Προς το περιεχόμενο
  • Οι μουσικοί απασχολούνται και ασφαλίζονται νόμιμα με δυο τρόπους:

    Ως μισθωτοί

    Όπου γινεται κανονικη πρόσληψη / πίνακας προσωπικού στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Εχουν ΤΕΚΜΑΡΤΟ ημερομίσθιο, πραγμα που σημαίνει οτι δε μπορει ο εργοδοτης να δηλώσει οτι τους πληρωνει με μεροκάματο 10 ευρω ωστε να εχει μικρες ασφαλιστικές εισφορές να αποδωσει, αλλα οι εισφορες υπολογιζονται ποσοστιαία επι τεκμαρτού ημερομισθίου 40,45 ευρω, ητοι 40,45 επι 49,56% (εισφορες εργαζομενου και εργοδοτη) = 20,05 ευρω.

    Αρα, για καθε εργαζόμενο μουσικο, το κοστος του εργοδοτη περα απο το μεροκαματο του μουσικου, θα ειναι επιπλεον 20,05 ευρω που οφειλει να αποδωσει στο ΙΚΑ.
     

    Ως αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες (upd. 2018 στους συντελεστές ΙΚΑ και ΦΠΑ)

    Όπότε και εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς επιτηδευματιες, αποδειξη παροχης υπηρεσιων προς ιδιωτες (σπανιο). Πανω στην καθαρη αξια του τιμολογιου, πχ 100 ευρω, γινεται κρατηση Ικα 16% (που ειναι οι εισφορες εργαζομενου και τις αποδιδει στο Ικα ο εργοδοτης), και μπαινει φπα 24%. Αρα, εαν τιμολογήσεις 100 ευρω, θα παρεις στο χερι 100+24-16 ευρω, και τα 24 θα πρεπει να τα αποδωσεις στο δημοσιο με περιοδικη δηλωση Φπα. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ, η οποια συμψηφιζεται με τυχον οφειλες στη φορολογια εισοδηματος, ή επιστρεφεται. Άρα, για τιμολόγιο 1000 ευρώ καθαρής αξίας, έχουμε 1000 + 240 ΦΠΑ - 160 ΙΚΑ - 200 παρακράτηση φόρου. τελικό εισπρακτέο 880 ευρώ αλλά έχουμε πληρώσει και φόρο 200.

    Οι μουσικοί λοιπον, ασφαλίζονται ΜΟΝΟ στο ΙΚΑ. 
    ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, εχει ο μουσικός παραγωγός αλλα οχι ο μουσικός (ο εκτελεστής μουσικών έργων δηλαδή).

    Επισης, στους αυτοαπασχολουμενους, η τιμολόγηση γινεται ΜΕΤΑ την παροχη της υπηρεσίας. Δηλαδη, εαν εχεις "μπλοκακι", σε ενδεχόμενο έλεγχο του ΙΚΑ ή της επιθεώρησης εργασίας την ωρα που παίζεις, δε μπορει να καταλογιστεί πρόστιμο σε εσενα ή τον εργοδότη, διοτι εισαι υποχρεωμένος να τιμολογήσεις ΜΕΤΑ τη συναυλία (καλό είναι βέβαια να υπάρχει έγγραφο συμφωνητικό με υπογραφές των εμπλεκόμενων υποβληθέν στο Τaxisnet ΠΡΙΝ την έναρξη τoυ event προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφισβήτησης σε ενδεχόμενο έλεγχο). Εαν ομως δεν εχεις μπλοκ και ούτε έχεις προσληφθεί ως μισθωτος, τότε προβλέπεται πρόστιμο αδήλωτης εργασίας. 

    Η απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, ή αλλιώς τίτλος κτήσης αποτελεί ενα ελληνικό παράδοξο (upd. 2018):

    Για τους περιστασιακά απασχολουμενους σε αντικείμενο εκτός τον πρώην κατονομαζόμενων ως "ελευθέριων επαγγελμάτων" (ο μουσικός είναι ένα από αυτά αλλά στην πράξη η Α.Ε.Δ χρησιμοποιείτο κατά κόρον ΚΑΙ στους μουσικούς)  που ΔΕΝ ειναι επιτηδευματίες, μπορει ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ να εκδώσει απόδειξη δαπάνης, αφενός για να δικαιολογήσει τα χρήματα που βγηκαν απο το ταμείο του, αφετέρου για να φορολογηθεί ο εργαζόμενος. Εδω εχει παρακράτηση φόρου 20% απο το πρωτο ευρω, και χαρτόσημο 3,6% που υπόχρεος απόδοσης τους ειναι ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ. 
    ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ειναι πως, ενω πρόκειται για νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται φορολογικά, σε περίπτωση έλεγχου απο το ΙΚΑ, ο υπάλληλος θα θεωρηθεί ανασφάλιστος, και θα επιβληθουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επομένως, η αποδειξη δαπανης σε καλύπτει φορολογικά αλλα οχι ασφαλιστικά!

     

    Από τις αρχές του 2018 η Α.Ε.Δ. υπόκειται και σε εισφορές ΕΦΚΑ. Το αν πλέον καλύπτεται ο εργοδότης ασφαλιστικά εκδίδοντας απόδειξη επ. δαπάνης μένει να το διαπιστώσουμε σε μελλοντικούς ελέγχους και αποφάσεις δικαστηρίων. Στην πράξη βέβαια όσον αφορά στην απασχόληση / ασφάλιση μουσικών,  την τελευταία πενταετία έχει επικρατήσει η μέθοδος της απλής πρόσληψης για μια ημέρα και δεν πολυχρησιμοποιείται η A.E.Δ για τις περιπτώσεις που συζητάμε εδώ. Επιπλέον:

    • Εργόσημο, δεν προβλέπεται στην περιπτωση των μουσικων.
    • "Ερασιτέχνης" που ανέβηκε "μολις τώρα" για "ενα κομμάτι", δεν προβλέπεται και εχει προστιμο.
    • Δεν απαιτείται καμια "άδεια μουσικού" για να ασκήσεις νόμιμα το επάγγελμα.
    •  Ολα τα πρόστιμα μπορουν να αμφισβητηθούν νομικά και δικαστικά, αλλα ενα μερος παντα πληρώνεται άμεσα και σε περίπτωση δικαστικής νίκης επιστρέφεται. Καλύτερα λοιπον, να μην το τρως εξαρχης.
    • Ακούγεται τώρα τελευταία (Upd 12/2018: ακόμα ακούγεται. Έγινε επέκταση αλλά όχι ακόμα στους μουσικούς) , πως θα επεκταθεί η χρηση του εργοσημου και σε άλλα επαγγέλματα απο αυτα που προβλέπονται σημερα, ισως και στους μουσικούς. Προς το παρον δεν εχει γινει, αλλα οι εξελίξεις ειναι ραγδαίες και τα πραγματα αλλάζουν συνεχώς.

     

    *Τελευταία ενημέρωση Δεκέμβριος 2018.


    Feedback χρήστη

    Πρόταση



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου