Προς το περιεχόμενο

Monitors: Horizontally Vs vertically

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Guru

.....καλά όταν λέω κουνιέται, εννοώ ελαφρά το κεφάλι ;D ;D ;D και όχι να τρέχει πάνω κάτω....εκτός αν δεθείς στο κάθισμα ;D ;D ;D ;D

anyway, σε ότι αφορά την πιο "ανοιχτή" αίσθηση , θα συμφωνήσω εν μέρη , απλά (αποψη μου είναι) ότι δεν είναι και αντικειμενική αίσθηση.....

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ πιθανό να είναι έτσι φίλε nikodemos.

Ίσως αυτό το πιο "εντυπωσιακό" άνοιγμα να είναι παραπλανητικό. 

Θα το ψάξω πιο ενδελεχώς κάποια στιγμή γιατί με ενδιαφέρει να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.

Αν βρω κάτι πιο διαφωτιστικό, θα το παραθέσω.

Υ.Γ. Εγώ πάντως τα ηχεία μου (Genelec 8030) τα έχω σε κατακόρυφη θέση (όπως προτείνει ο κατασκευαστής). Αντίθετα, στο στούντιο με το οποίο συνεργάζομαι, έχουμε τα Genelec 1031 σε οριζόντια θέση, ενώ κάποια audio performance κατακόρυφα.

Τι να πει κανείς;

Μπορεί να είναι και σε ένα βαθμό θέμα γούστου και συνήθειας.

Από την εμπειρία μου στα μονιτορς και από τις οδηγίες των κατασκευαστών των μοντέλων που ως τωρα πέρασαν από τα χέρια μου μάλλον είναι καλύτερα να ταέχει κανείς πλαγιαστά. Ειδικά η Genelec προτείνει επιλογή κατά το δοούν του αγοραστή, με μόνη υποσημείωση να γυρίσει κανείς τα τουίτερ κατά 90 μοίρες (επλίζω να μην το προτείνει μόνο και μόνο για να διαβαζεται ανετότερα το logo της εταιρίας).... ;) 

(επλίζω να μην το προτείνει μόνο και μόνο για να διαβαζεται ανετότερα το logo της εταιρίας).... ;) 

Kι ομως γι' αυτο το προτεινουν. ;D ;D ;D

Αλλωστε τι διαφορα να κανει το στρογγυλλο tweeter αν γυριστει 90 μοιρες :P

Πιθανότατα η οριζόντια διασπορά του tweeter είναι σε άλλες μοίρες από ότι η κάθετη, έτσι γυρνώντας το ηχείο επαναφέρεις την οριζόντια διασπορά στις σωστές μοίρες. ;)

• Guru

Στα Genelec αυτό που μετακινήται - περιστρέφεται είναι το κάλυμα του  tweeter - wave guide, το οποίο όπως λέει και το όνομα του, και πολύ σωστά περιέγραψε ο haryy καθορίζει την διασπορά των ηχητικών κυμμάτων. Το ότι κάποιοι κατασκευαστές έχουν προβλέψει και κάποια λύση για την οριζόντια τοποθέτηση δεν την καθιστά και σωστή επιλογή....πολλές φορές είναι απλά αναγκαστική, πχ όταν υπάρχουν main monitors στον ίδιο νοητό άξονα σε σχέση με την θέση ακρόασης.

Και κάτι ακόμα.....μπορεί η "αίσθηση", το γούστο, οι συνθήκες κλπ να είναι  υποκειμενικοί παράγωντες, ο τρόπος λειτουργίας όμως ενός ηχείου καθορίζεται (δυστυχώς) από αντικειμενικούς φυσικούς νόμους , κανόνες και τεχνικά χαρακτηριστικά......και σε ότι αφορά τα nearfield ηχεία 2 δρόμων - 2 μεγαφώνων  η πιο σωστή επιλογή είναι η τοποθέτηση και των 2 μεγαφώνων στον ίδιο κάθετο άξονα σε σχέση με τα αυτιά μας ( θέση ακρόασης )για τους λόγους που περιέγραψα παραπάνω (ίσως όχι και τόσο καλά ::))

check my website
https://www.mixingnik.com

Παραθέτω σχετικό link: http://www.genelec.com/faq/acoustical/monitor-positioning/

Παρόλα αυτά κατεβάστε και αυτό το pdf http://www.genelec.com/technical-documents/acoustic-axis/

Αναφέρει ότι κάποια monitors μπορούν να τοποθετηθούν μόνο κάθετα, άλλα μόνο οριζόντια και άλλα είτε κάθετα είτε οριζόντια.

Οπότε το συμπέρασμα που βγάζω είναι: κάνουμε αυτό που λέει ο κατασκευαστής.

Για να το προτείνει, κάτι πρέπει να ξέρει.

• Guru

Οπότε το συμπέρασμα που βγάζω είναι: κάνουμε αυτό που λέει ο κατασκευαστής.

Για να το προτείνει, κάτι πρέπει να ξέρει.

Σόρρυ για το μικρό μήνυμα, αλλά ΦΥΣΙΚΑ!

Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με ηχεία άνω των... 1000 ευρώ, ας πούμε, είναι πολύ λογικό η κάθε κίνηση να εππηρεάζει, άρα, κάνουμε ότι μας λέει ο κατασκευαστής! (τώρα γιατι το επαναλαμβάνω αυτό που είπε ο Παναγιώτης, δε ξέρω... ίσως γιατι με φαίνεται αυτονόητο;;;... Δε ξέρω...)

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου