Προς το περιεχόμενο

Σκληροί δίσκοι και αύξηση επιδόσεων σε προγράμματα μουσικής τεχνολο

papaki23

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξεκινώντας με την όχι πιο καινοφανή διαπίστωση πως όλες οι μουσικές εφαρμογές είναι ικανές να "γονατίσουν" ακόμη και τον ικανότερο σύγχρονο επεξεργαστή και πως συνεχώς αναζητούμε μεθόδους τα μηχανήματά μας να φανούν λιγότερα ανεπαρκή θα ήθελα να θίξουμε το θέμα που έχει άμεση συνάφεια και με τον αριθμό, την ταχύτητα και τον όγκο των σκληρών δίσκων που διαθέτουμε στον υπολογιστή μας προς αυτό το σκοπό.

Επίσης σε ένα υποτιθέμενο σενάριο ενός μηχανήματος με τρεις HD's που θα τοποθετούσατε το λειτουργικό, τα αρχεία των projects σας και πού τα VST's instruments;Θα υπήρχαν διαφορές στην απόδοση του μηχανήματος και τι προτείνετε σχετικα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 37
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα τοποθετούσα το λειτουργικό μόνο του (σαν τον ψωριάρη) σε ένα δίσκο.

Επίσης αν είχα πολλούς δίσκους θα σκεφτόμουν σοβαρά και το raid σαν μέθοδο αύξησης ταχύτητας.

LEGO people live in houses made of their own flesh.

Παλιά είχα κάνει ένα stress test σε έναν ΑΤΑ100 δίσκο όπου τον έβαλα να κάνει αναπαραγωγή σε 128 audio κανάλια.

Το disk meter στο cubase πήγε 50%, οπότε βλέπεις ότι οι σημερινοί sataII δίσκοι είναι εξωπραγματικοί.

Απλώς οι μόνες προφυλάξεις που μπορείς να πάρεις είναι να έχεις ξεχωριστό δίσκο για το audio και αν παίζεις πολύ με sampler άντε να βάλεις και άλλον ένα δίσκο και για τα samples.

Τέλος, μπορείς να απενεργοποιήσεις και το page file αφού αν έχεις XP και πάνω από 1gb ram, δεν χρειάζεται.

Πέρα από αυτό, δεν είναι ανάγκη να κάνεις κάτι άλλο.

Οπότε 2-3 δίσκοι (όχι raid κατά την γνώμη μου γιατί κάνεις πιο πολύπλοκο το σύστημά σου χωρίς λόγο και δυσκολεύεις το troubleshooting) στις 7200 στροφές και γύρω στα 160gb χωρητικότητα έκαστος αν μιλάμε μόνο για audio χρήση. Αλλιώς πας άνετα στα 500gb με κάποια παραπάνω επιβάρυνση.

Παλιά είχα κάνει ένα stress test σε έναν ΑΤΑ100 δίσκο όπου τον έβαλα να κάνει αναπαραγωγή σε 128 audio κανάλια.

Το disk meter στο cubase πήγε 50%, οπότε βλέπεις ότι οι σημερινοί sataII δίσκοι είναι εξωπραγματικοί ...

... Οπότε 2-3 δίσκοι (όχι raid κατά την γνώμη μου γιατί κάνεις πιο πολύπλοκο το σύστημά σου χωρίς λόγο και δυσκολεύεις το troubleshooting) ...

Επίσης σημαντικοί παράγοντες είναι η δειγματοληψία των καναλιών (128 κανάλια με 32 bits και 96 kHz δεν τα αντέχει ένας Pata δίσκος)

και κυρίως πόσο η αναπαραγωγή αυτή επιβαρύνει τον επεξεργαστή ... και στις παραπάνω 2 περιπτώσεις το RAID-0 είναι μονόδρομος για σοβαρές Audio εφαρμογές ...  ::)

Troubleshooting ? Σε συστοιχία RAID ? Και είναι δυσκολότερη από έναν σκληρό ?  :o ...

(Μάλλον δεν έχεις δουλέψει RAID ποτέ ...  ::) )

Σε ΟΛΕΣ τις ΣΟΒΑΡΕΣ Audio εφαρμογές, το RAID-0 είναι μονόδρομος ... ;)

Η δική μου άποψη είναι : 5 δίσκοι, όλοι όσο πιο γρήγοροι γίνεται, 2 συστοιχίες RAID-0 (μία για τις audio ροές, μία για τα samples) και στον πέμπτο τα λειτουργικά και οι λοιπές εφαρμογές ... ;)

/nEwBiE  8)

Πέτροc

Δεν δουλεύω με raid α) για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, β) γιατί δεν χρειάζεται. Οι μη-σοβαρές παραγωγές μου που πάνε μέχρι 35-40 κανάλια στα 24bit 48kHz δεν ανησυχούν καν το disk meter, γ) για να γλιτώσω άσκοπα έξοδα αφού δεν διαθέτω τη ματαιοδοξία "γράφω στα 500bit με 120κανάλια γιατί τόσα απαιτούνται για να χαρακτηριστώ σοβαρός επαγγελματίας"

Με την έννοια "δυσκολεύεις το troubleshooting" εννοούσα ότι αν κάτι πάει στραβά στο κομπιούτερ, θα πρέπει να τσεκάρεις ΚΑΙ το raid controller σου ως πιθανή αιτία του προβλήματος, γιατί είναι ευρέως γνωστό ότι το raid δεν λύνει μόνο προβλήματα αλλά δημιουργεί κιόλας αν έχεις ακούσει.

Υγ. Μιλάμε πάντα για προσωπικό audio computer σπιτιού και project studio. Αν μιλάμε για server π.χ ή όπου αλλού η ασφάλεια δεδομένων είναι το πρώτο ζητούμενο, τότε αλλάζει το πράγμα

Newbie, αν θέλεις απάντησε και στο ερώτημα, αν είχες τρεις δίσκους που ο πρώτος ήταν σε παρτίσιον και το πρώτο από αυτά είχε τα windows,πως θα έκανες την υπόλοιπη κατανομή;(sonar,audio files,vst instruments)

Newbie, αν θέλεις απάντησε και στο ερώτημα, αν είχες τρεις δίσκους που ο πρώτος ήταν σε παρτίσιον και το πρώτο από αυτά είχε τα windows,πως θα έκανες την υπόλοιπη κατανομή;(sonar,audio files,vst instruments)

Η δική μου συμβουλή είναι να μην κάνεις partitions στους σκληρούς σου, δε μου βγήκε σε καλό όσες φορές θέλησα να κάνω σοβαρή δουλειά σε partitioned HDD.

Το πλάνο "ένας σκληρός για κάθε κατηγορία αρχείων" είναι απλό και αποδοτικό και καλύπτει άνετα όσους παίζουν μέσα στα πλαίσια ενός home studio.

Τα επαγγελματικά studios νομίζω ότι δεν θα έχουν πρόβλημα να τα σκάσουν για πολλούς σκληρούς και καλά raid controllers ώστε να φτιάξουν ένα πιο εξεζητημένο σύστημα με σκληρούς σε raid.

Αλλά ας μην υπερβάλλουμε, δεν είναι εντελώς απαραίτητο να κάνουμε raid αν πρόκειται να σηκώνουμε γύρω στα 30-40 κανάλια. Καλό ναι, απαραίτητο όχι.

Yes it is!!!

Φίλτατε papaki23, εφόσον με περιορίζεις σε 3 δίσκους, εγώ θα έβαζα σίγουρα τα windows στον πρώτο, και με τους υπόλοιπους 2 θα έφτιαχνα μια συστοιχία raid-0 και θα έβαζα τα audio files. Τώρα, σχετικά με τα VSTi's, αν χρησιμοποιούν πολλά δείγματα και Disk Streaming, μάλλον θα έκανα 2η partition στους raid δίσκους ... αν όχι, θα τους δούλευα από partition του 1ου ... (ή και από τον 1ο).

Φίλτατε haryy, ο καθένας μας δουλεύει όπως θέλει και βέβαια ούτε λογαριασμό δίνει, ούτε οι δουλειές του κρίνονται εδώ μέσα ως "σοβαρές" ή μη ... (κι αν δόθηκε η εντύπωση τέτοιας κριτικής από το προηγούμενο post μου μάλλον οφείλεται σε παρανόηση ... :-\)

Το να μη δουλεύεις με raid για τους δικούς σου λόγους είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό ... Όμως δεν μπορείς να παραβλέψεις ότι η χρήση του raid αυξάνει κατά 80% την απόδοση των σκληρών (διαμεταγωγή δεδομένων), μειώνει την "κούραση" του επεξεργαστή - έχεις διαθέσιμη ισχύ για να τη χρησιμοποιήσεις αλλού - και δεν ταλαιπωρεί τους σκληρούς (καλύτερη και κυρίως αθόρυβη λειτουργία- προσωπική εκτίμηση) ... Σίγουρα το Raid δεν είναι πανάκεια ... απλά εμένα μου κάνει  8)

http://www.soundonsound.com/sos/jul05/articles/pcmusician.htm

http://blogs.zdnet.com/Ou/?p=484&page=3

http://www.tbreak.com/reviews/printpage.php?id=291

Παρεπιπτόντως, Έχω φίλους οι οποίοι μιξάρουν σε 16/44 (παρόλο που μπορούν να ανέβουν) με το σκεπτικό ότι "αφού στο τέλος στα 16/44 θα καταλήξω γιατί να παιδεύομαι ? και να ταλαιπωρώ και τον υπολογιστή ?" ... και όσο κι αν τους εξηγώ ότι η μεγαλύτερη λεπτομέρεια στον ήχο είναι προφανές όφελος, και υπάρχουν και πολλά διαδικτυακά άρθρα που το τεκμηριώνουν, αυτοί δεν αλλάζουν ... το θεωρούν περιττή πολυτέλεια ...  ::)

/nEwBiE  8)

Πέτροc

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα..

Θέλει πάντως λίγη κουβέντα το πράγμα.

Είναι φανερό ότι με raid0 διπλασιάζεται η απόδοση στο trackcount.

Η λογική λέει όμως πως υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα.

1) Η Cpu πρέπει να επιβαρύνεται γιατί έχει στο "κεφάλι" της και τον raid controller. Μπορείς να μου δείξεις κάποια στοιχεία αν έχεις πρόχειρα ότι η χρήση raid 0 "ξαλαφρώνει" τη Cpu σε σχέση με  την χρήση IDE/SATA controller?

2) Αυξάνεται η θερμοκρασία στο κουτί λόγω χρήσης επιπλέον δίσκου.

3) Aυξάνεται ο θόρυβος γιατί για αρκετό χρονικό διάστημα δουλεύουν 2 κεφαλές και όχι 1.

4) Mεγαλώνει ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων γιατί η παρουσία και μόνο του 2ου δίσκου μεγαλώνει την πιθανότητα να χαλάσει κάποιος από τους 2 προκαλώντας έτσι την απώλεια τους.

Το θέμα όμως είναι ότι για να προχωρήσεις σε τέτοιο setup θα πρέπει να έχεις δει ποιο είναι το όριο που σου δίνει ένας single sataII δίσκος.

Έχεις δηλ. κάποιο στοιχείο που να λέει π.χ. ότι αν πας να αναπαράγεις 50 κανάλια στα 32Bit 96kHz o δίσκος "γονατίζει", σου κάνει drop-outs ή οτιδήποτε άλλο?

Υγ. Αυτό μου δίνει και την αφορμή να δοκιμάσω τα όρια του 500άρι seagate που έχω για audio και θα σας πω. Θα τον δοκιμάσω με 24bit 96Khz και θα σας πω τι γίνεται..

Συμφωνώ οριζοντίως και καθέτως ότι τα partitions είναι άχρηστα και περισσότερο επιβαρύνουν παρά ωφελούν.

1) Απ'τη στιγμή που υπάρχει RAID controller το CPU δεν επιβαρύνεται μιας και αυτή τη δουλειά κάνει ο controller. Αν έχεις software RAID (mirroring στην ουσία) είναι άλλη υπόθεση.

2) Η όποια αύξηση θερμοκρασίας δεν θα επηρεάσει τις επιδόσεις των προγραμμάτων που τρέχουν και αντιμετωπίζεται εύκολα με την επιλογή του κατάλληλου κουτιού και του καλού εξαερισμού.

3) Όσον αφορά το θόρυβο, αν έχεις σκληρούς που από μόνοι τους είναι αρκετά ήσυχοι τότε δεν έχεις πρόβλημα με 2 μαζί. Αν πάλι έχεις κάποιον που από μόνος του σου σπάει τα νεύρα με το τικ-τακ του τότε σίγουρα 2 μαζί θα σου σπάνε τα νεύρα. Δεν θα επηράσουν όμως την εφαρμογή σου και πάλι.

4)Απ'τη στιγμή που κάποιος θέλει να λέει ότι δουλεύει σωστά και επαγγελματικά ακολουθεί τη ρήση "Jesus Saves". Και mirroring να κάνεις, χωρίς backup σε εξωτερικό σκληρό τον οποίο κρατάς μακριά απ'το pc που δουλεύεις απλά βρίσκεσαι σε countdown μέχρι την κακιά εκείνη ώρα που πάντα ξεπροβάλει τη χειρότερη στιγμή. Οπότε με RAID 0 και τακτικά backup είσαι κομπλέ.

ΙΜΗΟ πρώτα πρέπει κανείς να σιγουρεύεται ότι ΟΛΟΣ ο υπολογιστής (hard/software) είναι σεταρισμένος σωστά (και να καταλαβαίνει γιατί είναι σεταρισμένος σωστά) πρωτού επιχειρήσει να δοκιμάσει πρακτικά και επί της ουσίας την επίδραση των σκληρών δίσκων στη μουσική εφαρμογή του (αν τίθεται και τέτοιο θέμα κιόλας ανάλογα με το εκάστοτε hardware setup).

*είναι κοινό μυστικό ότι αν δεν έχεις έρθει σε Μπυροποσία, τρως πολλά Ραντάιμ Έρρο  ;D ;D

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου