Προς το περιεχόμενο

Στήνω homestudio, αποψεις για Pro Tools

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 41
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

ορθά τα λέτε,

θα τα βάλω στην m-audio (try before buy) ωστόσο σε σχέση με τα hd δεν υπάρχει διαφορά?? (ήδη βλέπω κάποια ντιβιντάκια me protools 8))

Υποτίθεται ότι σαν όψη (και άποψη) είναι το ίδιο πράγμα. Ότι φτιάχνεις στα μικρά, μεταφέρεται στα μεγάλα δίχως πρόβλημα.

Mea Culpa

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για λίγο πιο ορθές απαντήσεις, πες μας πόσα όργανα θα ηχογραφείς ταυτόχρονα και αν θα μιξάρεις μέσα στο computer ή αν θα μιξάρεις από κονσόλα. ;)

Με 35.000 ευρώ φτιάχνεις αξιοπρεπέστατο χώρο/studio:

1. Προσωπικά δεν θα συνιστούσα ProTools, από την στιγμή που το Mac είναι σχεδόν δεδομένο, για DAW θα πρότεινα Logic ή Digital Performer.

2. Εάν όντως χρησιμοποιηθεί Mac, τότε αντί για RME θα πρότεινα Apogee μετατροπείς. Το πλήθος τους θα εξαρτηθεί προφανώς από τις εισόδους / εξόδους που είτε έχεις είτε σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις.

3. Με τα synthesizers που αναφέρεις θα δυσκολεύτείς να παράγεις ήχους στο γνωστό κλίμα της κινηματογραφικής μουσικής. Θα πρότεινα να αγοράσεις κάποιο sampler (είτε hardware είτε software) και samples τα οποία να *πείθουν*.

4. Τα Genelec που αναφέρεις είναι αρκετά καλά έως πολύ καλά, αλλά με 35.000 ευρώ μπορείς και καλύτερα.

5. Επίσης πολύ καλές αγορές θα ήταν ένα καλό EQ, compressor/limiter, ίσως κάποια εξωτερική μονάδα εφφέ και 1-2 μικρόφωνα για ηχογράφηση είτε φωνητικών είτε άλλων ακουστικών πηγών.

6. Θα βοηθήσει αρκετά και μία κατάλληλη ηχητική περιποίηση του χώρου όπως και εργονομική επίπλωση.

• Guru

Περίπου ότι είπε ο παραπάνω. Δε πρόλαβα εχτές και έτσι...

Η αλήθεια είναι ότι με 35,000 ευρώ μπορείς να πάρεις πολλά πράγματα και καλά.

Να κάνω κι εγώ τις διαιρέσεις μου και βλέπουμε τι βγαίνει:

1. Θα συμφωνήσω κι εγώ. Δε χρειάζεσαι Pro Tools. Αφού πας για Mac Pro, τσίμπα το καινούριο (έχει κάποιους μήνες, νομίζω, εγώ είμαι σε PC) Logic studio Και είσαι άρχοντασ. $600 αν δε λαθέυομαι.

2. Για τον Mac, θα πρότεινα να πάρεις τα βασικά και μόνο απο την apple, και μνήμες, σκληρούς κλπ να πάς απο αλλού! ΘΑ σου έρθει σχεδόν μισο τιμής έτσι. Και πάλι αναφέρω ότι δεν έχω Mac, αλλά στο Λονδίνο όταν ρώτήσα, έτσι μου είπαν. Κανείς δε παίρνει μνήμες απο την apple... Μπορείς λοιπόν με $4000 να έχεις έναν αξιπρεπέστατο Mac Pro, με 8-16 GB RAM και 3-4 σκληρούς (η τιμή μπορεί να είναι λίγο εκτός, οκ? :))

3. Αφού σε ενδιαφέρει ΚΑΙ η κινηματογραφική μουσική (γιατί απο ηλεκτρονικα εγώ δεν έχω ιδέα), τότε θα θέλεις: όσο το δυνατόν πιο πολύ μνήμη και ΠΟΛΛΟΥΣ σκληρούς καθώς και γρήγορους. Δηλ. Εγώ σκοπεύω τώρα που θα πάρω καινούριο υπολογιστή να χτυπίσω τα 8 GB τουλάχιστον και 4 σκληρούς, όλους στα 10,000 rpm. RAID συστήματα σε samples σε κάνουν τίποτα και απλά χάνεις το χώρο σου τελικά. Ο λόγος είναι ότι το RAID είναι πιο γρήγορο σε τυχαίο (random) search. Τα samples είναι όλα σε μια σειρά, άρα δεν αξίζει τον κόπο. Τουλάχιστον έτσι μου είπαν...

4. Τώρα αν είσαι 100% σοβαρός για την κινηματογραφική μουσική θα πας για Eastwest ή VSL (Vienna Symphonic Orchestra). Η EW έχει πολύ χαμηλες τιμές αυτήν την εποχή αλλά το player (PLAY) δεν είναι 100% έτοιμο πιστεύω. Παρόλ' αυτά μπορείς να πάρεις το Platinum (138 GB) με 1300 ευρώ, μπορεί και λιγότερα. Η VSL, ΟΛΟ το πακέτο ανέρχετε περί τις 7,000 ευρώ και είναι... 700 GB +!!!!! Αλλα βέβαια δε χρειάζεσαι και τίποτα άλλο.

Ένας συνδιασμός θα ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή.

Για ελεκτρόνικα δε ξέρω το θεό μου. Komplete 5? Reason 5? Ξέρω 'γω...  ???

5. Ηχεία. Εδώ υπάρχει ένα θέμα καθώς στην κινηματογραφική μουσική θα θες μάλλον πιο flat response, ενώ στην ηλεκτρονική θα θές και ένα subwoofer που να σπάει... τζάμια... Άρα?

2 σετ από μόνιτορς? Δε ξέρω τι να σου πω.

Δε μπόρεσα να δω τι είπες για Genelec αλλα είναι σεβαστότατη μάρκα. Πάντως με τα χρήματα που έχεις χτύπαγες και 3-way systems. (που είναι σαφώς ανώτερα) αλλα κοιτάμε στην τάξη των... 4000 ευρώ τουλάχιστον. Αλλα και πάλι τα έχεις να τα χαλάσεις.

6. Για interface, πράγματι σε αυτά τα χρήματα μπορείς να πας προς apoggee, ή Lynx (aurora) που είναι πραγματικά επαγγελματικές λύσεις! $2000. Για Midi, οτιδήποτε θα σου κάνει την δουλειά νομίζω.

7. Μικρόφωνα δε ξερω σχεδόν τίποτα (τώρα τα κοιτάζε κι εγώ), αλλα φαντάζομαι ότι θα θες 2 ΠΟΛΥ καλά μικ. της τάξης των 1000 ευρώ και μετά κάποια άλλα πιο χαμηλης ποιότητας!

Στο κάτω κάτω, σε ένα χώρο 15 τμ, δε ξέρω πώς θα βάλεις τα πράγματα. Και που θα έχεις τα φανταστικά ADDA converters, Και απίστευτα μικρόφωνα, κλπ, την ησυχία που θα την βρεις; Ο Η/Υ θα κάνει κάποιο θόρυβο, και ακόμη και silenced να είναι με cooling systems κλπ, πάλι θα είσαι ΕΣΥ στον ίδιο χώρο. Και αφού θα θες να αφήσεις ουδέτερο το δικό σου χώρο για να μην επηρεάζεται η ακοή σου, θα προσπαθήσεις να κόψεις και το natural reverb του χώρου που είναι σχεδόν απαραίτητο για Live ηχογραφίσεις!

Δηλ, φαντάσου τα 15 τμ σου: Ένα κομπιούτερ ΝΑ! Κατι ηχειάρες τεράστειες και ένα subwoofer απο κάτω. Μεγάλω τραπέζι, κονσόλα, βιβλία, acoustic treatment... Που θα χωρέσει ο άμοιρος ο κιθαρίστας;

(υπερβάλω εδώ, οκ; Το καταλαβαίνω, απλά διογκώνω κάποια πράγματα αφού το κάνεις που το κάνεις το έξοδο).

8. Acoustic treatment. Μου φαίνεται ΠΟΛΥ πιο σημαντικό απο την ηχομόνωση. Φυσικά αν είσαι πανω στην Αλεξάνδρας, εεε... τα θέλεις όλα. Πάντως με τόσα χρήματα σε παίρνει να βάλεις κάποιον ειδικό μέσα, να του δώσεις 1000 ευρώ (ποσο ΚΑΘΑΡΑ ΤΥΧΑΙΟ, δε ξέρω πόσο κάνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα), και να σου πει τι θέλεις για το δωμάτιο. Μετά αλλά 2000 για να το κάνεις και είσαι εκεί που είσαι.

Επίσης, αφου θα το έχεις και (ημι) επαγγελματικά, κάποιος καναπές απο πίσω θα είναι πολύ στα υπέρ. Θα χρησιμέψει και για Bass trap οπότε διπλός ο ρόλος του. Θες οι πελάτες σου να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. ΝΑ ακούνε απίστευτα πράγματα στα ηχεία σου και μετα να πηγαίνουν σπίτι και αν δε τους αρέσει, τι να γίνει...! Να εντυπωσιάζει ο χώρος σου. Να έχεις την άνεση σου, τη "χλιδή" σου (αν και το αντιπαθώ προσωπικά)

9. Μη γελάσεις αλλα 8 ώρες σε καρέκλα ΙΚΕΑ θα σου βγει σε κακό. Το έχω κάνει και ακόμη κλαίω την πλάτη μου! Δώσε 500 ευρώ για μια ΚΑΛΗ επαγγελματική καρέκλα και έχε το κεφάλι σου ήσυχο. Το ίδιο και για ένα Mouse και ένα τραπέζι στο ύψος που το θές κλπ. Δε χρειάζεται να ξοδέψεις τρομερά χρήματα, απλά να το ψάξεις!

10. midi keyboard. Εκεί ότι νομίζεις. Αν παίζεις πιάνο, πάρε κάτι με 88 πλήκτρα, αλλιώς και μικρότερο δε χάθηκε ο κόσμος. Απλα να έχει αρκετά knobs για να κάνεις ότι γουστάρεις εσύ με τα ηλεκτρονικά σου.

11. Και τέλος, τράβα και στο Βασιλόπουλο για μια 6αδα μπύρες για μας που σε βοηθήσαμε και καλα...  :P :P (πλάκα κάνω, έτσι;)

Με τα παραπάνω, νομίζω ότι πας περι τις 20,000 ευρώ άρα σου μένει και άλλο άνοιγμα!

Κάτι άλλο (μιας και έχω χρόνο...): Έναρξη επαγγέλματος έχεις κάνει; Γιατί θα μπορούσες να σώσεις το ΦΠΑ γενικά. Και απο εδώ ΚΑΙ απο το εξωτερικό νομίζω (αν και δεν είμαι σίγουρος για τα Ελληνικα δεδομένα να πω την αλήθεια). Στο κάτω κάτω 19% είναι... Δεν είναι και λίγο...

Mη πέσεις στην παγίδα του να ωρίζεις το τι θα αγοράσεις σύμφωνα με τα 35.000 ευρώ που θέλεις/μπορείς να διαθέσεις. Προσωπικά το βρίσκω τεράστιο ποσό αν δεν σκοπεύεις να το δουλέψεις το studio για να σου δώσει κάποια λεφτά πίσω. Καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα μικρό daw, να το ξεζουμίξεις και να δεις τι ακριβώς ζητάς ποιες είναι οι πραγματικές απαιτήσεις σου και τι σου είναι περιτό πριν ξοδέψεις όλα αυτά τα λεφτά

Επίσης για να δουλέψεις με τέτοια μηχανήματα πρώτα πρέπει να φτιάξεις τον χώρο σου οπότε μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο μέχρι να γίνει σωστή μελέτη ακουστικής του χώρου, δε το συζητάμε κάν ;)

Mη πέσεις στην παγίδα του να ωρίζεις το τι θα αγοράσεις σύμφωνα με τα 35.000 ευρώ που θέλεις/μπορείς να διαθέσεις. Προσωπικά το βρίσκω τεράστιο ποσό αν δεν σκοπεύεις να το δουλέψεις το studio για να σου δώσει κάποια λεφτά πίσω. Καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα μικρό daw, να το ξεζουμίξεις και να δεις τι ακριβώς ζητάς ποιες είναι οι πραγματικές απαιτήσεις σου και τι σου είναι περιτό πριν ξοδέψεις όλα αυτά τα λεφτά

Επίσης για να δουλέψεις με τέτοια μηχανήματα πρώτα πρέπει να φτιάξεις τον χώρο σου οπότε μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο μέχρι να γίνει σωστή μελέτη ακουστικής του χώρου, δε το συζητάμε κάν ;)

Είχα διαβάσει πρίν ένα χρόνο ίσως και περισσότερο στο computer music για τα ένα απο τα αδέλφια γνωστά ως οι μυθικοι πρώην orbital που πούλησε το hardware του πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πήρε μόνο software και μάλιστα πάρα πολυ λίγα πράματα. Και γενικώς αυτή είναι η τάση στο επαγγελματικό κόσμο .  Οπότε είτε σκάσεις 35.000 είτε μερικά χιλιάρικα το αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει τόσο πολύ.

οπότε και συμφωνώ με τον flemail εκεί που αξίζει να τα σκάσεις είναι η ακουστική του χώρου.

www.myspace.com/thekilon

www.soundclick.com/kilon

Είχα διαβάσει πρίν ένα χρόνο ίσως και περισσότερο στο computer music για τα ένα απο τα αδέλφια γνωστά ως οι μυθικοι πρώην orbital που πούλησε το hardware του πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πήρε μόνο software και μάλιστα πάρα πολυ λίγα πράματα. Και γενικώς αυτή είναι η τάση στο επαγγελματικό κόσμο.

Καλά, αυτό απέχει πόρρω από το να είναι τάση.

Οπότε είτε σκάσεις 35.000 είτε μερικά χιλιάρικα το αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει τόσο πολύ.

Δηλαδή λες ότι αν αυτός ο άνθρωπος αγοράσει μετατροπείς Prism/DAD/Lavry/CraneSong/Apogee, μικρόφωνα Brauner/Neumann/Peluso/Wunder, synthesizers Andromeda/Minimoog/Prophet k.l.p., equalizers και compressors Manley/Neve/Avalon/Teletronix θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με κάποια soft-synths, soft-EQs, soft-οτιδήποτε?

Καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα μικρό daw, να το ξεζουμίξεις και να δεις τι ακριβώς ζητάς ποιες είναι οι πραγματικές απαιτήσεις σου και τι σου είναι περιτό πριν ξοδέψεις όλα αυτά τα λεφτά

Το έχει κάνει ήδη αυτό. Συμφωνώ όμως στα περί ακουστικής περιποίησης.

• Guru

Μου φάνηκε αυτονόητο για αυτό δεν είπα τίποτα...

ΑΠΟΣΒΕΣΗ! Αλλιώς γιατί να χαλάσεις ΤΟΣΑ χρήματα;

Όσον αφορά τους orbital: Ότι πληρώνεις παίρνεις! Ισχύει στο κρέας, ισχύει στο αυτοκίνητο, ισχύει και στη μουσική. ΜΕ εξερέσεις φυσικά! Αλλά μου φαίνεται απίστευτο να δεχτώ ότι το studio που δουλεύει ο Trenor (ΝΙΝ) θα μπορούσε να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα στο... δικό μου χώρο!  ;D

Καλά, αυτό απέχει πόρρω από το να είναι τάση.

Δηλαδή λες ότι αν αυτός ο άνθρωπος αγοράσει μετατροπείς Prism/DAD/Lavry/CraneSong/Apogee, μικρόφωνα Brauner/Neumann/Peluso/Wunder, synthesizers Andromeda/Minimoog/Prophet k.l.p., equalizers και compressors Manley/Neve/Avalon/Teletronix θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με κάποια soft-synths, soft-EQs, soft-οτιδήποτε?

Το έχει κάνει ήδη αυτό. Συμφωνώ όμως στα περί ακουστικής περιποίησης.

ναι αυτή είναι η άποψη μου ....

συμφωνώ ότι κάποια πολύ ακριβό hardware μπορεί να βγάλει περισσότερο ποιότητα απο ένα software αλλά η διαφορά στην τιμή δεν δικαιολογεί αυτήν την ποιότητα για κάποιον home musician. Εξάλλου μόνο λίγες δεν είναι οι περιπτώσεις επαγγελματιών που τα κατάφεραν με μινιμαλ setup. Με λίγα λόγια κάτι που κοστίζει 10 ίσως και 100 φορές πιο πολύ απο ένα software δεν αποδίδει 10 έως 100 φορές καλύτερα. Πολλές φορές η διαφορά δεν είναι πάνω απο ένα 20%. Τώρα αν το χρήμα δεν σε αποσχολεί και έχει την απόλυτη απαίτηση για κορυφαία ποιότητα , τότε αναγκαστικά θα κάνεις τέτοιες αγορές αν και το προτιμότερο θα ήταν να πας σε ένα studio που θα ξέρουν να σου βγάλουν και αυτήν την παραπάνω ποιότητα. Το τί γίνεται όμως σε ένα επαγγελματικό στούντιο είναι μια άλλη ιστορία που ξευφεύγει τα όρια της μουσικής. 

Το θέμα είναι πάντα στο τέλος τί είναι αυτό που ακούγεται μέσα απο την μίξη και είναι παρατηρήσιμο για τον μέσο ακροατή.

www.myspace.com/thekilon

www.soundclick.com/kilon

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου