεις καλα με τον εαυτο σου αν εχεις την ευχερεια  :)

Εκει ομως που υπαρχουν μεγαλες διαφορες, και για συγκεκριμενους ηχους οτι πληρωνεις περνεις σε μεγαλο βαθμο, ειναι στους ενισχυτες.

Και οπως ειπα μιλαω για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ηχους. Σιγουρα καθε οργανο και καθε ενισχυτης ΕΧΕΙ την χρηση του, απλα πολλες φορες για να επιτυχεις τον ηχο που εχεις στο μυαλο σου θα πρεπει να επενδυσεις αρκετα.

Και για οσους λενε οτι οποια κιθαρα και να βαλεις σε ενισχυτη με βρωμικο ηχο ειναι το ιδιο, καθως και οτι στο βρωμικο ολοι οι ενισχυτες ειναι το ιδιο, τοτε ειναι απλα κουφοι! Και ας ερθουν να κανουμε οσα ΑΒ τεστ θελουν  :)

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου