Ανοίγω αυτό το θέμα παίρνοντας ως αφορμή κάποιες κουβέντες που κάνω με διάφορα παιδιά (καμια σχέση με τα παιδιά του νοιζ) και τους ρωτάω: Με τι μουσική ασχολείσαι τώρα?
Ο ενας μου λεει παιζω Pastorius, o αλλος jarret και Bill Evans κάποιος άλλος ασχολούμαι με Ecm κλπ. κλπ. Και ρωτάω.Με Bebop ασχολείστε καθόλου? Η απάντηση είναι, "έλα ρε με αυτές τις αρχαιολογίες η τη συχαίνομαι η ότι θυμάσαι χαίρεσαι".
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω θυμάμαι την πρώτη φορά που αποφάσισα να πάω να κάνω μάθημα με κάποιο ιδιαίτερα γνωστό τζαζ κιθαρίστα γιατί είχα συνειδητοποιήσει ότι μόνος μου το μόνο που καταφέρνω είναι να κοροϊδεύω τον ίδιο μου τον εαυτό .
Με ρωτάει ο άνθρωπος , Τι θέλεις να παίξεις?
Και απαντάω με ένα βλέμμα 10 καρδιναλίων. ( post bop) Coltrane .
John Coltrane? (μου απαντάει με μια τελείως αμερικάνικη προφορά )
Aν δεν ματώσουν τα δαχτυλάκια σου παίζοντας Be Bop πάνω απο τους δίσκους και να τα γράφεις με ενα κασετόφωνο για να ακούς ,αν αυτο που παίζεις εχει ελάχιστη σχέση με αυτά που παίζουν αυτοί, ούτε coltrane θα παίξεις ουτε Kωλοκολτρεην ..
Σίγουρα σε όλους μας αρέσει να υπερβαίνουμε τις δυνατότητες μας αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα δεν αγγίζει την πραγματικότητα!!!
Καλό λοιπόν είναι να αρχίζουμε από τα Basics και μετά να ανεβαίνουμε σκαλί.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι γνωστοί μας "θεοί" πάτησαν πάνω στη Bebop μελετώντας την για πολλά χρονιά και μετά ακολούθησαν το ύφος τους .
Ο γνωστός σε όλους μας Jaco Pastorius πήγε με μια κασέτα που έπαιζε το donna lee στον Zawinul και στον Shorter για να μπορέσει δειλά να συμμετέχει στους Weather Report.
Ο Joe pass είχε ξεκοκαλίσει ολα τα κομμάτια του Charlie Parker .
O Tonny Williams πήγαινε στις συναυλίες που έπαιζε Max Roach με τον Gillespie και του έλεγε "δάσκαλε μπορώ να κάτσω πίσω απο τα τύμπανα να βλέπω"
Ακόμα και οι σύγχρονοι κιθαρίστες τύπου kurt rosenwinkel, ben monder στις περισσότερες συναυλίες τους πάντα παίζουν ενα be bop.
Στην τζαζ μουσική κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο κάποιος να ξέρει να διαβάζει παρτιτούρα για να την μελετήσει . Η χρήση της είναι καλή σε κάποιον session μουσικό που του λένε το απόγευμα παίζεις και του δίνουν 30 παρτιτούρες. Στο εξωτερικό βέβαια όλοι πλέον διαβάζουν του σκοτωμού πριμα βιστα, είναι τρομερός ο ανταγωνισμός στους τζαζ μουσικούς .
Ο ιδανικός τρόπος μελέτης bebop είναι πάνω από τους δίσκους και μαγνητοφώνηση παράλληλα αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα.
Σε ενα προηγούμενο θέμα μιλήσαμε για τη βασική ρυθμική αγωγή των blues.
Στη bebop ισχύουν τα ιδια με την μονη διαφορά οτι ασχολούμαστε αποκλειστικά με τριπλετ οχι με εξαηχα .
Τα όγδοα στην jazz και στην blues δεν έχουν καμία σχέση με τα ογδοα που ισχύουν στις άλλες μουσικές .Τα jazz όγδοα τα βρίσκεις μέσα στα τριπλετς.
Ενα τέταρτο για παράδειγμα διαιρείτε σε ενα τρίηχο.Αν πάρουμε τις δυο πρώτες αξίες
του τριηχου και τις ενώσουμε έχουμε το ένα όγδοο του τετάρτου. Η τρίτη αξία του τριηχου μας δίνει το δεύτερο όγδοο με αποτέλεσμα αφού το τέταρτο απαρτίζεται και από δυο όγδοα το πρώτο απο τα δυο να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και το δεύτερο μικρότερη.Αυτα είναι πολύ χονδρικά τα jazz όγδοα.
Τα πάντα μέσα στην bebop απο πλευράς ρυθμικής έχουν σχεση με τα τριπλετ.
Η διάρκεια της νότας του μπάσου, το comping, το θεμα το right στα τύμπανα, ολα λειτουργούν πάνω στα τριηχα .
Τρόπος Μελέτης
Ο καλύτερος τρόπος για να μελετήσουμε ένα Be bop είναι χρησιμοποιώντας κάποιο software που χαμηλώνει την ταχύτητα .
Παίρνουμε για παράδειγμα ένα θέμα, το μαθαίνουμε με το αυτί η με την παρτιτούρα και παίρνουμε την ποιο original εκτέλεση λουπαρουμε το θέμα και αρχίζουμε να παίζουμε πάνω σε πάρα πολύ αργή ταχύτητα αυτό ηχογραφώντας το παράλληλα.Το ακούμε και παρατηρούμε το time τις δυναμικές, jazz όγδοα, νότες .Τα πάντα πρέπει να ακούγονται μαζί. Έτσι σιγά σιγά ανεβάζουμε την ταχύτητα μέχρι (και αν μπορέσουμε πότε) να φτάσουμε στη κανονική .
Υπάρχουν προγράμματα όπως το slow gold το οποίο χρησιμοποιώ και ο ίδιος που βρίσκονται πανεύκολα και ελεύθερα στο διαδίκτυο (δεν χρειάζεται να είναι η τελευταία εκδοσή)
Το σημαντικότερο πάντως είναι να γράφουμε τους εαυτούς μας γιατί μόνο ετσι καταλαβαίνουμε ποτε ειναι πραγματικά σωστό αυτό που κάνουμε .
Επίσης σιγά σιγά παίζουμε και σε real time στα κομμάτια και φυσικά το ηχογραφούμε .
Αυτό ισχύει για όλα τα όργανα μπάσο τύμπανα κιθάρα πιάνο τα πάντα .
SOS. Ολα τα όργανα πρέπει να παίζουν το θέμα του κομματιού.
Η σχετική κουβέντα βρίσκεται επίσης στο φόρουμ με ηχητικά παραδείγματα.
Ημ/νία: 11:38 - 28/06/10
|
Πρόταση
Δεν υπάρχουν σχόλια.
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση