Προς το περιεχόμενο

Τα όρια ευθύνης του καλλιτέχνη

trolley

Προτεινόμενες αναρτήσεις

μου λες οτι εχεις φαει ξυλο πολλες φορες εξαιτιας των γκαζακηδων, προφανως απο την αστυνομια εννοεις, και σου λεω πως ειναι κατι αντιστοιχο οπως στη γερμανικη κατοχη τα αντιποινα των γερμανων δε στρεφοντουσαν εναντιον μονο των ανταρτων αλλα οποιουδηποτε μπορουσαν να φτασουν ετσι και τωρα στρεφονται σε σενα που μπορουν αγγιξουν.

και προσθετω οτι τοτε κανεις(εκτος των δοσιλογων) δε στρεφοταν εναντιον των ανταρτων κι ας εδιναν την αφορμη για αντιποινα αλλα εναντιον των κατατακτητων.

καταλαβαινεις το σκεπτικο μου τωρα?

Presets Suck!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντήσεις 135
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Ωραία κουβέντα και μακάρι να κυλήσει σε κατανοητά πλαίσια.

Η άποψή μου είναι πως τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα είναι μέρος ενός συνεχούς κύκλου ζωής όπου το ένα σύστημα επαναστατεί για να ρίξει το άλλο πιστεύοντας ότι αυτό είναι το τέλειο και η κάθαρση της κοινωνίας.

Δυστηχώς όμως δεν περνάει πολύς χρόνος μέχρι να αποκαλυφθούν τα μειονεκτήματα του επόμενου συστήματος και αρχίζει η σταδιακή φθορά του μέχρι να επαναστατήσουν οι επόμενοι "σωτήρες" μας.

Οι λόγοι που αποτυγχάνουν όλοι πιστεύω ότι κρύβονται στο συγκεντρωτισμό της εξουσίας, στην αδηφάγα φύση του ανθρώπου και στην έλλειψη ικανότητας των εκάστοτε ηγεσιών να καταλάβουν τις ανάγκες και τις ανοχές της κοινωνίας που ζούν, ώστε να ηγηθούν αποτελεσματικά.

Απλώς είναι τρομερά δύσκολο να βρεθεί μία ομάδα ανθρώπων (ένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα πιστεύω) που να είναι άνθρωποι ευφυείς, με κατανόηση των προβλημάτων του παρόντος τους και βαθιά γνώση της κοινωνικής ιστορίας και των προτερημάτων ΟΛΩΝ των πολιτικών συστημάτων της ανθρώπινης ιστορίας.

Αν βρεθούν τέτοιοι άνθρωποι πιστεύω ότι οι κοινωνίες μας θα κάνουν άλματα αντί για μικρά βηματάκια.

Η άποψή μου είναι πως τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα είναι μέρος ενός συνεχούς κύκλου ζωής όπου το ένα σύστημα επαναστατεί για να ρίξει το άλλο πιστεύοντας ότι αυτό είναι το τέλειο και η κάθαρση της κοινωνίας.

ισως να φανω οτι κανω προπαγανδα υπερ του αντιεξουσιαστικου χωρου αλλα στην ουσια ειναι αυτο που λες. αντιθετα με αυτο που βγαινει προς τα εξω η θεωρια του αναρχισμου δε λεει καντε τα ολα που$$&α επειδη δεν υπαρχει αρχη αλλα μια κοινωνια που θα στηριζεται στην αυτοργανωση και στη συμμετοχη του καθενος πραγμα που προυποθετει οτι το καθε μελος της δεχεται καποιες αρχες φυσικα. κατι που ευαγγελιζεται και ο κουμμουνισμος αλλα στο απωτερο μελλον εφοσον εδραιωθει η δικτατορια του προλεταριατου.

κλασσικα γυρναμε οπως παντα στο θεμα της παιδειας του ατομου.

Ωραία κουβέντα και μακάρι να κυλήσει σε κατανοητά πλαίσια.

πραγματικα :) να προσθεσω και επικοδομοιτικα

Presets Suck!

Kάποιοι στην αρχή του θρεντ μιλούσαν για τα... όρια ευθύνης του καλλιτέχνη.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Kάποιοι στην αρχή του θρεντ μιλούσαν για τα... όρια ευθύνης του καλλιτέχνη.

Να πω και εγώ τη γνώμη μου: είναι μάλλον απλή.

Ο καλλιτέχνης προσφέρει κάποια υπηρεσία, όπως και άλλοι πολίτες. Σε δύσκολα χρόνια (όπως αυτά που πέρασαν λαοί που φάγανε στη μάπα ναζιστικά ή κομμουνιστικά κτήνη), δεν αναμένεται από αυτόν ότι θα σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αρκεί να τις προσφέρει στο κόσμο. Αν τις προσφέρει στους μηχανισμούς εξουσίας, και μάλιστα αν το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνει το κύρος τους, τότε (σε δύσκολα χρόνια, είπαμε) διαπράττει προδοσία και πρέπει κάποτε να κριθεί γι' αυτό. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

Επίσης, πιστεύω ότι είναι χρέος του (καλλιτέχνη) να διατηρεί ζωντανό ένα όραμα ελευθερίας και καλύτερων ημερών για το κοινό του. Η προσφορά του εαυτού του στους μηχανισμούς εξουσίας, σκοτώνει αυτό το όραμα και πρέπει επίσης να κριθεί.

Mea Culpa

@ deadendmind

Μια και αποδείχτηκες "ζηλωτής", επίτρεψέ μου να σου πω τη γνώμη μου γι' αυτά που λες. Θα το κάνω δημόσια και όχι με π.μ. διότι και εσύ δημόσια επέλεξες να κάνεις τη κομματική σου προπαγάνδα. Σε αντίθεση με τον SF, εγώ δεν είμαι ενθουσιασμένος με το ότι έχεις διαβάσει πολλά βιβλία, διότι ένας κομμουνιστής είναι ικανός να βρίσκει κομμουνιστικά μηνύματα ακόμη και στον Τσελεμεντέ.

Λοιπόν, συνοπτικά θα σου πω ότι αυτά που λες μου φαίνονται αστεία. Το ξαναγράφω: αστεία!

Είσαι ένα παιδί είκοσι ετών, ίσως με μηδενική εργασιακή εμπειρία, με το πρόθυμο μυαλό σου ποτισμένο από ιδέες που δεν είχες την ευκαιρία να ελέγξεις στη πράξη την ορθότητά τους. Έμεινα κατάπληκτος εκεί που είπες ότι η τηλεόραση πλάσματος (κλπ) δεν είναι προϊόντα του καπιταλισμού, αλλά της ανθρώπινης νόησης. Και ξέχασες να πεις ότι η ανθρώπινη νόηση μπορεί να εκδηλωθεί μόνο σε καθεστώς πλέριας οικονομικής και κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας - αυτός είναι ο λόγος που οι τεχνολογίες της πρώην ΕΣΣΔ είναι σκατά (πρόσεξε πριν μιλήσεις διότι ξέρω πολύ καλά τι λέω σε αυτό το θέμα), ενώ οι αμερικάνοι φτιάξανε τα Mac (άντε, τα Windows).

Ελπίζω ότι δε θα επιτρέψεις στους καθυστερημένους που σε έχουνε μπάσει σε αυτές τις ιδέες να σου στερήσουν τη δυνατότητα να αναπτύξεις εσύ την ανθρώπινη διάννοιά σου και ελπίζω ότι θα καταλάβεις εγκαίρως ότι όλα αυτά είναι ψέμματα.

Και μη σου κακοφαίνεται για το ότι κρίνουμε τον κομμουνισμό επί της βάσεως της αθλιότητας των εκπροσώπων του: σου θυμίζω ότι και εσύ με τον ίδιο τρόπο κρίνεις τους παπάδες (π.χ.) ή τους ταξιτζήδες. Τα πράγματα δεν υπάρχουν με κάποια ιδεατή και αφηρημένη έννοια, αλλά μόνο με την ποιότητα που τα εκπροσωπούν οι ανθρώπινοι κομιστές τους. Και είναι ακριβώς αυτοί οι κομιστές που μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα.

Φιλικά (αλλά και κάπως πατρικά, διότι είσαι μπέμπης ακόμη).

Παναγιώτης

Mea Culpa

το προβλημα ειναι οτι ελαχιστοι ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ιστορια ωστε να βλεπουν τα πραγματα αντικειμενικα...

Telemaster μου, εμένα μου φαίνεται ότι αυτό που λες έχει και μια σημαντική πτυχή:

ότι πολλοί διαβάζουν επιλεκτικά ιστορία ή/και μόνο από "εγκεκριμένες" πηγές...

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

και ο Superfunk κατόρθωσε να το γυρίσει στο ότι ο κομμουνισμός - σταλινισμός ( να μη πω "κουμουνισμός" όπως χονδροειδώς του αρέσει πολλές φορές να τον λέει ο ίδιος) είχε περισσότερα θύματα από το ναζισμό.

Δε θα χαρακτηρίσω πως λέγεται αυτό, καθένας μπορεί να το ονομάσει όπως θέλει. Υπάρχει όμως συγκεκριμένη ονομασία.

δεν καταλαβαινω τι υποννοεις,ουτε και με νοιαζει να μαθω...

παντως αυτο που ΕΣΥ κανεις μπορω να το κατονομασω ..ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΤΑΤΑ.... ::)

ΔΙΑΣΤΕΒΛΩΣΗ των γραφομενων μου λεγεται...

τιποτα δεν "γυρισα"..κουβεντα κανουμε για τα ορια των καλλιτεχνων κατω απο φασιστικα και απολυταρχικα καθεστωτα και ο "κουμουνισμος" ΕΙΝΑΙ 100% φασιστικο & απολυταρχικο καθεστως

τωρα αν σε ενοχλει που ιστορικα αποδειχτηκε το ιδιο ή και περισσοτερο..αιμοσταγες και παρανοικο απο το φασισμο...προβλημα σου,η ιστορια το εχει περιτρανα αποδειξει..

Πρώτον δε διαστρέβλωσα τίποτα από όσα είπες. Αυτό πρέπει να το ανακαλέσεις. Έβγαλα το συμπέρασμά μου για την τροπή που πήρε η κουβέντα μετά από το δικό σου ποστ. Δεύτερη σελίδα, έβδομο ποστ. Έως τότε όλοι όσοι είχαν μιλήσει, είχαν αναφερθεί και μόνο στο ναζισμό, στο θέμα δηλαδή του thread.

Δεύτερον, δε με ενοχλεί τίποτα από όσα υποθέτεις. Είμαι πολύ αντισταλινικότερος από όσο νομίζεις.

Τρίτο και βασικότερο, η καλύτερη αβάντα που μπορεί να κάνει κανείς στο ναζισμό είναι να τον εξισώνει με τον σταλινισμό. Εκτός του ότι ο ναζισμός είχε ολοκαυτώματα, κρεματόρια, σε πάρα πολλές χώρες η προπαγάνδα του και δικαίως ακόμα και σήμερα θεωρείται εκτός νόμου.

Ο κίνδυνος της αναβίωσης των ναζιστικών ιδεών είναι δυστυχώς πάντα επίκαιρος. Και σήμερα ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Όταν συγκρίνεις λοιπόν το ναζισμό με τον ψόφιο σήμερα κομμουνισμό, απλά αποπροσανατολίζεις από το πρόβλημα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η έξαρση των ναζιστικών ιδεών που προβληματίζει, και όχι ο σταλινισμός. Με αυτόν ξωφλήσαμε για κάποιες δεκαετίες θέλω να πιστεύω...

Empty Rooms

Επί του θέματος:

Γενικά μιλώντας το ένστικτό μου λέει (γιατί δεν είναι κάτι που έχω αφιερώσει σχεδόν καθόλου σκέψη) ότι ένας καλλιτέχνης ακολουθεί αυτό που τον προστάζει η καρδιά του. Μιλάω για συναισθήματα όπως ο έρωτας, ο φόβος, η αγάπη, το μίσος, ο θυμός, η περηφάνεια, η ζήλεια, ο εγωισμός... Εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο.

Έννοιες όπως "ναζισμός", "κομμουνισμός", "καπιταλισμός", "tele-ισμός" ( :P) είναι αρκετά μακριά από τον καλλιτέχνη και την ουσία του. Θα έλεγα ότι κάποιος άνθρωπος που ντύνει την τέχνη του υπό κάποιον τέτοιο μανδύα δεν είναι καλλιτέχνης αλλά μισθοφόρος.

Βέβαια, δεν σημαίνει αυτό ότι το έργο ενός τέτοιου "καλλιτέχνη" παύει να έχει καλλιτεχνική αξία. Υπάρχουν πολλά τέτοια έργα (μουσικά, οπτικοακουστικά, γραπτά) τα οποία καταφέρνουν και αγγίζουν τα συναισθήματα κόσμου που δεν έχει σχέση με τον "αγώνα" ή την "παράταξη" του "καλλιτέχνη", καθώς προσπερνούν το εξώφυλλο και βρίσκουν ουσία (όταν αυτή υπάρχει).

Για τον συγκεκριμένο κύριο του θέματος, τι να πω εγώ; Δεν ήμουν ζωντανός την περίοδο εκείνη. Μέχρι τώρα δεν έχω βρει τις φοβερά αξιόπιστες πηγές για την εποχή εκεινη. Εδώ που τα λέμε, δεν έχω ψάξει και πολύ φανατικά. Οι γνώσεις μου περιορίζονται στις εμπειρίες των προγόνων μου και τις διάφορες εκδοχές που έχουν τύχει να περάσουν απ'τα χέρια μου. Στην τελική, αν έχει τοποθετηθεί ο ίδιος επί του θέματος, θα ήθελα να τον ακούσω πρωτού εκφέρω άποψη. Δεν έχει όμως και μεγάλη σημασία γιατί και αλλιώς να ήταν τα πράματα δεν νομίζω ότι θα ασχολούμουν με την πάρτη του γενικά όποιο και να ήταν το παρελθόν του.

Περνώντας σε off-topic μονοπάτια:

Μου έκανε εντύπωση ότι το θέμα δεν εκτροχιάστηκε/κλειδώθηκε. Ακόμα;

Επίσης μου έκαναν εντύπωση τα γραφόμενα του deadendmind. Βιάστηκες να δηλώσεις δις ότι δεν συμμετέχεις στη συζήτηση αλλά να σου κάθε τρεις και λίγο. Όσον αφορά την άποψή σου, μήπως είσαι λίγο απόλυτος και αδιάλλακτος; Φιλικά πάντα για να μην παρεξηγούμαστε. Στο κάτω κάτω δεν κρίνω κανέναν για τις απόψεις του. Οι πράξεις είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Έχοντας εμπειρία από τις Η.Π.Α. (περισσότερο), την Γερμανία, την Ρωσία (apres le σφυροδρέπανο) και μερικές χώρες της πρωην U.S.S.R. (αρκετά λιγότερο), είναι ηλίου φαεινότερο για μένα τι πάει να πει ευημερία, ποιότητα ζωής, ελευθερία επιλογών και ελευθερία δημιουργίας. Πραγματικά, έχοντας δει με τα μάτια μου μερικά πράγματα, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να κατανοήσω/εμπεδώσω την ανέχεια, τον φόβο, την καταπίεση και τη δυστυχία που έχουν περάσει ορισμένοι λαοί στο παρελθόν χωρίς να βιώσω και γω ο ίδιος κάτι αντίστοιχο.

Κλείνω με ένα όχι και τόσο off-topic σχόλιο:

Δεν θα ήταν περισσότερο ενδιαφέρον να συζητηθούν τα όρια της ευθύνης Ελλήνων καλλιτεχνών για κάποιες "ευαίσθητες" και μη περιόδους;

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

μου λες οτι εχεις φαει ξυλο πολλες φορες εξαιτιας των γκαζακηδων, προφανως απο την αστυνομια εννοεις, και σου λεω πως ειναι κατι αντιστοιχο οπως στη γερμανικη κατοχη τα αντιποινα των γερμανων δε στρεφοντουσαν εναντιον μονο των ανταρτων αλλα οποιουδηποτε μπορουσαν να φτασουν ετσι και τωρα στρεφονται σε σενα που μπορουν αγγιξουν.

και προσθετω οτι τοτε κανεις(εκτος των δοσιλογων) δε στρεφοταν εναντιον των ανταρτων κι ας εδιναν την αφορμη για αντιποινα αλλα εναντιον των κατατακτητων.

καταλαβαινεις το σκεπτικο μου τωρα?

Εχω φαει ξυλο και απο τους ιδιους, και εχω γινει και η "ανθρωπινη ασπιδα" τους.

Δεν στρεφομαι εναντιον τους, θεωρω πως εχουμε κοινους στοχους, απλα θεωρω πως οι πρακτικες τους ειναι τελειως λανθασμενες. Και τις συνεπειες για αυτες τις πρακτικες πολλες φορες τις χρεωνομαι εγω. Δεν θα τους εδινα ποτε στην αστυνομια (οπως θα εκαναν πχ οι ΚΝιτες και οπως το εχουν κανει στο παρελθον) ουτε τους κατηγορω και λεω πως αυτοι φταινε για το οτι με χτυπανε τα ΜΑΤ. Αυτα για να μην παρεξηγουμαι. Και τα μπλοκ ανοιγουμε για να μπουν μεσα οταν χρειαζεται, και αλληλεγυη δειχνουμε και ολα τα σχετικα. Απλα διαφωνω με τις πρακτικες τους (ατομικη βια, γκαζακια σε τραπεζες κτλ).

@Jase: Δεν ξερω αν εννοεις εμενα, αλλα αυτο που μπορω να σου πω ειναι πως προσπαθω να βλεπω τα πραγματα οσο πιο σφαιρικα γινεται. Εχω διαβασει απο Ναζιστες, Οικονομιστες, Φορντιστες, Φιλοσοφους, θεωριτικους της αριστερας, της αναρχιας, μεχρι...και την βιβλο εχω διαβασει! ;D. Απλα, απο ολα οσα εχω διαβασει μεχρι στιγμης, εχω καταληξει σε αυτα που περιγραφω εδω. Προς το παρον. Αυριο μπορει να διαβασω κατι που να με τραβηξει περισσοτερο.

@Παναγιωτης

-Δεν ειμαι οργανωμενος σε κομμα. Το ξαναειπα. Τρεφω αρκετο μισος και για την 'Επισημη" αριστερα του τοπου μας. Το λεω για τελευταια φορα, οποιος εχει στοιχειωδεις γνωσεις περι αριστερας το καταλαβαινει και απο τα γραφομενα μου.  Δεν προκειται να ασχοληθω αλλο για να το αποδειξω. Οποιος θελει με πιστευει, οποιος θελει οχι. Προπαγανδιζω τις ιδεες μου, αυτα που με εκφραζουν και οχι τους μπουσουλες και τα τσιτατα καποιου κομματικου καταλογου.

-Δεν διαβαζω για να ενθουσιασω κοσμο, λιγο με ενδιαφερει λοιπον αυτο που λες. Διαβαζω γιατι νομιζω πως μονο ετσι μπορω να κρατησω το μυαλο μου ανοιχτο. Ειτε αυτο ειναι εφημεριδα, ειτε τσελεμεντες, ειτε ποιηση, ειτε Μανιφεστα. Κραταω αυτα που με εκφραζουν και κρατω την σκεψη μου ζωντανη.

-Τα χρηματα που βγαζω, προερχονται απο μια εργασια που με ευχαριστει (ζωγραφικη) και δεν εχω βιωσει "μοχθο" περα απο ελαχιστες χειρονακτικες ευκαιριακες εργασιες που εχω κανει.Ναι, δεν εχω ελεγξει τις θεωριες αυτες στην πραξη. Απλα μου αρεσουν σαν ιδεες, με ικανοποιουν, βλεπω τον ανθρωπινο πονο και την εκμεταλλευση παντου τριγυρω μου και ΔΕΝ με ικανοποιει η υπαρχουσα κατασταση. Μπορει εγω να μην εχω βιωσει μεροδουλι-μεροφαι, αλλα το βιωνουν οι καθαριστριες στην σχολη μου και μεσα απο αυτες το βιωνω και εγω. Το βιωνω μεσα απο τους αστεγους ζητιανους του δρομου και τους ναρκομανεις. Και ακομα και αν η ανθρωπινη νοηση μπορει να εχει την ευμαρια για να παραγει πλασμα οθονες, εγω νομιζω πως αυτη η κατασταση πρεπει να αλλαξει.  Και μετα απο προσωπικη  μελετη, και απορριψη "κομματαρχων" που με προσεγγισαν για να με βαλουν στην παρεα των "ιδεολογικα καθαρων", κατεληξα πως ο δρομος για να αλλαξουν αυτα ειναι αυτος: Ο αγωνας, η αντισταση και η παλη απο κατω και αριστερα. Αυτα, μονο ο κομμουνισμος μου τα προσφερει, για αυτο και τον υποστηριζω, αν με καταλαβαινεις. Και ναι, αν και ξεκινισε με τους καλυτερους οιωνους η εφαρμογη του Σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ, κατεληξε τελειως στρεβλα γιατι ΠΑΝΤΟΥ, εκτος απο τις ιδεες μπλεκονται και ανθρωποι. Και οπου υπαρχουν ανθρωποι παντα μπορει να παει κατι στραβα. Που λες λοιπον, νομιζω πως αν εφαρμοστουν οι αρχες του σοσιαλισμου και του κομμουνισμου, μεσα απο μια μαρξιστικη σκοπια, ολα μπορει να αλλαξουν προς το καλυτερο.

-Σε πιστευω αυτο που λες για την τεχνολογικη υπεροχη του δυτικου κοσμου ως προς την ΕΣΣΔ. Θα ειμουν ανοητος αν εκανα το αντιθετο. Σκεψου ομως πως η ΕΣΣΔ χρησιμοποιουσε ενα τελειως διαφορετικο Χρηματο-οικονομικο-πολιτικο συστημα απο τον "εξω κοσμο", που την καθιστουσε ουσιαστικα το "Χωριουδακι του Αστεριξ". Καλως η κακως εκανε την επιλογη να μην αφησει τιποτα "καπιταλιστικο" να μπει μεσα, δεν ειμαι σε θεση να το κρινω. Αλλα ειχε να ασχοληθει με παρα πολλα κοινωνικα προβληματα, τα οποια ο δυτικος κοσμος τα εθαβε κατω απο το υποτειθεμενο "κρατος προνοιας". Σε ενα συστημα οπου:

-α) Υπαρχουν πολλα εσωτερικα προβληματα να αντιμετωπιστουν

-β) Υπαρχουν τραγικα σφαλματα στην εφαρμογη της θεωριας

-γ) Βαλλεται απο παντου

Ειναι τουλαχιστον φυσιολογικο η "ανθρωπινη νοηση" να μεινει πισω, και ενω οι δυτικοι επαιζαν με gibson και telecaster, οι σοβιετικοι να παιζουν με Lunacharski.

-Αυτο που προσπαθω να σας δωσω να καταλαβετε, αντιθετα με τους παπαδες και τους ταξιτζιδες, ειναι πως υπαρχει μια τρομερη ανομοιογενεια στις ταξεις των αριστερων, με τεραστια ιδεολογικα χασματα. Και οποιοσδηποτε χαρακτηρισμος αποδωθει για Χ λογους σε μια ομαδα αυτων, δεν ισχυει για τους αλλους. Δηλαδη, υπαρχουν οι αριστεροι που πιστευουν πως η ΕΣΣΔ ηταν η νικη του κομμουνισμου επι του καπιταλισμου. Υπαρχουν αυτοι που πιστευουν πως ολα πηγαιναν μελι γαλα στην ΕΣΣΔ, και για την πτωση αυτης φταιει ο "Κακος Ιμπεριαλισμος"(βλ. ΚΚΕ), χωρις να υπολογιζουν τις εσωτερικες κοινωνικες διαφορες, και τις δημιουργιας ουσιαστικα ταξικων διαφορων. Υπαρχουν αυτοι που πιστευουν πως η ανθρωπινη κοινωνια, μπορει να φτασει μεχρι τον Σοσιαλισμο, και αυτο θα συμβει ειρηνικα και μεσα απ τον κοινοβουλευτισμο. Υπαρχουν αυτοι που πιστευουν πως πρεπει να παρουμε τα βουνα και καθε τοσο να κανουμε ανταρτικο πολης. Ε λοιπον, δεν μπορω εγω, που δεν ανοικω σε καμια απο αυτες τις κατηγοριες και μου ακουγονται τοσο αστειες οσο και σε εσας φανταζομαι, να απολογουμαι για τα δικα τους πιστευω και για τα δικα τους ιδεολογικα κενα.

-Αν σου φαινονται αστεια αυτα που γραφω, τουλαχιστον σε εκανα να γελασεις, κατι ειναι και αυτο.

-Για να προλαβω τους "μπαμπαδες" που θα μου πουν πως "μικρος εισαι, μετα θα βολευτεις, θα κανεις λεφτα, θα διεφθαρεις, θα γινεις ο ζαχοπουλος της γενιας σου" και τα σχετικα, υποστηριζω το "μεγαλη μπουκια φαε, μεγαλη κουβεντα μην πεις". Τα παντα ρει, που λεει και η Εφη Σαρρη. Ελπιζω να μπορω να συνεχισω να διαβαζω, και πιθανον να με κερδισει κατι αλλο. Πιθανον να δω "στραβα" σε αυτα που υποστηριζω τωρα που δεν τα ειχα δει. Η ιδεολογικη στατικοτητα, ειναι απο τα χειροτερα πραγματα που μπορουν να συμβουν σε εναν ανθρωπο. Απαξ και κλεισεις τα ματια και τα αυτια σου και κλειστεις στον μικροκοσμο σου, το χεις χασει το παιχνιδι.

Εν κατακλειδι:

Ο κομμουνισμος ειναι μια πολυ ομορφη ιδεα για εμενα.  Μια ομορφη ιδεα, που εφαρμοστηκε ως επι το πλειστον λαθος. Μια ιδεα, που βλεπω αυτην τη στιγμη ως τον μοναδικο τροπο (τον δρομο προς αυτον, για να μην παρεξηγουμαι) για την βελτιωση της κοινωνικοπολιτικης καταστασης και την εξοδο απο την σαπιλα και το τελμα στο οποιο εχουμε περιελθει.

Αυτα.

:)

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου