Προς το περιεχόμενο

MIDI και απορίες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω ένα Yamaha P-85 το οποίο έχει MIDI OUT. Αν αγοράσω μια καλή κάρτα ήχου MIDI και συνδέσω το Yamaha P85 στον υπολογιστή θα μπορέσω να ακούσω ποιον ήχο;

Τον ήχο του Keyboard από τη Yamaha ή τους ήχους που έχει πάνω η κάρτα ή software (VST);

Υπάρχει κάπου να διαβάσω τα βασικά για τα MIDI;

Ευχαριστώ

Yamaha Digital Piano P-85

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 22
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Σε αυτην την περιπτωση θα ελεγχεις το software της υποθεσης. Ο ηχος του ΥΑΜΑΗΑ ακουγεται μονο απο το line out

το site που εδωσε ο pkole είναι πολυ καλο

Ωραίο το site ευχαριστώ αλλά κάτι δε μ' άρεσε.

Λέει στέλνει ON και OFF. Εγώ όμως οταν παίζω πιάνο έχω διαφορετικό επίπεδο που πατάω το πλήκτρο και ανάλογα αναπαράγεται η ένταση του ήχου. Κάτι τέτοιο γίνεται και στο MIDI; Ή είναι flat;

• Guru

George,

Το midi, είναι πληροφορία, όχι ήχος! οκ ως εδώ; Και για αυτό είναι τοσο μικρή η χωρητικότητα που πιάνει... κλπ...

Τώρα, αυτη η πληροφορία έχει 127 διαφορετικά στοιχεία, το καθένα απ' τα οποία, παίρνει τιμές απο 0 εώς... 127 ;)

Τα στοιχεία στα αγγλικά ονομάζονται controllers (CC). Και αριθμούνται απο το... 1 εώς το 127... Κάποια είναι συγκερκιμένα. Το...  CC1, πχ, είναι το velocity. To 07 είναι η ένταση, το 11 είναι το expression, το 64 το sustain (του πιάνου), κλπ. Κάποια δεν έχουν προετοιμασμένο ρόλο, και παραμένουν κενά για το χρήστη να τα ορίσει.

Τα άλλα στοιχεία που περιέχει το midi, είναι το ποια νότα είναι (!), το πότε ξεκινάει (midi event ON), πότε τελειώνει (midi event OFF).

Γενικά απ'τα πιο συμαντικά είναι το velocity, δηλ, το πόσο δυνατά χτυπας το πλήκτρο του... keyboard, ή ποσο δυνατά χτυπας τη χορδή, ή το... οργανό σου τελος πάντων! Αυτό μεταφράζεται σε... ένα είδος έντασης, καθώς στα Ελληνικά ζητάμε απ'τον πιανίστα να παίζει πιο "δυνατά" ή πιο "σιγά".

Απο μόνο του το midi, που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ήχοι, το επαναλαμβάνω, αλλα δανείζονται τους ήχους απο την κάρτα σου, αν δε χρησιμοποιείσεις κάποιο συνθ ή κάποιο σάμπλερ, παίζει μόνο με την ένταση.

ΑΝ ΟΜΩΣ, πάρει ένα ωραία σαμπλαρισμένο πιάνο, τότε συμβαίνει το εξείς:

Για να φτιαχτεί το πιάνο, πήραν έναν άμοιρο πιανίστα και του είπαν: "χτύπα σιγά, πολύ σιγά, τη νότα... Λα (πχ.)", μετά του είπαν πιό δυνατά, και πιο δυνατά, κλπ. Αφου το κάνανε για όλες τις νότες, μετά κάνανε mapping ("χαρτογραφίσανε"), όλα αυτά τα ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, πια, και είπαν στο πρόγραμμα (το sampler). "Όταν ο πληκτράς θα πατάει το Λα, πολύ πολυ σιγά θα παίζεις αυτο το αρχείο (το Apianisimo.WAV πχ), όταν θα παίζει το ίδιο Λα, πιο δυνατά θα παίζεις το Amezzopiano.WAV, και όταν παίζει πολύ δυνατα θα παίζεις το Α8aksipnisounoigeitones.WAV".

Συνεπώς, ανάλογα με το πως παίζεις, όχι μόνο αλλάζει η ένταση αλλά και ο "τύπος" παιξίματος, αν με καταλαβαίνεις.

:)

Ναι το κανει και το MIDI. Είναι η εντολή velocity, αλλα προσεξε γιατί δεν υπάρχει σε όλα τα keyboards! Aν το Yamaha σου το κανει, θα μπορεσει να στείλει και velocity εντολες στο Pc

Νίκολα,

ευχαριστώ πολύ για την ωραία σου εξήγηση. Έχω καταλάβει εξ αρχής ότι το πιάνο μου είναι άπειρα μικρά WAV από κανονικό πιάνο. Έχω διαβάσει και στο site της Yamaha για το πως ηχογραφούνται και τι τεχνολογία χρησιμοποιούνε (dynamic stereo) καθώς και πως πετυχένουν το velocity (είτε δυναμικά σε ένα sampling είτε με 3 προηχογραφημένα layers στα ακριβότερα μοντέλα).

Κατά βάθος ήξερα ότι το MIDI είναι μόνο pure data χωρίς ήχο μέσα αλλά μέσα μου ήθελα μια ελπίδα να έχω αυτό τον ωραίο ήχο και  στο PC μου χωρίς Line out. Δε πειράζει όμως, θα βρω ένα ωραίο VST software και θα έχω όμορφο πιάνο και με midi. Το μόνο που μου λείπει είναι μια καλή κάρτα MIDI.

Να ρωτήσω εδώ τι κάρτα προτίνετε ή να ανοίξω νέο thread;

Ευχαριστώ guys! Είστε super!

Κατά βάθος ήξερα ότι το MIDI είναι μόνο pure data χωρίς ήχο μέσα αλλά μέσα μου ήθελα μια ελπίδα να έχω αυτό τον ωραίο ήχο και  στο PC μου χωρίς Line out.

Έχε κατά νου ότι ακόμη και ένα μέτριο "πιάνο" στο pc, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 100 φορές καλύτερο από εκείνο που έχεις.

;)

Mea Culpa

• Guru

Να ρωτήσω εδώ τι κάρτα προτίνετε ή να ανοίξω νέο thread;

εεε..

Αφού το ρώτησες ήδη... ;) Ας δούμε τώρα...

Θα κάνω κι εγώ τις ερωτήσεις μου, όμως, γιατί στα τυφλά δε γίνεται τίποτα!

1. Τι μουσική παίζεις; Εγώ είμαι, μάλλον του κλασσικού πιο πολύ. Αν παίζεις άλλο είδος, μπορεί τα πιάνα (VST) που θα προτείνω να μην σου κάνουν εσένα.

2. Τι Η/Υ έχεις; Ποιά είναι τα specifications? Θα αντέξει το τάδε, και το τάδε, κλπ; Ή θα κρασάρει για κάποιο παράξενο λόγο (Microsoft problems πχ...)

3. PC ή Μac? Φαντάζομαι Pc. Windows XP ή Windows Vista?

Αυτά.

Τώρα.

Για να κάνεις ηχογράφηση τον εαυτό σου να παίζει το Yamaha σου, θες τελικά 2-3 τρία πράγματα. Θες το Yamaha (σώπα....  :P), ένα καλώδιο midi, το οποίο μπορεί να μπαίνει σε USB μάλιστα, άρα να μην έχεις κάρτα midi (αλλά δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω τέτοιο πράγμα, μία κάρτα, και ένα sequencer. Αυτα είναι τα απαραίτητα! Τώρα προφανώς θα καλοπίσεις τον ήχο σου με κάποιο VST, αλλά η πληροφορία ήδη θα υπάρχει στον Η/Υ σου με τα παραπάνω.

Yamaha και το καλώδιο, τα ξέρεις.

Είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορείς να συνδέσεις Midi με USB, και άρα τα πράγματα γίνονται πιο έυκολα, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος για το αν το YAmaha σου το κάνει αυτό... Πρέπει να ρωτήσεις λίγο τα μαγαζία για αυτό.

Τώρα, σχετικά με κάρτα, υπάρχουν πολλες επιλογές, που και πάλι έχουν να κάνουν με το πόσο καλά θες τα πράγματα. Υπάρχουν κάρτες με 500 ευρώ και με 200 ευρώ και με 2000 ευρώ. Οι διαφορές μεταξύ τους αρκετές. Το πόσες εισόδους (Inputs) και εξόδους (outputs) έχουν, το αν έχουν preamps (για τα μικρόφωνα), αν έχουν phantom power (για τα πυκνωτικά μικρόφωνα), κλπ. Το άλλο πολύ συμαντικό είναι το τι ποιότητα AD and DA converters έχουν. Α=Analogue, D=Digital. To σημα που μπορεί να πιάνει ένα μικρόφωνο είναι αναλογικό. Για να το παίξει ο Η/Υ σου, πρέπει να μετατραπεί σε ψηφιακό. Άρα AD. Μετά αφού τελειώσεις, αυτό που βγάζει ο Η/Υ σου είναι ψηφιακό σήμα, αλλά για να το ακούσεις πρέπει να ξαναγίνει αναλογικό (για τα ηχεία σου). Άρα DA. Γενικά μη νομίζεις ότι αν πάρεις μια φτηνή κάρτα θα ακούς "άσχημο" ήχο, έτσι; Οι διαφορές είναι αρκετά μικρές και για να τις ακούσεις πρέπει και τα ηχεία σου να είναι αντίστοιχα, και τα αυτία σου να έχουν την εμπειρία, κλπ. Άπλά πληροφοριακά τα λέω.

Ενδεικτικά, M-audi και Emu κάνουν φτηνές κάρτες, με λίγα προβλήματα, που έχουν και midi in, και Ι/Ο, ακόμη και εισόδους για μικρόφωνα.

http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?sw=emu&x=0&y=0

http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?sw=maudio&x=0&y=0

Ενδεικτικά πάντα... :)

Μετά σειρά έχει το sequencer. Για να πάρεις το midi θέλεις ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, δε μπορείς να ανοίξεις το... word και να του πεις "παίξε εσύ μουσική"! Μέσω του sequencer θα κάνεις ότι μουσικό είναι να κάνεις στον Η/Υ σου. Αυτό θα φορτώσει τους ήχους (μέσω VST πρωτοκόλου), εκεί θα βάλει τα εφέ σου, θα διορθώσεις νότες, και τελικά θα κάνεις τη μουσική σου WAV ή mp3 για να την ακούσουμε.

Επιλογές ξεκινάνε απο αρκετά φτηνες, εώς αρκετά ακριβές (μ'αρέσει που λέω τα αυτονόητα). Οι διαφορές πολλές, αλλά είναι πιο πολύ θέμα γούστου, παρά θέμα αντικειμενικών διαφορώς...

http://www.reaper.fm/ (Τσάμπα, shareware, πρόγραμμα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ για τα λεφτά του ;) Πολλές δυνατότες και το προτείνω ανεπιφύλακτα για πρώτη δοκιμή)

http://audacity.sourceforge.net/ (νομίζω ότι δεν έχει MIDI αλλά ας το αναφέρω. Τσάμπα και πάλι, αρκετά καλό wave editor (ήχου δηλ.)

http://www.steinberg.net/24_1.html (το σπίτι του Cubase Και του Nuendo. το Nuendo είναι το ακριβό αδερφάκι του Cubase και αν δεν έχεις ανάγκη τα πανάκριβα χαρακτηριστικά, τα 1500 ευρώ που κοστίζει μη τα δώσεις φυσικά. Και πειρατικό να το πάρεις, ας πούμε, πάλι δε το χρειάζεσαι. Αν κάνεις μουσική για κάποια ταινία, οκ, αλλά τότε θα έχεις τα χρήματα;) Μικρή έκδοση του Cubase είναι η studio 4 και η κανονική είναι η 4. Ειναι απο τις ακριβότερες επιλογές και απο τις πιο διαδεδομένες, επίσης. Το κακό; ΔΕΝ ΕΧΕΙ trial version, άρα ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ να το δοκιμάσεις πριν να το αγοράσεις (try before buy). :(

http://www.cakewalk.com/ (το σπιτάκι του SONAR, πολύ καλό επίσης, με άπειρες δυνατότητες (όπως όλα άλλωστε) και αρκετά πιο φτηνό. Διάφορες επιλογές για το πιο πακέτο να πάρεις και trial version (αν θυμάμαι καλά)).

http://www.sonycreativesoftware.com/acidpro (Το acid pro της SONY. Δεν το ξέρω, να πω την αλήθεια, αλλά δε φαίνεται άσχημο. Δε ξέρω επίσης αν είναι μόνο για PC ή μόνο για Mac, ή και για τα δύο... Αλλά έχει trial version, άρα δοκιμασέ του ;))

http://www.propellerheads.se/ (Reason)

http://www.flstudio.com/ (Fl Studio (Frutiy Loops = FL)

Logic, Pro tools, Digital Performer (DP), είναι για Mac, άρα δεν τα ξέρω, χρησιμοποιώ PC. Αν θες κάνε google, και βρες πληροφορίες για αυτά.

Τελικά θα χρειαστείς και ήχους πιάνου, έτσι; Μπορεί και άλλους ήχους;

Για σολο πιάνο, πολύ καλά, όλα τους:

www.pianoteq.com

www.truepianos.com

www.garritan.com (the new Garritan Steinway).

www.soundsonline.com (the new QL Pianos, of 260 GB (!!!!!!!!!!))

http://www.synthogy.com/ (The slightly older Ivory, which is very very good)

και σίγουρα ξεχνάω κάποια.

Τα δύο πρώτα είναι προγράμματα (modules) όχι samplers, δεν έχουν ήχους μέσα. Είναι πρακτικά synths, αλλά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ σε αυτό που κάνουν! Το pianoteq, πχ είναι 16 ΜΒ, ενώ το πιάνο του Garritan μπορεί να φτάσει τα 55 GB (55.000 MB!!!). Χρηματικά, τα πιο πολλά παίζουν στα... 200 ευρώ πάνω κάτω.

Επισκέψου τις σελίδες που σου έδωσα και ακουσε τι παίζει, να δεις τι σου αρέσει σαν ήχος. Κάποιοι έχουν και demo versions, άλλοι, όχι. Δες και τη specs πρέπει να έχει ο Η/Υ σου, και πες μας! :)

Αυτά... :)

EDIT: Αυτά είναι. Σε ρωτάνε απο που να πάρεις τσιγάρα και τους απαντάς για το πρόβλημα της ιδιοκατοίκησης στη Βούλα να πούμε... Μπράβο μου...  :-[

Έχε κατά νου ότι ακόμη και ένα μέτριο "πιάνο" στο pc, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 100 φορές καλύτερο από εκείνο που έχεις.

;)

Γιατί να ναι 100 φορές καλύτερο; Εξήγησε μου σε παρακαλώ.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου